Josip Šutalo daleko je od najbolje forme

 Hans Van Der Valk/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia
GORE NE MOŽE

Nakon sramotne noći Vatreni pod paljbom kritičara: ‘Došao je uz tako pompozne najave, iznenađuje me...‘

Godina 2023. za Ajax je druga najgora u povijesti, ali jedan čovjek razlog je za optimizam
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. prosinac 2023. 13:47

Ajaxov neuspjeh za pamćenje - poraz 2:3 od poluamaterskih nogometaša četvrtoligaškog kluba Herculesa u drugoj rundi Kupa - kao uistinu bizarni i zapanjujući svršetak godine za nizozemskog velikana ustvari je posve prikladni sažetak čitavog prvog dijela sezone. Unazad četiri mjeseca na Johan Cruyff Areni mnogo se puta provukla misao da gore ne može, a onda bi stigao bolni demantij.

- Ovo je potvrda da smo ranjivi, ne snalazimo se u situacijama jedan na jedan, ne uspijevamo kombinirati na protivničkoj trećini. Kao da igramo rukomet - s pomalo nejasnom referencom zaokružio je susret Michael Valkanis, pomoćnik glavnom treneru Johnu van‘t Schipu, rijetkom članu Ajaxa koji nije zaboravio što znači romansa budući da je odletio u Australiju na vjenčanje svog sina.

- Ne znam što je gore, ono posljednje mjesto na ljestvici ili ovo ispadanje iz Kupa - prokomentirao je bivši igrač kluba Marciano Vink.

image

Slavlje Herculesa

Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Dok se tamošnji mediji natječu tko će slikovitije opisati sramotnu noć u Utrechtu, igrači trpe kritike umirovljenih nizozemskih nogometaša. Paljbi je ponovo izložen Josip Šutalo kao jedan od glavnih krivaca za vodeći pogodak Herculesa.

- Šutalo me najviše iznenađuje. Došao je uz pompozne najave i mnogo pozitivnih zvukova. Razumijem da mora postojati faza prilagodbe, posljednjih tjedana Šutalo napreduje u tom segmentu, ali sada smo ponovo vidjeli ono što u pravilu pokazuje otkad je stigao - kazao je umirovljeni nizozemski nogometaš Kees Kwakman referirajući se na ‘kiks‘ braniča Vatrenih.

Treba ipak naglasiti da bez obzira na kritike koje su se do ove utakmice s razlogom stišale, Šutalo uživa dobar status kod novog trenera, a to je najvažnije. Van‘t Schip više je puta naglasio da u našem braniču vidi lidera obrambenog reda, što nažalost ne vrijedi u slučaju Borne Sose, a još manje Jakova Medića, koji je odigrao samo četiri ligaške utakmice. Sosa je u tek malo boljoj situaciji, nastupio je u sedam navrata.

- Pozicija lijevog beka posebno je zabrinjavajuća. Dosad se nisu iskazali ni Sosa, ni Martha, ni Avila - zaokružio je Kwakman, a takvo stajalište možete često pročitati u ocjenama mnogih drugih analitičara.

image

ohn van‘t Schip

Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Jedan čovjek ipak se iskazao i obećava bolju sutrašnjicu. Naime, otkad je Van‘t Schip sjeo na trenersku stolicu, Ajax se uspeo s posljednjeg na peto mjesto tablice. Iako nije izborio nokaut Europske lige, novi stručnjak iz osam utakmica prvenstva izvukao je 20 bodova, njegovi prethodnici na jednakom broju ogleda zaradili su tek pet. Razlika je enormna, rođeni Kanađanin zna što radi i možda neće ostati samo privremeno rješenje. Upravo se zbog takvog uzleta prizemljenje u Kupu čini još šokantnijim.

U široj slici, godina 2023. Ajaxu je druga najgora u klupskoj povijesti po broju poraza (14) nakon 1964., kada su pali 17 puta. Ne treba ni kazati da se radi o godini za zaborav, ali naziru se prvi koraci ka pravom putu i to je misao s kojom ekipa iz Amsterdama kreće u nadolazećih 365 dana. Ajax ni u drugom dijelu sezone vjerojatno neće ostvariti ništa značajno, osim ako osvoji Konferencijsku ligu, ali ne smije dozvoliti da uznemirujući poraz u Kupu postane još jedna tužna prekretnica.

Linker
27. travanj 2024 17:16