AFP/Getty Images
DRAMA U FIFI

Dobivanje SP-a je prava umjetnost: Rusi su Platinija 'nagradili' Picassovom slikom?

The Sunday Times je navodno u posjedu dokumenata koji mogu potvrditi da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio ključna figura u vrbovanju Seppa Blatter za pomoću u lobiranju za dobijanje mundijala. No, novost je i to što je Michel Platini za svoj udio u uroti dobio skupocjeno djelo Pabla Picassa
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 30. studeni 2014. 13:28

Optužbe na račun sumnjivih dodjela domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. Rusiji i Katru ne prestaju silaziti s naslovnica svjetskih medija. Naravno, u tome prednjače kivni Englezi.

Posljednja u nizu, za sada još uvijek samo špekulacija, je ona o tome da je i predsjednik Uefe Michel Platini sudjelovao u zavjeri. Naravno, ‘saga’ o tome kako je u prljavoj raboti sudjelovao predsjednik Fife Sepp Blatter i cijela korumpirana glasačka mašinerija krovne svjetske nogometne organizacije stara je priča.

The Sunday Times je navodno u posjedu dokumenata koji mogu potvrditi da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio ključna figura u vrbovanju Seppa Blatter za pomoću u lobiranju za dobijanje mundijala. No, novost je i to što je Michel Platini za svoj udio u uroti dobio skupocjeno djelo Pabla Picassa.

Naravno, u dodatku cijele priče je nastavak i nova ‘epizoda’ o tome kako je Katar svoje domaćinstvo kupovao čak i kroz povoljne bilateralne trgovinske sporazume. Općepoznata je činjenica da su neki visoko pozicionirani članovi Fife već ‘pali’ nakon dokazanih optužbi, no one dosad ipak nisu bile toliko konkretne.

The Sunday Times sada tvrdi da je prikupljena čitava baza podataka o prljavim radnjama, čak i o glasinama te da su u stvaranju iste sudjelovale velike engleske privatne tvrtke diljem svijeta, a ono što je znakovito, čak i britanske ambasade diljem svijeta. Da je u sve to konačno uključena i službena visoka politika potvrdit će činjenica da je o svemu obaviješten i Odbor (zajednički) za kulturu, medije i sport u Britanskom parlamentu.

Predsjednik tog odbora John Whittingdale zaključio je da mu sadržaj tih podnesenih optužbi nije još predočen.

Engleski nogometni savez (FA) dao je šturo saopćenje u kojem se ne bavi konkretnim optužbama:

- Diljem svijeta skupljaju se i dalje informacije koje nam mogu pomoći da se dokažu nepravilnosti (čitaj, mito i korupcija, nap.a.) u procesu dodjele posljednja dva izdanja SP-a. O svemu je obaviješten i u svemu smo u komunikaciji s gospodinom Michaelom Garcijom...

Garcia je, naravno, čelnik Etičke komisije Fife zadužen za kompletnu istragu spornih kandidatura. Najnovije optužbe su, naravno, bez konkretnih dokaza, zasad samo ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’, no ofanziva Engleza poprimila je ozbiljne razmjere. Kao najozbiljniji kandidati za SP 2018. izgubili su od Rusije i do današnjeg dana od službene dodjele domaćinstava u prosincu 2010. ne mogu to preboljeti.

Linker
22. rujan 2024 01:34