TOM DUBRAVEC Cropix
U ELTINOJ EKIPI

Hrvat je u društvu Guardiole, Hiddinka i Bobbya Robsona: Njegova je priča posebna, ali prijeti mu crni scenarij

Tomislav Ivić je rekorder s pet različitih klubova vođenih u Kupu/Ligi prvaka
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. studeni 2023. 15:15

Veliki Tomislav Ivić bio je prvi hrvatski trener koji je sjedio na klupi nekog kluba u Ligi prvaka otkako je ona u sezoni 1992./93. naslijedila Kup prvaka. Splitski nogometni genijalac, koji nas je zauvijek napustio 2011. godine, vodio je u sezoni 1993./94. Porto i odveo ga sve do polufinala gdje je Barcelona bila prejaka. Najveći uspjeh s hrvatskim klubovima u sljedećoj je sezoni napravio Ivan Katalinić, prošao je skupinu s Hajdukom i onda u četvrtfinalu naletio na prejaki Ajax.

Niz je naših stručnjaka vodio inozemne klubove u najjačem europskom klupskom natjecanju, Otto Barić (Austria Salzburg), Sergije Krešić (Mallorca), Niko Kovač (Bayern), Ivan Leko (Club Brugge), Igor Tudor (Marseille) i Igor Jovićević (Šahtar), hrvatske korijene imaju i Edin Terzić (Borussia Dortmund) i Marino Pušić (Šahtar). Osim Argentinca Osvalda Ardilesa i Bugarina Ivajla Peteva, Dinamo su u LP s klupe vodili Zlatko Kranjčar, Krunoslav Jurčić i Ante Čačić u dvije različite sezone, pa Velimir Zajec, Marijan Vlak i Zoran Mamić, jednu utakmicu i Željko Sopić.

Nismo zaboravili Nenada Bjelicu, on je posebna priča. Bio je jedini hrvatski trener koji je u Ligi prvaka vodio dva kluba, a sada će, eto, odmagliti konkurenciji, budući da je i Union Berlin dio elite. Bjelica je u sezoni 2013./14. u LP vodio Austriju Beč, u sezoni 2019./20. Dinamo Zagreb, a sad je na funkciji trenera u još jednom glavnom gradu. Oba puta završio je posljednji u skupini, ista mu sudbina prijeti i s Unionom, ako u posljednja dva kola ne uspije preskočiti Bragu...

image
SESKIMPHOTO/SESKIMPHOTO/PROFIMEDIA Seskimphoto/seskimphoto/profimedia

S tri kluba u Ligi prvaka može se uz Bjelicu pohvaliti još 30-ak trenera, a osječki je strateg sada došao u ugledno društvo u kojem su Pep Guardiola, Guus Hiddink, Bobby Robson... treneri koji su također vodili tri kluba u LP. Na vrhu te ljestvice nedodirljiv je sadašnji trener Real Madrida Carlo Ancelotti, koji je osim Kraljevskog kluba u LP vodio Parmu, Juventus, Milan, Chelsea, Paris SG, Bayern i Napoli, ukupno osam klubova.

Uključimo li u računicu i Kup prvaka, hrvatski rekorder je Ivić, koji je na putu čiji je konačni cilj naslov najbolje europske momčadi, vodio pet klubova; Hajduk, Ajax, Anderlecht, Porto i Marseille.

Treneri s najviše klubova u Ligi prvaka

8 - Ancelotti

6 - Benitez, Koeman, Mourinho, Ranieri

5 - Emery, Lucescu

4 - Capello, Conte, Garcia, Mancini, Pellegrini, Spalletti, Tuchel, Van Gaal, Valverde

3 - Advocaat, Antić, BJELICA, Guardiola, Daum, Hiddink, Lopetegui, Magath, Nagelsmann, Puel, Robson, Ramos, Rose, Sarri, Serra Ferrer, Villas-Boas, Zaccheroni

Linker
07. svibanj 2024 07:46