AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
BIVŠI IZBORNIK

Bilić: 'Luka je predodređen za velike stvari i najveći klub na svijetu bio mu je suđen'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. kolovoz 2012. 20:58

Slaven Bilić je promovirao Luku Modrića u standardnog prvotimca hrvatske A-reprezentacije po svom preuzimanju kormila u kolovozu 2006., nakon što mu je bio glavni igrač i u mladoj reprezentaciji koju je naš donedavni izbornik vodio od ljeta 2004.

- Vidjelo se odmah da je karakter i kvaliteta za najviše domete. Govorio sam to odmah njemu osobno i javnosti, ako se sjećate. Nisam od onih koji se hvale onim tipiziranim “jesan ti reka’”, ali vidjelo se da je to ‘to’, da Luka samo pukim slučajem neće završiti tu gdje je sada - kaže Bilić, današnji trener moskovskog Lokomotiva, o nogometašu o kojem su se od zime 2004./05. kad je vraćem u Dinamo do jeseni 2006. kad je postao glavni igrač Bilić Boysa lomila mnoga koplja je li ‘taj’ ili nije...

Karakteran i vrijedan

Bilić je, primjerice, uoči Eura 2008. na koji je Modrić došao kao Dinamov igrač s potpisanim ugovorom s Tottenhamom hrabro izjavljivao da će biti otkriće turnira, možda i najbolji igrač. I nije Luki time napravio pristisak, baš naprotiv, osokolio ga je i unatoč nesretnom ispadanju Hrvatske od Turske u četvrtfinalu Luka je izabran u najbolju jedanaestoricu Eura 2008. Ponovio bi to zacijelo i ljetos da je Hrvatska samo prošla skupinu...

- Tada je Luka već bio taj, među najboljim veznim igračima Europe i svijeta. Bilo je i drugih talenata koji su se izgubili putem, no Luki se to moglo dogoditi samo slučajno jer je pravi u svakom segmentu: karakternom, radnom i kvalitativnom. Bio je predodređen za velike stvari. I došao je u najveći klub na svijetu, što je velika je stvar za njega i za cijeli hrvatski nogomet.

Bilić je bio u kontaktu s Lukom svo vrijeme neizvjesnosti nakon Eura 2012:

- Razgovarali smo svo proteklo vrijeme. Luka nije gubio glavu, nije puknuo, pokazao je baš taj svoj karakter zahvaljujući kojem se postao to što jest.

Real mu nije novi planet

Kao trener koji ga je vodio proteklih osam godina Bilić zna koliko Modriću treba da uđe u formu:

- Održavao je Luka svoju baznu tjelesnu spremu, ali to je nebo-zemlja u odnosu na igračku formu koju daju samo utakmice. No, Luka je igrač koji brzo ulazi u formu, jer je lagan, a kako bazu ima, od sredine rujna mogao bi konkurirati za momčad.

Bilić je optimist i glede Modrićeva uklapanja u igru Real Madrida:

- Luka nije igrač koji ovisi o drugima, tipa napadač koji ovisi o ubačajima s krila. Luka je momčadski igrač i ne vidim većih problema da se vrlo brzo uklopi. Trebat će mu možda malo vremena, kao što mu je trebalo i u Spursima, ali ne previše. Uostalom, gledao je sve utakmice kraljevskog kluba na televiziji, poznaje sve igrače, neće mu to biti novi planet - poručio je Bilić.

Linker
22. rujan 2024 06:50