Josip Šutalo (lijevo) na utakmici protiv Utrechta

 ANDRE WEENING/ORANGE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
VATRENI NA UDARU

Otišao iz Dinama pa postao tragičar uzdrmanog velikana: ‘Samo jedan klub može spasiti njegovu karijeru‘

Hrvatski reprezentativac najskuplje je ovoljetno pojačanje Ajaxa, ali za sada nije opravdao uloženo
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. listopad 2023. 15:37

Nizozemski Ajax nalazi se u ogromnoj krizi. U prvih sedam utakmica Eredivisie osvojili su tek pet bodova te se trenutno nalaze na pretposljednjem, 17. mjestu prvenstvene ljestvice. Krizi se ne nazire kraj, a jučer su ‘Kopljanici‘ doživjeli još jedan šokantan poraz i to od Utrechta koji je slavio s 4:3.

Utrecht je poveo s 2:0, Ajax preokrenuo s tri uzastopna gola od kojih je Borna Sosa asistirao za dva, ali to nije bilo dovoljno niti za bod. Utrecht je izjednačio u 71. minuti da bi do pobjede došao u zadnjoj minuti golom Oscara Fraula koji je uslijedio nakon velike greške Joška Šutala. Hrvatski reprezentativac je u začetku akcije svoje momčadi potpuno neometan loptu predao protivnicima koji su se sjurili prema golu Ajaxa te u tri poteza došli do gola za velika tri boda.

Veliku grešku Šutala i sve golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Šutalo je u nizozemskim medijima proglašen jednim od najgorih igrača utakmice, na Sofascoreu je dobio ocjenu 6,4 što je treća najgora ocjena među igračima Ajaxa, a ova utakmica je samo produbila krizu u kojoj se nalazi najskuplje Ajaxovo ovoljetno pojačanje, odnosno četvrto najskuplje pojačanje u povijesti kluba. Šutalo je s prosječnom ocjenom 6,70 po Sofascoreu tek 17. igrač po ocjenama u Ajaxovom dresu u nizozemskom prvenstvu i tek ga činjenica kako je plaćen 20,5 milijuna eura održava u prvoj postavi kluba.

No, nastavi li Šutalo s ovim igrama brzo bi mogao izgubiti mjesto među prvih 11 Ajaxa, ali i otići iz kluba. U Nizozemskoj je sve više onih koji zazivaju njegovu prodaju, među kojima je i proslavljeni trener Dick Advocaat koji je nedavno izjavio kako ‘Kopljanici‘ ne mogu nastaviti ovako, a nakon utakmice protiv Utrechta javio se i nekadašnji reprezentativac Marciano Vink koji je jasno rekao što misli o Šutalovoj budućnosti u Ajaxu.

- On je već izgubio svoje mjesto u udarnoj postavi Hrvatske i to bi se trebalo dogoditi i u Ajaxu - rekao je Vink.

Stranica FootballTransfers otišla je još dalje pa potražila i idealan novi klub za Šutala. To je španjolski Betis kojem treba pojačanje u obrani s obzirom na ozljedu Marca Bartre i činjenicu da klubu iz Seville generalno nedostaju igrači na stoperskoj poziciji.

‘Samo jedan klub može spasiti Šutalovu karijeru‘, piše FootballTransfers te ističe kako bi u ovoj situaciji rastanak Ajaxa i hrvatskog nogometaša bio najbolje rješenje za sve. No, činjenica kako je Šutalo skupo plaćen Dinamu otežava cijeli posao. Nije lako za povjerovati da bi se Nizozemci odrekli velikog novca kako bi ga se riješili. No, ako nastavi s ovakvim igrama, svašta je moguće...

Linker
12. lipanj 2024 10:19