David Buono/icon Sportswire/newscom/profimedia
ŠPANJOLCI U AKCIJI

Odzvonilo je ‘streamingu‘ nogometnih utakmica, stižu kazne: ‘Locirat ćemo mobitele putem IP adresa‘

Čim operateri počnu slati korisničke podatke, La Liga će korisnicima početi slati opomene
Piše: SNObjavljeno: 08. ožujak 2024. 12:13

Presuda Trgovačkog suda u Barceloni dala je zeleno svjetlo za poduzimanje pravnih radnji izravno protiv korisnika koji konzumiraju piratski nogomet, odnosno popularno gledanje utakmica putem ‘streamova‘, saznaje Marca.

Ovo je odluka koja će definitivno promijeniti borbu protiv piratskog sadržaja. Do sada su se takve mjere mogle poduzimati samo protiv sumnjivih organizacija koje su stajale iza piratstva i protiv javnih objekata poput barova i restorana koji bi prenosili utakmice putem ‘streamova‘, a sada će navodno biti moguće kazniti i ‘običnoga‘ potrošača, tj. onoga koji konzumira takav sadržaj kod kuće ili na svome mobitelu.

Naredba obvezuje operatere da obavijeste La Ligu o tome tko se spaja na piratske poslužitelje: IP adresu dodijeljenu korisniku, ime i prezime vlasnika koji je ugovorio uslugu pristupa internetu, poštansku adresu instalacije linije te obračunski i identifikacijski dokument (DNI, NIE).

image

Javier Tebas

OSCAR DEL POZO Afp

Operateri koji su obvezni dati ove podatke su Vodafone, Orange, MásMovil, Digi i Telefónica. Čim operateri počnu slati korisničke podatke, što se očekuje u nadolazećim danima, La Liga će korisnicima početi slati opomene, a potom i kazne.

Prošlog rujna, na konferenciji o borbi protiv piratstva na sportskim događajima održanoj u Valenciji, predsjednik La Lige Javier Tebas iznio je neke podatke.

- Uklonili smo 58 Android aplikacija koje su imale 4 milijuna preuzimanja diljem svijeta, 800.000 u Španjolskoj koje su emitirale besplatni nogometni sadržaj i sve vrste sportskih događaja. Na Appleovim uređajima bilo je milijun preuzimanja, od čega oko 300.000 u Španjolskoj.

Dodao je i informaciju o mobitelima na kojima su već skinute one aplikacije koje vam omogućuju ilegalno gledanje sportskih događaja:

- Razgovaramo s Googleom i drugim platformama kako bi se mogli locirati vlasnici tih mobitela. Ako se to može primjerice za zločine kao što je dječja pornografija ili za intelektualno vlasništvo, što je krađa, onda se može i za ovo.

Zasad se ova odredba odnosi samo na Španjolsku, međutim pitanje je vremena kada će se proširiti i na ostatak Europe.

Linker
08. ožujak 2024 12:14