IZBOR FFT-A ZA 2014.

100 NAJBOLJIH Luka Modrić 18. igrač svijeta, Rakitić 30., a Mandžukić na 53. mjestu!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. prosinac 2014. 17:02

Cristiano Ronaldo najbolji je svjetski nogometaš u 2014. godini u tradicionalnom izboru magazina FourFourTwo, koji u pravilu precizno predviđa rasplet borbe za Zlatnu loptu. Prošle godine FFT je “medalje” podijelio Ronaldu (zlato), Messiju (srebro) i Riberyju (bronca), a sada je postolje rezervirano za Ronalda, Philippa Lahma (srebro) i Lea Messija (bronca).

U društvu najboljih već nekoliko godina prebivalište pronalaze hrvatski reprezentativci Mario Mandžukić i Luka Modrić, a ove godine prvi put im se priključio i Ivan Rakitić. Najbolje je plasiran Modrić, FFT ga proglašava 18. igračem svijeta, Rakitić je na 30. mjestu, dok je Mandžukić u proteklih dvanaest mjeseci nabildao imidž i preskočio dvadeset stepenica, sa 73. doskočio je na 53. mjesto.

Stožerni igrač

Ronaldo je proglašen najboljim jer je u Realovu “decimu” ugradio nevjerojatnih 17 pogodaka i uglavnom je to činio kada je bilo najpotrebnije, primjerice u polufinalnim dvobojima s Bayernom. U cijeloj je sezoni za “kraljevski klub” postigao čak 51 gol, a onda je u novu kampanju zakoračio s još većim golgeterskim apetitom i trenutačno je uvjerljivo prvi topnik La lige sa 20 golova.

Lahm je stigao do drugog mjesta jer je nadgradio ionako sjajne performanse; on više nije “najbolji desni bek na svijetu” nego je i mjerna jedinica za nogometnu inteligenciju, savršen Bayernov pivot u trenucima kada su iz konkurencije ispali Schweinsteiger, Martinez i Alcantara, plus stožerni igrač njemačke reprezentacije. Messi? 41 gol i 16 asistencija za Barcelonu, a onda i finale Svjetskog prvenstva, svakom drugom igraču osigurali bi naslov najboljeg, ali ne i Argentincu koji nas je prije toga navikao na svemirske standarde. “Teško je preživjeti na vrhu”, lakonski obrazlaže novinar Messijevu broncu.

Premda je treći u hijerarhiji Realovih igrača na ovom popisu (iza CR-a i Balea), Luka Modrić je prikazan kao “drugi najvažniji galactico današnjice”.

- On mijenja ritam naše napadačke igre, donosi na teren puno karaktera, strašno je bitno imati personality u momčadi - citira FFT Carla Ancelottija.

Omiljeni suigrač

“Relativno skromne brojke kada su u pitanju golovi i asistencije”, piše FFT, “plodno su tlo za polemike u njegovu slučaju, ali njegovu važnost za ravnotežu Realove 4-3-3 formacije više nitko ne dovodi u pitanje”. Na startu madridske epizode Marca je proglasila Modrića promašenom investicijom, sporo je istrčao iz startnog bloka i u Tottenhamu.

“Zato jer nema stav ‘OK, ja sam Modrić, dajte mi loptu’. I baš zbog tog stava uvijek je bio omiljen među suigračima. Modrić je danas među najboljima na svijetu, ima ugrađene retrovizore koji pokrivaju svaki kut terena”, dodaje Slaven Bilić.

Ivan Rakitić je stigao do 30. mjesta jer je sa 12 golova i 10 asistencija izrastao u lidera Seville, koju je pored Porta, Valencije i Benfice odveo do trofeja u Europskoj ligi. Mandžukić je sa 26 golova i 10 asistencija osvojio drugo mjesto na ljestvici bundesligaških strijelaca, dodao je i dva gola na SP-u, ali nije bio igrač po ukusu Pepa Guardiole...

Linker
22. rujan 2024 08:26