ČUDO IZ MARIBORA

Duplo jeftiniji od Hajduka, a od Dinama čak pet puta!

Dinamo ima duplo veći proračun i pet puta skuplju momčad od slovenskog prvaka
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. kolovoz 2014. 18:29

Europski velikani i milijuni stižu u Maribor - osvanuo je jutro nakon velikog podviga “vijolica” naslov na portalu Radiotelevizije Slovenija.

Petnaest godina nakon što je svojim pogotkom protiv kijevskog Dinama donio Mariboru prvu pobjedu u skupini Lige prvaka, trener Ante Šimundža režirao je novi povijesni uspjeh. Maribor će u grupnoj fazi biti klub s najmanjim proračunom, najjeftinijom momčadi i stadionom najmanjeg kapaciteta.

- To je velik uspjeh ne samo za klub i navijače, nego za grad Maribor i cijelu Sloveniju. Dočekali smo nagradu za sav uloženi trud. Celtic Park je teško gostovanje za svaku momčad, no temeljito smo se pripremili znajući da im ne odgovaraju suparnici koji vole kombinatoriku - izjavio je Šimundža nakon pobjede.

Junak se zove Marcos Tavares, bivši mladi reprezentativac Brazila koji na Ljudskom vrtu neumorno zabija već šest godina i najbolji je strijelac u povijesti kluba. Gol vrijedan 8,6 milijuna eura postigao je u 75. minuti iz prve nakon gužve u šesnaestercu. Trenutak kada je lopta odsjela pod prečkom Tavares će pamtiti do kraja života.

Novi heroji

- Otkad sam došao u Maribor, promijenio se cijeli moj život. Moje srce kuca za Maribor. Ulazak u Ligu prvaka zaslužili su svi igrači. Oduvijek sanjamo o tome, a ja nikada nisam prestao vjerovati da će nam se snovi ispuniti - poručio je.

Nove slovenske sportske heroje u pet ujutro je u zračnoj luci dočekalo tisuću navijača. Zvučnu kulisu dale su harmonike, a vizualnu baklje, od kojih je jedna završila i u Tavaresovim rukama. U navijačkom je stampedu 30-godišnji napadač jedva došao do zraka, svi su htjeli zagrliti najomiljenijeg Brazilca u “deželi” koji od prošle godine ima i slovensko državljanstvo.

Celtic nije zaslužio LP

Mnogi će cinično primijetiti da Celtic nije ni zaslužio ući u Ligu prvaka s obzirom na način kojim su došli do play-off runde. Glupav potez Legijine administracije i brzinska Uefina travestija na kraju su im donijeli samo 2,1 milijun eura, iako je društvo iz Glasgowa, pogotovo nakon ždrijeba, očekivalo puno više.

- Maribor je tijekom cijele utakmice imao samo dvije prave prilike, ali su za razliku od nas bili učinkoviti. Nismo zaslužili ući u Ligu prvaka - složio se Celticov trener Ronny Deila.

Njegova izjava malo znači gnjevnim navijačima. Nakon utakmice ih se pred Celtic Parkom okupilo dvjestotinjak, a najčešće su se čuli uzvici “smijenite upravu”.

A dok se u Glasgowu traže krivci i ostavke, Mariborčanima rastu zazubice uoči ždrijeba. Najglamurozniji scenarij može im donijeti Real, PSG i Liverpool ili, recimo, Barcelonu, Juventus i Ajax. Sve što nakon ovoga naprave, bit će bonus.

Linker
22. rujan 2024 01:25