TRAPATTONI ZA SN

'Modrić je svjetska klasa. Hrvati su genijalni i kreativni te tehnički izuzetno dobri'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. ožujak 2012. 14:34

On je i najstariji i najtrofejniji. Talijan Giovanni Trapattoni napunit će 17. ožujka 73 godine i više je trofeja osvojio od bilo kojeg drugog izbornika sudionika Eura. Na kontu mu je deset naslova prvaka u četiri različite države (Italija, Njemačka, Portugal i Austrija), sedam pobjeda u osam odigranih finala europskih kupova.

Trenutačno u rukama ne drži niti Ferrari niti Mercedes, ali premda bi Republiku Irsku u skupini C mnogi rado proglasili Dacijom, u Varšavi, u hotelu Sofitel Victorija, djelovao je kao čovjek koji uživa u “kuhanju” nekog iznenađenja.

Kazali smo mu da u Hrvatskoj svi poput papagaja ponavljaju kako je za prolaz ključna prva utakmica s Irskom.

- Pa ja se potpuno slažem. I nama također. Međutim, nije start krucijalan samo za Hrvatsku i Irsku, jednako vrijedi i za Španjolsku i Italiju. Prvih 90 minuta mogu biti vrlo važni za konačan rezultat.

Što spremate za rivale? Kladili bismo se da svaki od tri suparnika vjeruje kako će vas pobijediti?

- To je normalno. Imamo vrlo tešku skupinu. Tu su Španjolska, Italija, jednako i Hrvatska, mi smo na dnu po rejtingu. Po knjigama Republika Irska je posljednja. Španjolska je velika, igra sjajno, isto tako svi znamo što može učiniti Italija. A što nam je raditi? Moramo biti vrlo konkretni i učinkoviti. Koristiti šanse kad nam se ukažu. U nogometu je, kao što znate, sve moguće.

Koga vidite kao najozbiljnijeg kandidata za finale?

- Nekoliko je vrlo snažnih i slavnih momčadi kao što su Španjolska, Engleska, Nizozemska i Njemačka. Uobičajeno su to četiri glavna favorita. Ali ja se sjećam također i Grčke iz 2004. Želim da se ponovi Grčka, da se opet netko od nas iz drugog plana vine na vrh. Svaki izbornik ima mogućnost sanjati.

Kako ocjenjuete Hrvate?

- Vrlo su snažna ekipa. Zato što su genijalni i kreativni te tehnički izuzetno dobri.

Dobro ste ih snimili?

- Kako ne. Znam svakog igrača. U posljednje vrijeme gledao sam dvadesetak utakmica Hrvatske.

Koliko onda susreta pogledate svaki vikend?

- Moje vrijeme se svodi na DVD, DVD, DVD, i tako stalno. Gdje god jesam. Ako idem na utakmicu u London, Liverpool ili Manchester, mogu vidjeti samo tu jednu, a budući da mnogi igrači reprezentacije nastupaju u engleskom prvenstvu, onda sve njihove nastupe odgledam u snimci. U radu jako mnogo pažnje obraćam na detalje. Svaka sitnica je vrlo važna.

Još uoči prijateljske utakmice 10. kolovoza prošle godine u Dublinu kazali ste da je Modrić najveća kvaliteta Vatrenih. Kako njega vidite; radi li se o TOP igraču po vašim kriterijima?

- Luka Modrić je svjetska klasa. Kad se priča o izvanrednim nogometašima onda se radi o dečkima koji mogu riješiti svaku utakmicu, a to je on u stanju učiniti. Mi ga dobro znamo. Ja ga poznajem osobno. Mislim da je jedan od najvažniijh igrača, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Linker
25. rujan 2024 03:31