getty images
NOVI ARAPSKI IZUM

Bizarno rješenje - u Katru radnici dobivaju dolar po satu za navijanje na utakmicama!

Skačem, vičem i plešem na tribinama i još mi za to plaćaju! Čudesno - kazao je Adu iz Gane AP-u
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. prosinac 2014. 18:06

Nekoć se odlazak na utakmice plaćao, no nove struje u nogometu donijele su sa sobom i mijenjanje navada. Pretvaranje nogometa u biznis donijelo je sa sobom povećanje cijene ulaznica, što se ponajviše osjeti u Premiershipu, ali i odlazak velikih natjecanja u zemlje koje traže medijski prostor i reklamu, ne traže domaćinstvo zbog nogometnog sladostrašća.

Jedan od takvih je i Katar, koji je u najmanju ruku sumnjivo dobio domaćinstvo Mundiala 2022. godine, a koji se već naveliko priprema kako bi ugostio banket reprezentativnih nogometnih delicija.

Premda je Aphrodite Moschoudi na predstavljanju katarske kandidature kazala kako “Katar osjeća veliku strast prema sportu, u našoj zemlji sve se vrti oko sporta”, to se sve više pokazuje običnom tlapnjom. Kako, naime, donosi Associated Press, strani radnici u Kataru plaćeni su dolar po satu da sjede na stadionima i pretvaraju se kako im je zabavno, da aplaudiraju i rade “valove”. Nekad se od njih traže i da se obuku kao Katarani u bijele halje i pokrivala za glavu!

- Skačem, vičem i plešem na tribinama i još mi za to plaćaju! Čudesno - kazao je Adu iz Gane AP-u.

Izuzev novca, blagodat je i besplatan internet na stadionima, zbog čega se radnici mogu javiti obitelji i prijateljima u dalekoj domovini i provjeriti što se događa u svijetu.

Sve je, jasno, izazvalo lavinu reakcija, a sportaši koji trenutačno svoj novac zarađuju u petrodolarima okupanoj državi putem francuskog odbojkaša Edouarda Rowlandsona odgovaraju:

- Radi se o bizarnosti, ali draže nam je igrati pred takvom publikom, nego pred praznim tribinama.

Ovo je još nikakva kontroverza vezana uz zemlju domaćina SP-a 2022, kada se sjetimo da je samo prošle godine poginulo 185 nepalskih radnika zaposlenih na izgradnji infrastrukture za SP, a da je ukupni broj mrtvih radnika otkako je Katar dobio organizaciju natjecanja gotovo tisuću!

“Katar je moderna robovlasnička država”, komentiraju iz Međunarodne konfederacije radničkih sindikata.

FIFA-u nije briga, ali ni investitore, kao i one radnike koji na taj način zarađuju. A nekoć je odlazak na stadion bio svetkovina. Nekoć, ključna je riječ...

Linker
06. listopad 2024 18:53