TOPNIK MADRIĐANA

MANDŽO BEZ ATRAKCIJA 'Nije cilj predriblati 3-4 igrača, nego zabiti više od protivnika'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. studeni 2014. 16:09

Mario Mandžukić jedan je od onih koji vole spartanski dril. Kako je jednom kroz smijeh kazao, “kad prođete obuku kod Felixa Magatha sve drugo je škakljanje”. Šalu na stranu, kad momčad odlično funkcionira na terenu i izvan njega, svaka i najzahtjevnija obveza se kvalitetno odradi. Da našem centarforu itekako paše madridski zrak i Simeoneov dril moglo se zaključiti i u srijedu navečer. U utakmici u “kojoj nije trebao ni igrati, ali je inzistirao” (trenerova teza) Super Mario, kako ga titulira i AS, postigao je prvi svoj “colchoneros”, ali i prvi hat-trick uopće jednog igrača Atletica od vremena legendarnog im i nedavno preminulog Luisa Aragonesa, u elitnom klupskom natjecanju. Dojmljiva poveznica sa slavnom klupskom poviješću u kontekstu ugodne sadašnjosti i željene trofejne budućnosti?

- Nisam znao za taj podatak do jučer te naravno da sam počašćen što me učinak dovodi u poveznicu s čovjekom koji je legenda Atletica i španjolskog nogometa. No, kao što sam već kazao, meni je najvažnije što je Atletico ostvario prolaz u osminu finala LP. To što sam postigao tri gola dodatna je doza osobnog zadovoljstva.

Primijetili smo kako vas suigrači posebno slave, kao da su sretni što i golovima ističete ono što su oni već naglasili, važnost vašeg rada za igru momčadi? Dojam je uvjerljiv kako ste i momčad i vi u porastu forme i moći?

- To je točno da smo u porastu forme i to samo potvrđuje kako je Simeone jedan od najboljih trenera u svijetu. Promijenio se Atletico sa 10 novih igrača, ali trener je to opet posložio vrhunski i korak po korak rastemo. Ne može se jednu rekonstruiranu momčad dovesti do maksimuma u mjesec dana…

Činjenica je kako ste postigli, gotovo kao u nekakvoj medijskoj tišini, 11 golova u 17 nastupa, što je prosjek 0,64 po meču.

- Mene ti prosjeci i statistički pokazatelji ne opterećuju. Na kraju sezone kad se podvuče crta ključno je vidjeti što je klub učinio, a tek potom gdje si kao pojedinac u toj priči. Što mi vrijedi da postignem i 30 golova, a Atletico ne ostvari željene ambicije?

Istina je da puno ovisite kao centarfor od centaršutova, odnosno igre momčadi?

- Pa je, što je više pravih lopta s boka meni je draže jer je više prilika za poentiranje.

Sjećate li se kada ste posljednji put zabili izvan kaznenog prostora?

- Pa ono, granično, bilo je s Realom u Superkupu u kolovozu.

Kažu mnogi treneri kako ste neprikosnoveni napadač u igri glavom te možda i najubojitiji unutar kaznenog prostora?

- Svaki napadač je u nečem bolji, mislim kako je moj forte igra glavom i efikasnost u šesnaestercu. Ne patim od toga da predriblam 3-4 igrača i onda pogodim mrežu nekim fenomenalnim udarcem. U nogometu je ključno postići gol više od protivnika, a za napadača je prioritet da loptu gurne u mrežu kad god mu se ukaže prilika i kako god umije. To je bit nogometa.

Linker
23. rujan 2024 11:21