NAPLES, ITALY - FEBRUARY 4 : Marcelo Brozovic of Internazionale in action during the TIM CUP match between SSC Napoli and FC Internazionale at the San Paolo Stadium on February 4, 2015 in Naples, Italy. (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
 Getty Images / 2015 Getty Images
BRZA PRILAGODBA

MILJENIK PUBLIKE Brozović na prepad osvojio San Siro

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. veljača 2015. 12:40

Ovakvog veznjaka neuspješno smo tražili otkako nas je napustio Thiago Motta”, jedan u moru euforičnih Interovih blogera približava ovih dana svojim čitateljima kalibar Marcela Brozovića, igrača koji je na prepad osvojio San Siro.

Za samo dva tjedna boravka u Serie A dojučerašnji dinamovac ugurao se u prvu Mancinijevu momčad, ali stvar nije protekla glatko u hrvatskom korpusu Interovih navijača jer ispada da je Brozoviću mjesto morao osloboditi Mateo Kovačić. Onako, na prvu, djeluje kao potez blagog trenerskog očajnika, kao da ste iz šampionske momčadi “nerazzurra” izgurali Wesleyja Sneijdera kako biste u nju ugurali spomenutog Mottu.

Kratka prilagodba

Potez je neizbježno podignuo neke obrve u crno-plavom dijelu Milana, ali samo za kratko, budući da je ono famozno razdoblje aklimatizacije u Brozovićevu slučaju završilo s prvim tuširanjem nakon treninga i njegov se ulazak u team poklopio s obećavajućim igrama i rezultatima. Nakon što je “bolje upoznao dečke” tijekom 20-minutne epizode protiv Sassuola, u sljedećoj utakmici s Napolijem odigrao je kao da se momčad godinama gradi upravo oko njega. U pobjedi protiv Palerma već je prema mišljenju Gazzettina novinara bio najbolji čovjek na terenu, a vrlo dobre recenzije zaslužio je i za nedjeljnu koračnicu u Bergamu (4-1).

U tom pothvatu Brozović se predstavio kao djelotvoran lijek protiv panike. On je “box to box” veznjak čijom zaslugom momčad održava stabilan puls tijekom cijele utakmice; uvijek u blizini lopte, na vrhu trokuta, kako bi jednostavnim dodavanjem otvorio bok, ili okomitom loptom razigrao suigrača nadomak kaznenom prostoru ili naprosto odigrao povratnu loptu stoperu i krenuo u novu akciju. U isto vrijeme poduzetan i nesklon kompliciranim rješenjima, spreman za udarac kada namiriše šansu, ali i vičan žestokom uklizavanju u “fifti-fifti” duelu. S takvim nastupom Brozović će vrlo brzo zacementirati mjesto u najboljih jedanaest jer je agilniji i korisniji od konkurenata Kuzmanovića i Hernanesa, komplementaran s “terijerom” Medelom i nepredvidljivim Guarinom...

A kako u tom promijenjenom okruženju kotiraju dionice Matea Kovačića? Oko Božića je 20-godišnji hrvatski reprezentativac slovio za najpopularnijeg Interova manekena. Zabio je strašan gol Napoliju, tjedan dana kasnije i Chievu pa seriju dobrih igara zaokružio potpisom novog ugovora do 2019. godine. U porazu protiv Sassuola je zaronio i sada čeka novu priliku za dokazivanje.

Ne igra Europsku ligu

Mogao bi je dočekati već u četvrtak na Parkheadu, u dvoboju Europske lige sa Celticom. U Glasgowu, naime, neće biti Brozovića koji je ispucao svoj fond utakmica sa Celticom za ovu sezonu (dvije u Dinamovu dresu, strijelac u maksimirskoj 4-3 pobjedi) i dres novog kluba može nositi samo u domaćem natjecanju. Od Kovačića se očekuje da šarm svojeg nogometa podredi radnoj etici momčadi i zaigra obranu onako kako to vole svi talijanski treneri, a Mancini pritom nije iznimka (njegov Inter je primio samo 26 golova u sezoni 2007./08., njegov City nanizao 18 utakmica bez primljenog gola u sezoni 2010./11.). Dobra lektira u tom smislu mogu biti David Silva ili Wesley Sneijder, a očito je da i Brozović nudi neka poglavlja za razmišljanje iako je tek sletjeo u Serie A...

Linker
22. rujan 2024 06:51