FOTO: CROPIX, PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA: SN
IZBOR SN

Najveći hrvatski talenti: u Top 10 su plemeniti dribler, Dinamov Maldini, ‘dečec‘ kojega je zgrabio Bayern...

Tijekom ovog tjedna biramo najveće talente hrvatskog nogometa. Ovo je plasman od 10. do 7. mjesta
Piše: SNObjavljeno: 26. travanj 2023. 12:02

Portal Sportskih novosti tijekom ovog tjedna bira najveće talente hrvatskog nogometa. Pet nogometnih eksperata SN-a te sportske redakcije Jutarnjeg lista napravili su svoja rangiranja mladih nogometaša, vodeći se s dva kriterija. Prvi je da je igrač rođen nakon 1. siječnja 2003. godine, a drugi da ima najmanje jednu seniorsku utakmicu.

Novinari su igrače rangirali od 1. do 10. mjesta, a radi lakše klasifikacije pridodani su im bodovi (prvo mjesto 20, drugo 18, treće 16 itd.).

Danas donosimo talente plasirane između 10. i 7. mjesta.


10. Roko Brajković (17)

Klub: Hajduk

Pozicija: napadač

24 boda

Antolić (8. mjesto): Hajdukov desnokrilni napadač, dešnjak koji može igrati i s lijeve strane, odličan jedan na jedan, ali i izvrsnog pasa, jedan od vrlo zaslužnih za fantastičan europski uspjeh. U lipnju će napuniti tek 18 godina, debitirao je za prvu momčad Bijelih.

Jurišić (7. mjesto): Hajdukov je tinejdžer zablistao u juniorskoj Ligi prvaka, na posljednje je tri utakmice postigao pogodak (Manchester City) i upisao je tri asistencije (jednu s Borussijom Dortmund, dvije protiv Milana). Plemeniti veznjak, može igrati i na obje bočne napadačke pozicije.

Krušelj (7. mjesto): Prošle godine skrenuo pozornost na sebe i dobio pozivnicu za pripreme Hajdukovih seniora, a ovog proljeća serijom izvanserijskih predstava protiv Man Cityja, Borussije i Milana potvrdio da je top talent. Prodoran dribler, ali nimalo sebičan igrač, intuitivan u traženju napadačke dubine, praznik za oči.

Matteoni (10. mjesto): Na poziciji gdje Hrvatska ima ogroman deficit ovaj 17-godišnji Splićanin jako puno obećava. Ima klasični govor tijela brzog desnog krila, ide okomito jedan na jedan odnosno u prodor te s priličnom lakoćom i jednostavnošću stvara višak. Ono što je neuobičajeno za hitrog krilnog igrača to je „glava gore“ i posljedično kvalitetna vizija te pravovremeni završni pas, centaršut ili udarac na gol. Momak ima ogroman potencijal na vrlo traženoj poziciji i ako ga kvalitetno tretiraju u izgradnji iduće dvije godine, bit će posebnija vrijednost za Hrvatsku.

image

Roko Brajković

Vojko Bašić/Cropix


9. Luka Vušković (16)

Klub: Hajduk

Pozicija: branič

26 bodova

Antolić (6. mjesto): Kad dečko od 16 godina zaigra za prvu momčad Hajduka to govori o talentu i perspektivi. Iako je imao nekoliko loših utakmica u seniorskoj konkurenciji, pred njim je puno vremena za popravljanje tehničko-taktičkih elemenata i građenje karijere.

Bariša (8. mjesto): Mladi stoper Hajduka postao je zaštitni znak momčadi koja je ostvarila plasman na Final Four juniorske Lige prvaka. Mediji uz mlađeg Vuškovića (pet godina stariji brat Mario član je HSV-a) često spominju zainteresiranost najvećih europskih klubova (poput Manchester Cityja ili PSG-a), te posljedično i milijune koji garniraju to zanimanje. Međutim, neovisno o razini talenta, uvijek je dvojbeno transferirati igrača, koji nije dosegao igračku zrelost niti se dokazao u HNL-u. A preporuka za transfer nije niti spoznaja da je Vušković segmentom najslabije Hajdukove obrane u recentnoj povijesti HNL-a.

Matteoni (6. mjesto): Stoper (defenzivni vezni) s fizičkim predispozicijama (193 cm) koje su ga iz kadetskog lansirale u seniorski nogomet, ide i vrlo dobra tehnička potkovanost. Takav miks vrijednosti odaje veliku perspektivu igrača koji je u veljači navršio 16 godina. No, preskakanje stepenica ovog tipa ima svoju cijenu, što se vidi u kardinalnim greškama kako u seniorima tako i u juniorima. Upravo način kako ispusti suparnika ili ga ruši u kaznenom prostoru bez logike, potvrđuje da se odveć ubrzalo njegovo odrastanje i da je izgubio ravnotežu. Dečko mora još učiti i trebalo bi ga racionalnije dozirati u iskoracima.

image

Luka Vušković

Vojko Bašić/Cropix


7. Lovro Zvonarek (17)

Klub: Bayern

Pozicija: vezni

32 boda

Antolić (5. mjesto): Ofenzivni veznjak Bayerna koji igra s obje noge, dobar je pucač, zna zabiti gol. Bio je na zimskim pripremama s prvom momčadi, ima 18 godina. Igra za Bavarce u Regionalnoj ligi...

