FOTO: CROPIX, PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA: SN
IZBOR SN

Najveći hrvatski talenti: Šimić na 4. mjestu, iza njega dvije ‘desetke‘ od kojih jedna blista u Nizozemskoj

Izbor Sportskih novosti približio se najboljima. Danas objavljujemo igrače plasirane od 4. do 6. mjesta
Piše: SNObjavljeno: 27. travanj 2023. 12:58

Portal Sportskih novosti tijekom ovog tjedna bira najveće talente hrvatskog nogometa. Pet nogometnih eksperata SN-a te sportske redakcije Jutarnjeg lista napravili su svoja rangiranja mladih nogometaša, vodeći se s dva kriterija. Prvi je da je igrač rođen nakon 1. siječnja 2003. godine, a drugi da ima najmanje jednu seniorsku utakmicu.

Novinari su igrače rangirali od 1. do 10. mjesta, a radi lakše klasifikacije pridodani su im bodovi (prvo mjesto 20, drugo 18, treće 16 itd.).

U prethodna dva dana objavili smo redoslijed od 7. do 10. mjesta te od 11. do 14. mjesta.

Danas objavljujemo talente koji su plasirani na 6., 5. i 4. mjestu.


6. Luka Stojković (19)

Klub: Lokomotiva

Pozicija: vezni

42 boda

Antolić (3. mjesto): Profinjeni španer Lokomotive, ofenzivni veznjak ili krilo vrlo dobrog pregleda igre, jak na lopti, šutira s obje noge. Njegova bi statistika bila daleko punija pogocima da je egoist koliko napadač mora biti jer i kad je evidentno da treba završiti akciju golom traži mogućnost za asistenciju. Više odlučnosti u realizaciji i čvrstine učinili bi ga sjajnim igračem.

Bariša (5. mjesto): Teza kako je „Lokomotiva najbolji klub za mladog igrača“ izravnu je potvrdu dobila na primjeru 19-godišnjeg Stojkovića. Premda još u tinejdžerskoj dobi, playmaker Lokomotive već je upisao 55 nastupa na seniorskoj razini HNL-a. Dugo se smatralo kako mu je prostor za neposredni izričaj na travnjaku i ekspanziju talenta „otvorila“ ozljeda Kačavende. Međutim, trener Čabraja stvorio je nogometni perpetuum mobile: Kačavenda i Stojković funkcioniraju na terenu zajedno - istovremeno!

Jurišić (4. mjesto): Igrajući na krilnoj poziciji, pokazivao je samo djelić svoje nadarenosti. No kad ga je trener Lokomotive Silvijo Čabraja pogurnuo na „desetku”, na poziciju iza prvog napadača, sva je raskoš Stojkovićeva talenta eksplodirala. Istinski kreativac, „mazi” loptu, čovjek je oko kojeg se vrti igra Lokosa.

image

Luka Stojković

Ronald Goršić/Cropix


5. Gabriel Vidović (19)

Klub: Bayern/Vitesse

Pozicija: vezni

44 boda

Bariša (4. mjesto): Hrvatska se reprezentacija oduvijek oslanjala na kadrovsku potporu dijaspore. Ponajviše na igrače rođene u BiH, odnosno Njemačkoj. Vidović je nastavak te politike HNS-a. Rođen je u bavarskom Augsburgu, od roditelja iz BiH. Član je Bayerna, no aktualnu sezonu provodi na posudbi u nizozemskom Vitesseu. Igra u napadačkom segmentu momčadi, a najbolje se snalazi na pozicijama ofenzivnog veznog, lijevog krila ili povučene „špice“.

Krušelj (2. mjesto): Ljetos ga je Julian Nagelsmann predstavio široj javnosti na Bayernovim pripremama u Americi i zatim poslao na školovanje u Vitesse, gdje je dosad skupio pristojan fond od dvadesetak utakmica i upisao četiri pogotka. Nastavak loze plemenitih ‘desetki‘, od Bobana i Prosinečkog, do Kranjčara i Modrića.

