getty images
NOGOMETNI RAT

Europljani bijesni na Blattera, UEFA zbog nagomilanih afera istupa iz FIFA-e?

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 20. studeni 2014. 08:50

Hoće li doći do raskola u nogometnoj obitelji? Nedavno objašnjenje Etičke komisije pri FIFA-i kako nije bilo nikakvih koruptivnih radnji pri dodijeli Svjetskih prvenstava Rusiji i Kataru 2018. odnosno 2022. godine, donijelo je niz negativnih reakcija. Vrlo znakovitu poruku poslao je je Reinhard Rauball, predsjednik Borussije Dortmund i šef Bundeslige.

- Jedna od opcija o kojoj moramo istinski razmišljati je i ta da se UEFA izdvoji iz FIFA-e - sasvim ozbiljno je nagovijestio Rauball.

Njega je, kao i većinu, razljutilo spomenuto objašnjenje Etičke komisije u kojoj se spominju moguće kriminalne radnje, međutim, kako nije pronađen niti jedan dokaz o inkriminiranim radnjama, komisija je zaključila kako ih nije niti bilo. Međutim, istog dana oglasio se i Michael Garcia, negdašnji direktor FBI-a, čovjek koji je vodio istragu o korupciji također u ime FIFA-e. Garcia je u dvije godine istrage obavio 75 razgovora u 10 država svijeta, napisao 200.000 stranica izvješća koje je sažeo na 350 stranica. Međutim, Etička komisija je javnosti prikazala tek 42 stranice.

- Izvještaj sadrži brojne nepotpune i pogrešno prikazivane činjenice i zaključke - oštar je bio Garcia nakon objave zaključka Etičke komisije.

Nije se dugo čekalo na nov istupe čelnika nogometnih saveza.

- Izvještaj, na žalost, ne donosi nikakvo oslobađanje od sumnji, naprotiv, one su u javnosti još veće - nimalo diplomatski izrazio se Wolfgang Niersbach, čelni čovjek DFB-a.

I premda bi Sepp Blatter volio da se cijeli slučaj zaboravi, od toga neće biti ništa, naime, iz SAD-a stižu signali kako FBI ne odustaje od istrage koju je vodio njihov bivši direktor, a to je nagnalo Hansa Joachima Eckerta, njemačkog suca koji je vodio Etičku komisiju, na povlačenje ručne.

- Ovo je tek prvi rezultat istrage, jasno je da gospodin Garcia i dalje može raditi na konačnom izvješću.

Lavina se polako zakotrljala, sada je pitanje koga će sve pomesti na svom putu.

- Kada raditi s FIFA-om budite spremni da će vas razapeti. Ne jednom, ne dvaput, nego uvijek. Morate biti spremni trpjeti i platiti zbog svojih postupaka. Nikada se ne možete osjećati sigurnim, niti možete bilo kome vjerovati. Ali iznad svega morate biti pripremljeni da će vas izdati oni koji su rekli da će vas zaštiti - rekao je Phaedra Almajid, čovjek koji je obnašao dužnost glasnogovornika Katarskog organizacijskog odbora.

On je još 2010. otvoreno progovorio o korupciji, međutim, ušutkan je jer mu je prijetila kazna od 800.000 eura koja bi ga financijski uništila.

- Ja sam bio tek pojedinac u borbi protiv najbogatije države na svijetu, te najbogatije sportske organizacije. Bio sam posve sam. Jasno je da sam morao zaštiti svoju djecu i zašutjeti - rekao je Almajid, koji je sve dokaze proslijedio Garciji.

A Blatter, on, pak, o svemu mudro šuti i čeka razvoj situacije. No, pitanje je kako će sve završiti. Rauball je spomenuo rascjep, a puno toga će se znati nakon sjednice čelnika osam saveza Top executiv programa, koja je na rasporedu 1. i 2. prosinca u Frankfurtu. Čak se spominje i mogućnost da Europska nogometna federacija predloži svog kandidata za predsjednika FIFA-e.

Linker
06. listopad 2024 20:27