JURE MISKOVIC Cropix
ELVIS SCORIA ZA SN

‘Doživjeli smo ozbiljan udarac, liga je u padu, svi su doživjeli veliko razočaranje‘

‘U ovom trenutku mislim da su klubovi imali i dobre ždrijebove, onakve kakve možeš izvući jednom u deset godina‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. kolovoz 2024. 11:12

Nekadašnji trener Rijeke i poznati analitičar Elvis Scoria prokomentirao je jedan od najcrnjih dana hrvatskog klupskog nogometa, a u kojem su hrvatske momčadi redom ispale od nominalno slabijih i manje vrijednih momčadi.

- Mislim da je ovo bila najteža noć hrvatskog klupskog nogometa u povijesti. Mislim da se svi oni koji su u nogometu, neovisno o tome bili navijači Hajduka, Rijeke ili Osijeka, jednako osjećaju. Svi su doživjeli veliko razočaranje. Dosta sam detaljno to pratio, ovo je bilo malo frustrirajuće i jako razočaravajuće za sve one kojima je stalo do hrvatskog klupskog nogometa. Doživjeli smo jednu stepenicu više od onoga što smo znali doživljavati ranije kad smo upozoravali da se moramo pokrenuti u klupskom nogometu, a sad je sve to nekako došlo na naplatu. Gubili smo mi ranije od jačih klubova, no sad su stigli porazi i od klubova koji su kvalitetom ispod nas. U ovom trenutku mislim da su klubovi imali i dobre ždrijebove, onakve kakve možeš izvući jednom u deset godina, to su klubovi koji su svakako na papiru bili najbolji mogući protivnici.

Kolika je tu uloga HNS-a, shvaćaju li u Savezu sve ovo prebenevolentno?

- Ne bih rekao da je to do HNS-a, klubovi su uglavnom privatizirani, HNS mora dati taj svoj obol u radu mladih. Ne bih rekao da su oni krivi za ovo što se događa, mislim da je odgovornost prvenstveno na klubovima, njihovom radu i selekciji. Na HNS-u je da se brine da liga funkcionira, da budu uspješni omladinski pogoni i mislim da je to u Hrvatskoj na dobroj razini. Ovo je čisto do klubova i njihovog budžeta. Doživjeli smo ozbiljan udarac. Došlo je do nekih promjena kad je uvedena Konferencijska liga, UEFA je to dobro napravila kako bi i, nazovimo ih, “mali” klubovi nešto zaradili i došli do Europe, pa su i druge zemlje i klubovi počeli gledati tu svoju priliku. No, svakako, liga nam jest u padu, to se osjeti već zadnjih nekoliko sezona. Kako zaustaviti taj pad, to je pitanje na koje ja ne mogu do kraja odgovoriti.

Linker
05. rujan 2024 15:42