Matteoni (5. mjesto): Jedan iz plodnog izvora dijaspore. Bayernov je igrač, koji s 19 godina puno igra na posudbi u vrlo snažnoj Eredivisie. U Vitesseu je potvrdio reference iz Münchena, a to je visoka razina tehničkog znanja, sposobnost stvaranja viška igrom između linija te dribling i okomitost. U nizozemskim uvjetima lige taj tinejdžer će osnažiti fizičku komponentu, a da je uspješan u praćenju jakog ritma vidi se i po tome da ima 23 nastupa (14 starter). Odaje veliko samopouzdanje u igri, odnosno osobnost zbog čega se ne libi tražiti teža rješenja, koja donose razliku u odnosima na terenu.

image

Gabriel Vidović

Pro Shots Photo Agency/DDP Usa/profimedia


4. Roko Šimić (19)

Klub: Salzburg/Zürich

Pozicija: napadač

64 boda

Antolić (7. mjesto): Golovima za Lokomotivu, mlade reprezentacije i U21 hrvatsku vrstu stekao je status značajnog talenta. Ove sezone nije bio na toj razini pa ga čeka ozbiljan posao da potvrdi kvalitete i postane centarfor koji će rješavati utakmice.

Bariša (2. mjesto): Sa sedam golova u 14 utakmica Roko iz nogometne dinastije Šimić najbolji je strijelac U21 reprezentacije. Iznimno rano, s nepunih 19 godina, „otisnuo se na pučinu“, potpisavši ugovor s Red Bullom. Upravo je austrijski prvak poznat po minucioznom radu s mladim igračima. U siječnju je Salzburg zamijenio Zürichom i dojam je da se nije posve uklopio u momčad koja se iznenađujuće bori za opstanak u švicarskoj Superligi. No radi se o igraču koji će tek u rujnu proslaviti 20. rođendan. Oscilacije u toj dobi neminovni su segment „odrastanja“, ali Roko je talent već demonstrirao.

Jurišić (5. mjesto): Nakon senzacionalnog transfera i sjajne prošle sezone u Red Bull Salzburgu, u ovoj sezoni malo stagnira. Propustio je ljetne pripreme zbog jake prehlade, zimus je otišao na posudbu u Zürich, sjajno je startao s dva pogotka Luzernu, no u ova se tri mjeseca nije naigrao i nije još ni jednom odigrao svih 90 minuta. Oscilacije su sastavni dio odrastanja i sazrijevanja mladoga igrača.

Krušelj (5. mjesto): Plastičan primjer kako trnovit može biti prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet. Prije samo godinu dana heroj RB Salzburga na putu do finala Uefine juniorske Lige prvaka, dežurni strijelac mladih ‘crvenih bikova‘, a danas samo džoker s klupe u momčadi Zuricha. Ako je naslijedio djelić tatine radne etike, isplivat će kao veliki nogometaš.

Matteoni (4. mjesto): Špica koja je s nepunih 17 godina debitirala za Lokomotivu u sezoni borbe za ostanak. U njegovom razvoju događa se odveć brzo statusno napredovanje, što naravno ima svoju cijenu. Igra par godina seniorski HNL, pa austrijsku drugu ligu, pa je povremeno igrao prvu ligu s RB Salzburgom, osjetio i Ligu prvaka. Efikasnost u drugoj ligi naznačila je da mu treba jači rang, pa je posuđen Zurichu gdje traje borba za ostanak i otežan je razvoj mladom igraču. Ima temperamentan pristup igri, fokusiran na završnicu, fizički je još nejak, iako je prgav i hrabar te ulazi u duele bez straha. Stas (190) i agresivnost definirat će ga kao špicu fajtera, koji će se manje tehnički izdvojiti, ali će se, kad sazre, fizički i psihološki nametnuti silinom i realizacijom.

image

Roko Šimić

Manuel Geisser/Imago Sportfotodienst/Profimedia


Sutra objavljujemo igrača koji je u izboru najvećih talenata završio na 3. mjestu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. lipanj 2024 23:20