NAPLES, ITALY - FEBRUARY 4 : Marcelo Brozovic of Internazionale in action during the TIM CUP match between SSC Napoli and FC Internazionale at the San Paolo Stadium on February 4, 2015 in Naples, Italy. (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
 Getty Images / 2015 Getty Images
ODUŠEVIO TALIJANE

Gazzeta o Hrvatima u Interu: 'Munja Brozović udarila San Siro, Kovačić drhti za mjesto'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 12. veljača 2015. 21:34

Munja zvana Brozović udarila je San Siro, a Kovačić sada drhti. Ovako glasi naslov u izdanju Gazzette dello Sport, koja se pozabavila statusom nedavno združenih hrvatskih veznjaka u Interu.

Premda je Marcelo Brozović u crno-plavim prugama odigrao tek tri utakmice, taktički gurui u analizama poteza Roberta Mancinija bilježe ideološki zaokret koji bi mogao dugoročno štetiti Mateu Kovačiću. Neobična je slučajnost, piše Gazzetta, da je Inter baš protiv Palerma, kada je Brozović igrao od početka, a Kovačić ušao tek u 84. minuti, odigrao najbolju utakmicu pod Mancinijem.

Prodao ga San Siro

Autor Matteo Dalla Vite vraća se pola godine unazad i piše da se Brozović na Giuseppe Meazzi trebao ukazati već u ljetnom prijelaznom roku, no transfer je tada stopiran zbog više razloga, između ostalih i nepovjerenja bivšeg trenera Mazzarrija. Zeleno svjetlo konačno je upaljeno nakon remija Italije i Hrvatske (1-1) u kvalifikacijama za Euro 2016., što je bio prvi Mancinijev potez po dolasku u Milano.

“Bile su dovoljne samo dvije i pol utakmice da se odluka pokaže opravdanom. ‘Brozo’ je pokazao korisnost, nogometnu inteligenciju i karakter koji Mancini jako cijeni i zahtijeva u obje faze igre. Njegova brza adaptacija još više čudi s obzirom da je u trenutku dolaska u Serie A tek počinjao zimske pripreme s Dinamom”, napominje autor.

Obrambeni deficiti

Tu se Mancini, piše Gazzetta, suočio s paradoksom: taktičke pretumbacije i prelazak na formaciju 4-3-1-2 utjecali su na status Matea Kovačića, koji je odjednom prestao biti pretplaćen na prvu jedanaestoricu. Kovačić je iskoristiv kao polušpica te lijevi ili desni vezni, no te su uloge upravo zacementirali Shaqiri, Guarín i - Brozović.

- Brozo je dobar igrač. Još ga ne mogu usporediti s Kovačićem, ali tu su negdje. Obojica su veznjaci visoke klase. Počašćen sam što sam ih upoznao i što igram s njima - kaže brazilski veznjak Hernanes.

Uz završni podnaslov “neočekivani preokret”, Gazzetta podsjeća da je Kovačić još od prvih utakmica za “nerazzurre” izučavan da postane glavni playmaker. Sada, međutim, zbog obrambenog deficita ponovno mora tražiti afirmaciju i boriti se za status prvotimca. “Čudan je to efekt”, podvlači novinar i zaključuje:

“Dok Brozović može pokriti sve tri uloge u veznom redu, Kovačiću još uvijek nedostaje zrelosti, natjecateljske drskosti i odlučnosti. Sada je trenutak da to promijeni.”

Linker
23. rujan 2024 12:26