Debitantski Čolakov nastup za Hrvatsku, protiv Turske u Istanbulu
 SESKIMPHOTO/SESKIMPHOTO/PROFIMEDIA Seskimphoto/Seskimphoto/Profimedia
PREPOROD NA SJEVERU

‘Natjerat ću Dalića da me vrati u Vatrene‘: Nekad najbolji strijelac HNL-a briljira u Skandinaviji

‘Daj Bože da opet mogu zaigrati za Hrvatsku. Trenutačno nam nedostaje devetka, prava špica‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. srpanj 2021. 07:50

Antonio Mirko Čolak bio je najbolji strijelac HNL-a u sezoni 2019/20. sa 20 pogodaka, Zlatko Dalić zvao ga je na nekoliko akcija reprezentacije, debitirao je u Istanbulu 11. studenoga 2020. u remiju s Turskom 3:3. Ušao je u 66. minuti umjesto Budimira. No, u PAOK-u nije igrao i to ga je koštalo statusa u nacionalnoj vrsti.

Ove 2021. Čolak djeluje izvrsno. Dominira u napadu švedskog prvaka Malmöa. Sa 7 pogodaka prvi je strijelac tamošnjeg prvenstva koje se odvija po shemi proljeće - jesen, odigrali su 12 utakmica, a dva je gola zabio i na startu kvalifikacija za Ligu prvaka. Vjeruje da će natjerati Dalića da mu ponudi novu šansu, ovaj put u kvalifikacijama za SP.

- Kod mene je uvijek isti princip. Puno radim na sebi i želim doći do nagrade za najboljeg strijelca. Kako je bilo u Hrvatskoj, tako je i u Švedskoj. Malmö je izvrstan klub u kojem mi daju veliko povjerenje. To se vidi na terenu, dobro igram, zabijam, za napadača ne može biti bolje - kazao nam je Čolak, nekadašnji vođa napada Rijeke kojeg u srijedu čeka finski Helsinki u 2. pretkolu Lige prvaka.

image
ANDREAS HILLERGREN/AFP/PROFIMEDIA Andreas Hillergren/Afp/Profimedia

Tomasson trener

Latvijsku Rigu prošli su rezultatima 1:0 i 1:1, postigao je oba pogotka. U subotu su u prvenstvu matirali Degerfors 5:0, zabio je prvi i otvorio seriju. U zadnjih osam utakmica bio je strijelac u šest.

- Malmö je poput Dinama, svake sezone želi biti prvak. To je najveći klub u Skandinaviji. Igrao sam u Bundesligi i mogu reći da je na toj razini. Ovog časa nam je cilj proći Helsinki, a dalje ćemo korak po korak. Plan nam je izboriti mjesto u skupini Lige prvaka, alternativno u Europskoj ligi.

Biste li voljeli da u kvalifikacijama za elitno natjecanje igrate s Dinamom i tko bi pobijedio?

- Ne bih baš volio, draže bi mi bilo da i Dinamo i Malmö uđu u Ligu prvaka, ali ako bi do toga došlo naravno da ćemo mi pobijediti - nasmijao se Čolak, koji je protiv Modrih u dresu Rijeke na terenu bio 10 puta, zabio 4 gola i ima pozitivan skor od 6 pobjeda, 3 poraza i 1 remija.

Trener Malmöa je nekad poznati danski napadač Jon Dahl Tomasson, koji je na SP-u 2018. radio kao pomoćnik izbornika kad su u osmini finala ispali od Hrvatske.

- Tomasson kao trener ima veliko znanje. Traži visok presing, napadački nogomet, to se vidi i po tome što imamo najbolji napad u švedskom prvenstvu. Strašno mi se sviđa njegov način igre, uživam u njemu i odlično se slažem s trenerom.

Zacijelo ste nešto novoga naučili jer i on je bio centarfor.

- Jesam, ali najbitnije je što mi daje mirnoću i povjerenje. Poznato mu je kako razmišljam, upravo zato što je bio špica svjestan je što mi treba. Dosta razgovaramo, ali što je zanimljivo točno zna kad ne trebamo popričati, kad je jednostavno bolje preko nečega prijeći. To je ključ uspjeha koji ima kod mene i uopće što se tiče momčadi.

Izvrsno se uklopio

Izabrali ste pravi klub?

- Jesam. Izvrsno sam se uklopio. Imamo veliku podršku navijača, to mi daje dodatnu snagu. Dosad je bio limit od četiri tisuće gledatelja po utakmici, ali počelo se to povećavati. U Švedskoj je situacija OK što se tiče korone.

Igrajući za Rijeku bili ste najbolji strijelac HNL-a, napravili ste transfer u PAOK koji vas je platio tri milijuna eura. Zašto tamo niste igrali?

