VELIKA ZAGONETKA

Dinamovci na sto muka: A gdje smjestiti Mourinha? U Barceloni je ostao u - hotelu!

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 08. rujan 2011. 19:39

Kazna koju je Uefa nakon prve polufinalne utakmice između Reala i Barcelone odrezala Realovom treneru sljedećeg će tjedna Dinamovim navijačima uskratiti poprilični doživljaj. Čak i kad nema polemika, vidjeti Jose Mourinha na djelu pravi je spektakl.

Upravo prije koji dan Mou je najavio da odustaje od žalbe TAS-u nakon što mu je Uefa kaznu smanjila na tri utakmice zabrane i dvije uvjetno u sljedeće tri godine. Sredinom lipnja još je kategorički najavljivao da “ide do kraja”“ ali mu je nakon višesatnog „svjedočenja“ u središtu Uefe i naknadne odluke nogometne kuće krajem srpnja laknulo. Dok je prije tvrdio kako se radi o jedinstvenom slučaju u kojem je kažnjen a da se ne zna točno zbog čega i najavljivao na sva zvona:

- Želim istinu. Imam pravo na obranu - nedavno je već pripremio teren za povlačenje: - U Uefi sam proveo pet ili šest sati i nakon toga sam se osjećao kao da imam 10 godina manje. Snažniji, mlađi. Sve sam im rekao, sve što sam im želio reći. Puno mi je značilo dad su mi smanjili kaznu. Imao sam pravo i rezultat je bio fantastičan.“

Imajući u vidu da je ispunio jednu utakmicu kazne u uzvratu prošlogodišnjeg polufinala ostaju mu još dvije - protiv Dinama i protiv Ajaxa. Povratak na klupu, ako ne bude nikakvih ekscesa u međuvremenu, bit će 18. listopada protiv Lyona u Madridu.

Mourinho već savršeno dobro zna što kazna sa sobom donosi. S obzirom na presedane poznato mu je da pravilnik Uefe ne dozvoljava da komunicira ni na koji način ni pomoću ikojeg medija sa svojim pomoćnicima tijekom utakmice (osjetio je to na vlastitoj koži Arsene Wenger), prije nje ni četvrt sata nakon završetka. Ne može koristiti telefon, radio, walkie-talkie kao ni sofisticiranije metode pučkoškolaca - presavinute papiriće koji putuju iz ruke u ruku. Jednako tako, nema ni govora o tome da bi, kao na Bernabeuu, mogao sjesti odmah do trenerske klupe ili iza nje.

Zagonetka gdje smjestiti Mourinha već je u nekoliko navrata bila riješena s teškom mukom. Posljednja, u Barceloni, je završila potpuno neočekivano - Mou je ostao u hotelu. Nije želio ni u predsjedničku ni u VIP ložu, ni u komentatorske boxove. Ni Dinamu neće bit jednostavno naći mu adekvatni smještaj.

Pravilnik Uefe kaže da će trener biti na raspolaganju medijima dan prije i nakon utakmice, ali ga na to ne obavezuje, osobito kad je kažnjen. Zato je za očekivati da će na ga na obje presice zamijeniti njegov vjerni pomoćnik Aitor Karanka.

Linker
25. rujan 2024 06:33