KVALIFIKACIJE ZA EURO

Šokovi donijeli drastične mjere: Grčku preuzima Trapattoni, Srbiju Stanković?

Legendarni nogometaš, trenutno pomoćni trener Udinesea, baš je jučer na Marakani igrao svoj oproštajni meč, igrali su Crvena Zvezda i Udinese
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. studeni 2014. 11:18

Razočaranje je u Beogradu bilo veliko, mediji su izdanje Srbije protiv Danaca prozvali jednim od najgorih u povijesti. Nakon 1:2 Danci su se poigravali s domaćinima, mogli na kraju zabiti i više od tri gola. Dick Advocaat svoje je rekao odmah nakon utakmice, najavio je da će razmisliti o ostavci, koja je nakon razgovora s ljudima iz Saveza i provedena. Nizozemac je kazao kako je sve što se dogodilo posljedica onog nezavršenog meča s Albanijom i kazni koje su iz njega proizašle, kako je nakon te utakmice sve krenulo nizbrdo. No, igrači su bili još kritičniji. Sami prema sebi.

- Kada ulazimo u utakmice kao autsajderi onda radimo dobre rezultate, ali kada u A reprezentaciju dolazimo iz velikih klubova, nijedan igrač nije dovoljno posvećen kolektivu! Pa, koja ozbiljna reprezentacija može primiti golove iz kontri, nakon što vodi 1:0 na poluvremenu - posuo se pepelom kapetan Branislav Ivanović.

Inače, i on, a i njegovi suigrači, suglasni su u tome da Dick Advocaat nije najveći krivac za ovu situaciju, već da su oni ti koji gube utakmice. Dakako, mnogi od njih i dalje vjeruju da još na putu do Francuske nije sve izgubljeno.

- Najlakše je sad odustati od svega. Treba nam čudo, ali čuda se ponekad događaju - rekao je Aleksandar Kolarov.

Imat će četiri mjeseca Srbi da se poslože i da već u Portugalu u ožujku pokušaju vratiti se u igru.

Naravno, glavno je pitanje tko će ih tada voditi s klupe? Ni u Srbiji još nisu sigurni, iako se barata imenom Radovana Čurčića, izbornika U-21 reprezentacije, koji je nedavno pobijedio Španjolce u doigravanju i izborio Europsko prvenstvo. Jučer kasno poslijepodne još nije bilo nikakve potvrde, čak je i Čurčić izjavio da ne zna ništa o tome, međutim, svi su mediji uprli prstom upravo u njega. S time da su neki otišli korak dalje - Čurčić je v.d., samo za utakmicu s Grčkom, a najveća je želja Dejan Stanković. Legendarni nogometaš, trenutno pomoćni trener Udinesea, baš je jučer na Marakani igrao svoj oproštajni meč, igrali su Crvena Zvezda i Udinese. Hoće li uskoro krenuti u svoju samostalnu trenersku karijeru, na klupi Srbije? Želja, navodno, obostrana, postoji...

Ranieri nije želio dati ostavku, međutim, imao je šanse kao glineni golub pred našim Giovannijem Cernogorazom. Grčki je Savez neko vrijeme razmišljao, najviše zbog odštete, jer mora Talijanu za prijevremeni raskid platiti 1,6 milijuna eura, međutim, ni to nije bila prepreka. Raniei je prošlost, odnosno, bit će od utorka nakon utakmice sa Srbijom. Ako se ipak ne dogovore da je to besmislica i da je bolje da odmah ode. Jer, navijači su ogorčeni, mediji također. Kritiziraju, doduše, svoje igrače, koji su se uljuljali u statuse zvijezda, koji su mislili da ne postoji način da ne prođu u ovoj skupini. Ali, Talijan je to uspio upropastiti, a Grci su mu nabrojali da je u zadnjih 10 godina zarađivao najviše upravo na otkazima. Čak šest puta dobio je ‘cipelu’, nigdje za to nije dobio manje od milijuna i nešto eura.

- Nakon ovog razornog rezultata za našu reprezentaciju, ja preuzimam potpunu odgovornost za izbor trenera što je rezultiralo uništavanjem imidža momčadi. Sastat ćemo se idućih dana i odlučiti što ćemo dalje, nemamo više prava na pogrešku - kazao je predsjednik grčkog Saveza Giorgos Sarris, potvrdivši time da je Ranieri prošlost.

Međutim, iznenadila je informacija tko slovi za glavnog kandidata. To je Giovani Trapattoni. Nakon Talijana - Talijan, samo, ovome je 75 godina, sigurno nije jeftin, a grčki izgledi da vidi Euro mjere se u promilima. Zar se isplati dovoditi još jednog ‘prožvakanog’ stranca samo da dovrši kvalifikacije, a po završetku onih za SP 2018. imat će već ‘Ćirine godine’. No, potvrdio je i sam Trapattoni da ga Grci zovu i da bi mogao prihvatiti izazov.

- Nisam imao formalne razgovore, ali su me obavijestili da me Grci traže. To je novi izazov i sigurno takvo što ne bih odbio. Mislim da Grčka ima odlične igrače, koji mogu puno bolje od ovoga što prikazuju i ne mora značiti da su kvalifikacije gotove, da je sve izgubljeno. Bilo bi mi zadovoljstvo raditi u Grčkoj, definitivno - bacio je Talijan rukavicu prema Ateni.

Definitivno, Grci su u strašnom šoku, ne znaju što im je činiti. Ipak, poručili su iz Saveza neslužbenim kanalima da neće brzati, iduća im je utakmica tek u ožujku. Kao što kaže predsjednik Sarris, nemaju pravo na još jednu pogrešku. Je li Trapattoni u 2014. pravi izbor?

Linker
22. rujan 2024 13:42