- Stigao sam bez priprema, usred sezone. Sve se brzo odvilo. Promijenili su trenera nakon mjesec dana, novi je dao povjerenje drugim igračima. Nisam se mogao preko noći uklopiti u ekipu. Vidi se kolika je razlika kad dobijem povjerenje kao što je bilo u Rijeci i Malmöu. Jednako dobro bih igrao i u PAOK-u da su stali iza mene, ali nažalost nije se dogodilo. Nije bio moj trenutak.

image
SAKIS MITROLIDIS/AFP/PROFIMEDIA Sakis Mitrolidis/Afp/Profimedia

Brzo ste, već u ožujku 2021., otišli na jednosezonsku posudbu u Malmö.

- Zato što sam si htio ostaviti šansu i nadu da će me izbornik Zlatko Dalić povesti na Euro. Želio sam imati otvorena vrata za reprezentaciju. Na Euru sam na kraju bio samo kao navijač, no vjerujem da sam s igrama u Malmöu zaslužio da ponovno budem u fokusu nacionalne vrste.

Jeste li ljuti na PAOK?

- Nisam. Naravno da sam bio razočaran, ali u nogometu je ponekad tako. Moraš proći kroz takve trenutke. Nastavio sam raditi na sebi, čekao trenutak kad ću dobiti šansu i to se dogodilo u Malmöu. Bio sam siguran da ću ponovno zabijati puno golova.

Menadžer Ivan Jolić također je nekadašnji napadač Varteksa i niza klubova, je li on bio presudan da izaberete Švedsku, jer bilo je interesa i drugih klubova?

- Puno razgovaramo, daje mi korisne savjete. Malmö je pokazao interes, privuklo me što ću igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te što ću se ponovno boriti za naslov prvaka. Zato sam ga odabrao.

Malo sreće

Kad istekne posudba ponovno će biti igrač PAOK-a, što dalje o tome će voditi računa na kraju godine.

- Nadam se da Turska neće biti moj jedini nastup za reprezentaciju. Bio sam u Kopenhagenu na tribini na utakmici sa Španjolskom. Vidio sam još jednom što navijačima znači hrvatska reprezentacija. Došao sam s djevojkom Dijanom, koja je kao i ja Hrvatica rođena u Njemačkoj. Vatreni smo navijači. Daj Bože da opet mogu zaigrati za Hrvatsku, samo ovaj put pred punim tribinama. Jako sam motiviran da se vratim u hrvatski kadar, jer znam da imam kvalitetu da igram za reprezentaciju. Trenutačno nam nedostaje “devetka“, ta prava špica i ako nastavim dalje s dobrim igrama i golovima, mislim da mogu popuniti to mjesto.

Vjerujete da ćete natjerati Dalića da vas ponovno pozove?

- Naravno. Sve je na meni...

image
FRANCK FIFE Afp

Kako ste vidjeli nastup Hrvatske na Euru?

- S malo sreće mogli smo proći Španjolsku. Detalji odlučuju, da smo zabili za 4:3 možda bi sve drugačije izgledalo, možda bismo ponovno došli do finala. Neću ulaziti u duboku analizu, iako je generalno bilo dobro. Hrvatska na svaki turnir ide s najvećim ciljevima, ali ponekad moramo biti zadovoljni i s manjima.

Budući da ste u formi, da niste imali ljetnu stanku dužu od dva tjedna, možda vas izbornik aktivira već za kvalifikacije za SP početkom rujna, jer pitanje je kakav će tko od Vatrenih biti u tom času.

- Samo se želim igrama dokazati i potvrditi da sam u dobroj formi. Dakako da mi je plus što sam u sezoni, što imam puno utakmica i pogodaka - zaključio je Čolak.

'Moji snovi su LP i gol za Vatrene'

Sjetite li se Rijeke?

- U kontaku sam s nekoliko bivših suigrača. Uvijek ću imati lijepa sjećanja na Rijeku. Postao sam najbolji strijelac i igrač lige, osvojili smo dva Kupa. Došao sam i do reprezentacije, a sad želim još više s Malmöem.

Kakva je razlika između Malmöea i Rijeke?

- Veća je kvaliteta u Malmöu što se tiče ekipe i rada.

U rujnu ćete napuniti 28.

- Imam dva posebna sna - zaigrati u Ligi prvaka i zabiti prvi gol za hrvatsku reprezentaciju. Nema ništa ljepše nego igrati za Hrvatsku na svjetskom ili europskom prvenstvu.

Bili ste u Bundesligi. Je li vam se cilj vratiti?

- Naravno. Svakome je cilj liga Petice.

'Pečem šnicle i čuvam dres Oliviera Girouda'

Kakve imate interese izvan nogometa?

- Većinu vremena provodim s djevojkom Dijanom, veliku pozornost posvećujem regeneraciji između utakmica. Volim kuhati...

Što najviše?

- Zapravo najviše volim šnicle i palačinke.

Imate li hobi?

- Skupljam dresove. Imam svoje trofeje i medalje, dresove u kojima sam igrao, ali i one koje sam mijenjao.

Koji je najpoznatiji igrač s kojim ste razmijenili dres?

- Olivier Giroud. Lani u rujnu na utakmici Lige nacija Francuska - Hrvatska. On mi je i inače jedan od dražih igrača.

Linker
19. travanj 2024 02:41