FRANCK FIFE Afp
ŽESTOKE REAKCIJE

Legenda samo jednom rečenicom navukla bijes polovice svijeta: ‘Da je Mbappe rođen u Kamerunu...‘

Izjavu nekad čuvenog trenera mnogi su shvatili kao rasističku i odmah burno reagirali...
Piše: SNObjavljeno: 15. lipanj 2022. 15:39

Jedna rečenica Arsenea Wengera o Kylianu Mbappéu podigla je puno prašine na drugim kontinentima. Trener koji je već nekoliko godina u mirovini analizirao je jedan detalj kod francuskog napadača kojeg je većina proglasila rasističkim.

- Da je Kylian rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. Postoji Europa i postoji ostatak svijeta - rekao je bivši trener Arsenala i sadašnji šef nogometne strategije u FIFI. Ovu su izjavu mnogi savezi, uključujući najviše nogometne organizacije, odmah shvatili kao rasističku.

Posljednja u nizu kritika pridružila se i Južnoamerička konfederacija putem pisma upućenog Gianniju Infantinu:

- CONMEBOL odbacuje i osuđuje vrlo nespretne izraze visokog dužnosnika FIFA-e, inače vrlo bliskog predsjedništvu institucije, Arsenea Wengera. CONMEBOL je čvrsto opredijeljen za borbu protiv rasističkih ili diskriminirajućih gesta, bilo da dolaze od navijača na stadionima, od sportaša i trenera na terenu, ili od čelnika putem javnih izjava - stoji u priopćenju.

image

MARKUS GILLIAR Dpa Picture-alliance Via Afp

- Wengerove riječi, osim što otkrivaju neobično neznanje o vrijednom doprinosu afričkih igrača svjetskom nogometu, posebno europskom, pokazuju i ponižavajuću pristranost koja čini nevidljivim napore nogometaša i sportskih institucija koje nisu u Europi.

CONMEBOL je također iskoristio priopćenje da se požali na konačno usvajanje pet promjena na međunarodnim turnirima na visokoj razini, nešto što su u Južnoj Americi shvatili kao privremenu i nikad konačnu mjeru.

Linker
27. travanj 2024 01:13