PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA

Dinamo objavio 'najlakši' put u Europu i zvuči strašno: Sarajevo, Partizan pa - Celtic!

Dinamo je na svojoj službenoj stranici objavio analizu mogućih protivnika koji ga ovog ljeta očekuju u novoj europskoj pustolovini. Modri se u pretkola Lige prvaka uključuju sredinom srpnja odnosno u 2. pretkolu gdje je hrvatski prvak nositelj, a sami su sebi poželjeli tri stara poznanika.
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 11. lipanj 2015. 14:36

Dinamovu analizu u kojoj se zapravo Sarajevo, Partizan i Celtic čine kao najlakši mogući protivnici, što dovoljno govori o težini zadatka, prenosimo u cijelosti.

"Kratka pauza između sezona se bliži kraju, igrači se polako vraćaju u Zagreb gdje su u četvrtak, 11. lipnja, počele pripreme za novu sezonu. Naravno, do početka (europskih) utakmica ima još otprilike mjesec dana, a uoči ulaska u sezonu 2015./2016. pogledali smo moguće protivnike Dinama u europskim pretkolima. Kao i svake godine, igra i rezultati Modrih su, naravno, najvažniji, no ponovno će puno toga određivati i ždrijeb odnosno – sreća.

2. pretkolo – ždrijeb 22.6., prva utakmica 14./15.7, uzvrat 21./22.7.

Modri se u pretkola Lige prvaka uključuju sredinom srpnja odnosno u 2. pretkolu gdje je hrvatski prvak – nositelj. Prije svega treba naglasiti kako danas u nogometu nema laganih protivnika, a brojne potvrde toga dobijemo svaki vikend iz cijele Europe. Ipak, ime kluba, država iz koje dolazi te na koncu koeficijent temeljen na rezultatima zadnjih godina nešto ipak govori.

Tako Dinamo može ići ponovno u Luksemburg, Andoru, Gibraltar, na Maltu ili Irsku što se ipak čine kao lakši protivnici od dalekih i uvijek neugodnih gostovanja u Gruziji, Kazahstanu, Armeniji ili recimo Moldaviji. Najbliže, ali sigurno i vrlo opasno gostovanje bi bilo u susjednoj državi u Sarajevu. Dakako, ovdje treba naglasiti kako će momčadima koje su već u 2. pretkolu priključiti i oni "na papiru najslabiji" iz 1. pretkola.

3. pretkolo – ždrijeb 17.7., prva utakmica 28.-29.7., uzvrat 4./5.8.

Između dvije utakmice 2. pretkola održat će se ždrijeb 3. pretkola u kojem već zaista nema laganih protivnika. Dinamo je sa svojim koeficijentom 24.700 i ovdje u ulozi nositelja pa će one najteže momčadi ipak ostaviti za play-off, no imena i kvaliteta klubova kao što su Maccabi Tel-Aviv, poljski prvak Lech ili ponovno Malmö svakako zaslužuju respekt. Naravno, ne treba posebno naglašavati kakav bi spektakl bio kada bi kuglice u 3. pretkolu u Zagreb dovele – Partizan.

Play-off – ždrijeb 7.8., prva utakmica 18./19.8., uzvrat 25./26.8.

Prođe li Dinamo 3. pretkolo i dođe na posljednju stepenicu prije Lige prvaka Modri će imati osiguran europski nastup do sredine prosinca. Hoće li to biti u Europskoj ligi ili Ligi prvaka odlučit će upravo ove dvije utakmice. Logično, ovdje se nalaze najteži mogući protivnici, a Dinamo nema ulogu nositelja i gotovo sigurno je neće niti imati.

Od pet mogućih protivnika teško je reći koji je bolji: Basel, Viktoria Plzen, Salzburg, Steaua Bukurešt i Celtic. Kao što koeficijent govori, Basel je sigurno najteži protivnik, a skupina momčadi u kojoj je Celtic 'najlakši' – dovoljno govori. U svakom slučaju, dođe li Dinamo do play-offa bit će to dvije zanimljive i napete utakmice; protiv bilo kojeg od ovih protivnika. Utakmice vrijedne Lige prvaka...

Naravno, dalek je još put i Modre do eventualnog play-offa čeka puno teškog posla i utakmica. Za početak – 2. pretkolo u kojem više nema mjesta za popravak. Podsjetimo, ispadnu li Modri u 3. pretkolu idu u play-off Europske lige gdje, kao prošle sezone, dobrim igrama imaju priliku izboriti plasman u skupinama Europske lige. Ispadnu li pak u play-offu Lige prvaka idu izravno u skupine Europske lige. Ipak, nećemo o ispadanju...", stoji na Dinamovoj stranici.

Linker
22. rujan 2024 21:43