Tomsilav Stipić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX / Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
PLODNO TLO ZA VELIKE PROMJENE

'NOVE STVARI MOGLE BI NATJERATI LJUDE DA SE ZALJUBE U NOGOMET' Hrvat progovorio o novom nogometnom dobu: 'Mogu odmah gurnuti pet napadača!'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. svibanj 2020. 01:01

FIFA je nedavno predložila uvođenje pet zamjena po utakmici kada se nogomet vrati nakon prekida zbog pandemije koronavirusa. Čelnici Svjetske nogometne federacije smatraju da će kalendar biti opterećen više nego prije kada se natjecanja nastave, a učestalost nastupa mogla bi povećati potencijalni rizik od ozljeda.

Stoga je FIFA Međunarodnom odboru (IFAB) predložila prihvaćanje promjena pravila igre, prije nego bi iste bile implementirane u nacionalnim prvenstvima i ostalim natjecanjima. Prijedlog je da svaka momčad može napraviti čak pet zamjena u regularnom vremenu utakmice, te još jednu tijekom produžetaka. Budu li usvojene, ove promjene ostale bi na snazi i tijekom sezone 2020/2021., a teoretski bi se mogle primjenjivati i na Europskom prvenstvu koje je odgođeno za sljedeće ljeto. Glasnogovornik FIFA-e naglasio je kako će svaka liga i svako tijelo moći donijeti samostalnu odluku o tome hoće li ga primjenjivati, te u kojim natjecanjima.

Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX
Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX / CROPIX

Svatko želi biti vizionar

- Svaki vođa, bio on predsjednik FIFA-e ili UEFA-e, ili samo trener u nekom klubu, svatko bi želio biti vizionar i revolucionar. Pet zamjena najavio je još Michel Platini u svojoj knjizi 2014. godine, kada je imao upravo ovakvu ideju koja mu tada nije prošla. Mislim da je ova situacija u kojoj smo se našli stvorila plodno tlo za nove ideje i promjene u ‘svetom’, tradicionalnom nogometu - rekao je Tomislav Stipić, trener Slavena Belupa s iskustvom rada u Njemačkoj, Švicarskoj i Kini.

Ideja mu se na prvu baš i nije svidjela.

- Trener sam koji je mlad, ambiciozan, koji je i praktičar i laptop-trener. Prošao sam sito i rešeto, pa se mogu prilagoditi. Problematično bi moglo biti što ćemo imati tri tjedna za pripreme uoči nastavka sezone, ali bez odigravanja prijateljskih utakmica. U tom kratkom razdoblju i bez utakmica neće biti moguće vratiti igrače u stanje u kojem su bili prije, nakon što su više od mjesec dana bili izvan ritma i automatizama.

Prođu li promjene, Stipić smatra da će trajno ostati dijelom nogometne igre.

- S predloženih pet zamjena nogomet postaje teži za odgonetnuti. Mislim da se baš to skriva iza cijele priče, a sve pod objašnjenjem da se nama u klubovima olakša ovo teško razdoblje. Moj je dojam da se time nogomet želi učiniti nepredvidljivim, jer se kroz pet izmjena praktički može promijeniti pola momčadi. Teoretski, mogu odmah gurnuti u igru pet napadača, napraviti nešto dosad neviđeno... I možda ta nepredvidivost opet motivira ljude da se još više zaljube u nogometnu igru. Jamčim vam da se neke od ovih promjena više nikad neće maknuti, ako se pokažu dobrima u praksi. Nije svakome dato ispred sela pivati - zaključio je Stipić.

Elvis Scoria, bivši igrač i trener, te komentator HNL-a na Arena Sportu, smatra da je došlo vrijeme za novitete i za promjene.

Promjene su normalne

- Kao i prilikom dolaska VAR-a, vjerojatno će se malo produžiti vrijeme utakmice, ali povećanje broja zamjena je jako dobro za nogomet, kao i veći broj igrača na klupi. Kada radiš s velikim brojem igrača tijekom tjedna i kada na raspolaganju imaš više zamjena, onda to jako utječe na motivaciju, a igrač se osjeća još važnijim za momčad jer dobiva šansu za nastup - smatra Scoria.

Predložene primjene smatra pozitivnima u kontekstu daljnjeg razvoja nogometne igre.

- Normalno je da se stvari mijenjaju i da se treba otvarati novitetima. Promijenit će se taktički dio, treneri će imati više aduta na raspolaganju. Naravno, tko ne želi, ne mora mijenjati više nego dosad, netko drugi će napraviti tri promjene odmah na poluvremenu. To će posebno koristiti momčadima koje igraju velik broj utakmica. U drugim sportovima je puno veći doprinos igrača s klupe jer postoje leteće zamjene, dok su u nogometu treneri obično čuvali treću zamjenu za samu završnicu utakmica zbog straha od ozljeda. Ovako bi se zamjene mogle raditi i ranije, što mijenja igru i povećava kvalitetu. Iz navedenih razloga sam maksimalno za to - zaključio je Elvis Scoria.

Sterilizacija lopti, zabrana pljuvanja i razmjene dresova...

Europske nogometne lige koje planiraju završiti svoje sezone morat će provesti i posebne mjere radi zaštite zdravlja sudionika. U engleskoj Premier ligi tako su predvidjeli opsežno testiranje igrača i klupskih zaposlenika dvaput tjedno tijekom trajanja sezone. Račun za testove od 4 milijuna funti trebala bi podmiriti Premier liga.

Igrat će se pred praznim tribinama, a jedna od mjera mogla bi biti i sterilizacija lopti prije, za vrijeme i poslije utakmica. Raspravljat će se i o minimaliziranju kontakata igrača za vrijeme kornera, kao i o zabrani pljuvanja zbog opasnosti od prenošenja koronavirusa na taj način. Naime, osoba može biti zaražena koronavirusom, a može i ne mora pokazivati simptome. U oba slučaja virus je prisutan u grlu i može se pljuvanjem izbaciti u okoliš.

- Preko sline se može prenijeti virus i stoga bismo oko toga trebali biti vrlo oprezni - upozorio je Michel D’Hooghe, predsjednik FIFA-ine medicinske komisije.

Također se govorilo i o zabrani razmjene dresova, a ključnu riječ u povratku nogometa imat će vlade pojedinih zemalja, a izgleda da će određene promjene u odnosu na dosadašnje navike biti neminovne.

Linker
22. rujan 2024 17:27