KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hiddinkova posljednja prilika: Ukoliko Nizozemska ne pobijedi Latviju, daje ostavku

Premda se činilo kako će širenje EP-a sa 16 na 24 reprezentacije olakšati kvalifikacije velikanima, Nizozemci su pokazali kako se i jake reprezentacije mogu ‘okliznuti’
Piše: Denis LugarićObjavljeno: 16. studeni 2014. 11:43

Nakon očajnog otvaranja kvalifikacije za europsko prvenstvo 2016. i samo tri osvojena boda u prva tri kola skupine A, vlasnici svjetske bronce Nizozemci stigli su do ruba. Još jedan kiks gurnuo bi ih u provaliju i posve kompromitirao njihove izglede za plasman na EURO u Francuskoj. Premda se činilo kako će širenje EP-a sa 16 na 24 reprezentacije olakšati kvalifikacije velikanima, Nizozemci su pokazali kako se i jake reprezentacije mogu ‘okliznuti’. Srećom, po njih danas će s druge strane stajati slabašna Latvija i teško je očekivati da ‘oranje’ može još jednom ispustiti bodove.

- Već sam ponovio kako ću podnijeti ostavku ukoliko ne pobijedimo Latviju - poručio je nizozemski strateg Guus Hiddink. Kritike na njegov račun sve su glasnije, posebice nakon domaćeg poraza od Meksika (2-3) u prijateljskom susretu u srijedu.

- Izbornik se odlučio kockati kada je najavio ostavku. Ne želimo ga izgubiti i zbog toga nemamo pravo na pogrešan korak protiv Latvije - kazao je napadač Manchester Uniteda Robin van Persie. Zanimljivo će biti i u Plzenu gdje se sastaju dvije vodeće momčadi skupine Češka i Island. Obje imaju maksimalnih devet bodova i pobjednik bi načinio ogroman korak prema Francuskoj.

- Sretan sam što ćemo ovako važnu utakmicu igrati u Plzenu, gradu za koji sam posebno vezan - kazao je češki izbornik Pavel Vrba koji je na klupi Viktorije iz Plzena osvojio dva češka naslova i jedan kup. Zanimljivo, češki navijači će nakon utakmice bez obzira na rezultat dobiti besplatno 10.000 limenki piva koje je za njih ‘zaradio’ izbornik Vrba. Naime, Vrba je dobio okladu s jednom pivovarom da će Češka na gostovanju u Turskoj i Kazahstanu osvojiti barem četirti boda. Osvojila je svih šest. U trećem susretu iz skupine A Turska dočekuje Kazahstan. Turci su na začelju skupine s jednim bodom u tri kola i pobjeda je imperativ.

U derbiju skupine B u Bruxelelsu se sastaju Belgija i Wales. Velšani su sjajno otvorili natjecanje u skupini i trenutačno vode sa sedam bodova. No, Gareth Bale i društvo su svjesni kako tek sada slijedi pravi ispit.

- Belgija je jedna od najjačih reprezentacija na svijetu. Neće biti lako - kazao je Bale, dok je izbornik Chris Coleman dodao - Belgija je favorit. No, ukoliko želimo izboriti EP moramo pokušati nešto učiniti u Bruxellesu.

Belgija je u prva dva nastupa osvojila četiri boda i mirno dočekuje Velšane.

- Osvojili smo važan bod na gostovanju u Bosni i Hercegovini, a sada dobru igru moramo potvrditi i protiv Walesa - kazao je Marc Wilmots koji ne može računati na braniča Vincenta Kompanyja.

Linker
22. rujan 2024 11:34