Bariša (9. mjesto): Kada Bayern za dečeca od nepunih 17 godina istovari 1,8 milijuna eura, onda je neosporno da su u bavarskom gigantu „nanjušili“ nesvakidašnjeg talenta. No, put dokazivanja, kao u pjesmi Beatlesa, „dug je i vjetrovit“. A Lovro Zvonarek i oni koji skrbe o njegovoj karijeri odabrali su zasigurno najzahtjevniju stazu. Do bundesligaške pozornice Zvonarek je krenuo iz druge momčadi Bayerna, koja se natječe u Regionalnoj ligi. U 17 nastupa (najčešće) kao ofenzivni vezni ostvario je solidni učinak: četiri pogotka i dvije asistencije. Bio je i u konkurenciji za momčad u juniorskoj Ligi prvaka (4 nastupa).

Krušelj (6. mjesto): Ljetos je s nepunih 17 godina u blagajnu Slavena Belupa doznačio gotovo dva milijuna eura. Bayernova investicija bila je logična jer je koprivnički tinejdžer prethodno na hrvatskim stadionima predstavio raskošan talent te u međuvremenu počeo skupljati iskustvo u drugoj momčadi bavarskog diva igrajući treću ligu.

Matteoni (8. mjesto): Nije slučajno završio u Bayernu. Debitirao je sa 16 godina u prvoj HNL, što je već dobar znak velikog potencijala, tim prije što je u 22 utakmice postigao 4 pogotka uz 2 asistencije. Svakako mu je teže bilo iskoračiti u Slaven Belupu nego u većim HNL klubovima. U München je doveden kao potencijal u kojeg vrijedi ulagati. Ima 17 godina i igra seniorski nogomet za drugu postavu u četvrtom stupnju natjecanja. Vidljivo fizički napreduje, dobiva na moći, duelu i rutini. Ovisno koliko će uspjeti razviti fizički potencijal toliko će do izražaja doći njegova spretnost u završnici, poentiranje ali i stvaranje šanse drugima, pozicioniranje i prodornost.

image

Lovro Zvonarek

Sven Leifer/imago Sportfotodienst/profimedia


7. Mauro Perković (20)

Klub: Dinamo

Pozicija: branič

32 boda

Bariša (7. mjesto): U posljednjim minutama zimskog prijelaznog roka Dinamo je realizirao transfer „jednog od najperspektivnijih stopera nove generacije“. Međutim već nakon nekoliko tjedana u medijima se pojavilo sasvim legitimno pitanje: zašto je Dinamo uopće doveo Perkovića? Iako je 20-godišnjeg Puležana klub platio dva milijuna eura, trener Ante Čačić pretpostavljao mu je 33-godišnjeg francuskog internacionalca Kevina Theophilea, igrača koji na kraju sezone definitivno napušta Maksimir. Dolaskom novog trenera Igora Bišćana, Perković je dobio priliku. Doduše, kao lijevi bek. No u Maksimiru je seniorsku karijeru na toj poziciji započeo i Joško Gvardiol...

Krušelj (3. mjesto): S navršenih dvadeset on je već džomba SuperSport HNL-a s više od pedeset seniorskih utakmica u biografiji. Dinamova dva milijuna eura odštete mogli su izgledati kao razmetljivo pumpanje cijene za transfer igrača iz Istre, ali samo dok ne shvatite da je na vidiku mali Maldini, univerzalni ljevak za sve obrambene role.

Matteoni (7. mjesto): Sa 17 godina debitirao u momčadi koja se bori za ostanak i dvije godine i dva mjeseca kasnije ima 57 nastupa i status igrača Dinama. Brze su mu prilagodbe u izazovima, uz neizbježne faze pada fokusa tipično za mladog igrača. No, napreduje brzim koracima. Nema naročitu visinu (185 cm) za stopera, ali kompenzira to dobrim pozicioniranjem, tajmingom duela. Tehnički je korektne razine što mu omogućuje da solidno odrađuje bočnu poziciju. Prednost mu je što je ljevak, a takvih je stopera manje. U Dinamu će, nakon prilagodbe, sigurno dobiti tehničko-taktičku nadogradnju, rutinu jakih utakmica koje podižu i razinu moći te samopouzdanje. Bitno je da u tom procesu sazrijevanja bude kontinuiteta igre.

image

Mauro Perković

Goran Šebelić/Cropix


U četvrtak objavljujemo igrače koji su plasirani na 6., 5. i 4. mjestu.

Linker
05. rujan 2024 19:17