VICTOR JOLY Dppi Via Afp
A SAD - VELIKO FINALE

Hrvatsko napadačko čudo za SN: ‘Sretan sam što sam ‘osvetio‘ Hajduk! A naslov nek osvoji - Dinamo‘

‘Ne volim pričati unaprijed. Ali logično bi bilo da se priključim prvoj momčadi Salzburga od ljeta‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. travanj 2022. 15:29

U finalu osmog izdanja UEFA Lige prvaka mladih u Nyonu igrati će Salzburg i Benfica (ponedjeljak, 18 sati). Salzburg je do svog drugog finala u ovom natjecanju stigao na krilima fantastičnog izdanja mladog hrvatskog reprezentativca Roka Šimića, koji je uz dva pogotka bio i asistent u velikom 5:0 slavlju nad Atleticom iz Madrida, koji je do finala izbacio Real Madrid, Borussiju Dortmund i Hajduk. Benfica je finale je izborila izbacivanjem Juventusa poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca. Tijekom regularnog dijela dvoboja bilo je 2:2, a s bijele točke su igrači Benfice bili uspješniji s ukupnih 4:3.

Roko je zaista briljirao protiv Atletica, ali nekako to i nije nekakva nova vijest, jer zaista je sjajan ove sezone. U slengu kazano, Šimić 'rastura'. Zabio je sedam golova u Ligi prvaka mladih, a osim juniora, ove sezone nastupa i za drugu momčad Salzburga, Liefering, koja nastupa u drugoj austrijskoj ligi. Zaista izvrsni hrvatski napadač postigao je 13 golova u 19 utakmica, nadodao još tri asistencije, a ubilježio je i tri nastupa za prvu momčad Salzburga. Briljirao je i u reprezentativnom dresu U-21 selekcije koju vodi Igor Bišćan. Postigao je šest golova u osam kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

image

Roko Šimić

VICTOR JOLY Dppi Via Afp

- Protiv Atletica smo od prve minute djelovali kompaktno. Tako da je na kraju bilo uspješno, pobijedili smo s uvjerljiivih 5:0. Inače, Atletico je jako dobra momčad, no mi smo jednostavno pokazali karakter, volju i ogromnu želju za finalom - kazao nam je u uvodu Roko.

Hrvatsko napadačko čudo je načelo je Atletico već u 15. minuti. Nakon polukontre je primio loptu na prvoj stativi, te zabio za vodstvo. Trinaest minuta kasnije već je bilo je 2:0 u korist mladih Austrijanaca. Šimić je prvo izborio jedanaesterac pa ga i sam realizirao. Nakon tog gola momčad Fernanda Torresa je bila - gotova. Minutu prije kraja prve dionice, Roko je asistirao Kameriju za 3:0, priča je bila završena, a Roko je zaokružio veliku predstavu.

Atletico je u šesnaestini finala nakon izvođenja jedanaesteraca izbacio juniore Hajduka, a kada je doznao da će igrati upravo protiv njih, Šimić je obećao da će izbaciti Španjolce zbog Hajduka. Eto, obećanje je ispunio. Podsjetilo nas je na ono obećanje koje je Dalićev reprezentativac Kristijan Jakić dao kapetanu Vatrenih Luki Modriću, kad je obećao da će njegov Eintarcht iz Frankfurta izbaciti Barcelonu iz Europske lige. Naši dečki se drže obećanja...

- Da, rekao sam to o Atleticu i Hajduku... Baš mi je drago što smo pobijedli Atletico koji je iz Lige prvaka mladih izbacio hrvatski klub. Volio bih da je Hajduk bio dio završnog turnira u Nyonu. Nažalost, to se nije dogodilo. Veselim se i sretan sam što sam se 'osvetio' Atleticu u ime Hajduka!

Kad smo mu kazali da zaista igra fenomenalnu sezonu i čestitali na sjajnim izvedbama u kojima zabija kao da nema sutra, kazao je...

- Jako sam zadovoljan. To je samo dokaz da sam izabrao pravi klub nakon Lokomotive. Trenutačno sam u Lieferingu, razvojnoj momčadi Red Bull Salzburga. Ako ovako nastavim kao u dosadašnjem dijelu sezone, vjerujem da ću od ljeta biti s prvom momčadi.

Kažemo mu da se to i očekuje s obzirom kakvu je sezonu imao, kako je igrao i zabijao.

- Ne volim ništa pričati unaprijed. Nikad se ne zna što se može dogoditi. Ali držim da bi jedino logično bilo da se priključim prvoj momčadi Salzburga od ljeta.

Od onog dana kad je kao 17-godišnjak dobio priliku u Lokomotivi, o njemu se govori i piše kao o 'wunderkindu', ogromnoj perspektivi hrvatskog nogometa. Mnogi stručnjaci predviđaju mu veliku nogometnu budućnost, neki će kazati da će nadmašiti i briljantnu karijeru svog oca Darija Šimića. Nitko ne sumnja da će vrlo brzo postati centarfor Vatrenih. Hvalospjevi stižu s svih strana. Je li sva ta velika priča koja se vrti oko njega možda psihološki teška za ovog 18-godišnjeg mladića ili mu je dodatni motiv?

- Ima i negativnih komenatara. Makar se je ne zamaram komentarima. Ali uvijek mi je drago ćuti kad ljudi koji s strane gledaju nogomet gurnu u eter neki pozitivan komentar. A pogotovo me veseli kad to naprave neki bivši nogometaši. To mi zaista novi motiv i pokazatelj da sam na dobrom putu, te da tako nastavim.

U ponedjeljak je veliki finale Lige prvaka mladih, igrate protiv Benfice, kako gleda na tu utakmicu, može li Salzburg do velikog trofeja?

- Skupit ćemo mi snage u ponedjeljak i naravno, krenuti po pobjedu. Biti će to vrlo zahtijevna utakmica. Mislim da je Benfica favorit. S obzirom na ono što su pokazali do sada. Da im vratar nije bio isključen protiv Juventusa, dali bi im 'četiri komada'. Međutim, mi ne bi došli do finala da kao kompletna momčad nismo bili odlični. Mi napadači dosta ovisimo o igri kompletne momčadi. Tako će biti i u velikom finalu.

Pitali smo mladog Roka kako će se završiti hrvatsko prvenstvo, koja je njegova prognoza, tko će biti prvak?

- Želim da HNL do kraja bude uzbudljiv i neizvjestan kao što je bio do sada. Do zadnjeg kola, do zadnje minute... Ali naravno, ja sam iz Zagreba, bilo bi mi drago da Dinamo osvoji naslov prvaka - zaključio je Roko Šimić.

Linker
25. travanj 2024 15:21