AFP
SP KVALIFIKACIJE

Australija osigurala Brazil

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. lipanj 2013. 16:01

Poznat je i treći sudionik Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se dogodine održati u Brazilu. To je reprezentacija Australije koja je u utorak potvrdila drugo mjesto u skupini B azijskih kvalifikacija.

Australija je u posljednjem kolu skupine teškom mukom došla do pobjede protiv Iraka (1-0). Jedini je strijelac na stadionu u Sydneyju u 83. minuti bio napadač japanske Nagoye Joshua Kennedy.

Momčad njemačkog trenera Holgera Osiecka na taj je način osvojila drugo mjesto u skupini B s 13 bodova, odnosno četiri manje od Japana koji je već ranije osigurao plasman na SP. Za treće mjesto i dodatne kvalifikacije kasnije će se boriti Jordan i Oman.

U skupini A će se situacija rasplesti nakon kasnijih utakmica između Južne Koreje i Irana, te Uzbekistana i Katara.

Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine idu na Mundijal, dok će se pobjednik okršaja između dviju trećeplasiranih momčadi boriti za SP protiv petoplasirane vrste južnoameričkih kvalifikacija.

Osim Japana i Australije, na SP-u će sigurno igrati i Brazil kao domaćin.

Nakon što su iz skupine B azijskih kvalifikacija Svjetsko nogometno prvenstvo iduće godine osigurali Japan i Australija, isto su kroz skupinu A učinili Iran i Južna Koreja.

Te su dvije momčadi međusobno igrale ovog utorka i Iran je u gostima pobijedio 1-0 pogotkom Standardovog igrača Ghoochannejhada u 60. minuti. Korejci nisu skupo platili taj poraz makar ih je Iran prestigao na konačnoj ljestvici.

Uzbekistan je unatoč uvjerljivoj domaćoj pobjedi od 5-1 protiv Katra ostao iza Južne Koreje, makar je skupio isti broj bodova (po 14). Južna Koreja je na kraju imala bolju razliku pogodaka (+6 u odnosu na +5 Uzbekistana), što je donijelo odluku. Uzbekistancima je nedostajala, u ovakvom raspletu, pobjeda od 6 golova razlike.

Nogometašima Uzbekistana ostaje nada da kroz dodatne kvalifikacije mogu ugledati Brazil. Prvo će igrati s trećeplasiranom momčadi skupine B azijskih kvalifikacija, a ako u tom nadmetanju slave očekuje ih i završni obračun s petoplasiranom momčadi južmoameričkih kvalifikacija.

Inače, Uzbekistan je na poluvremenu gubio od Katra 1-0, ali je u drugom dijelu zabio čak pet pogodaka. Točnije, svih pet u posljednjih pola sata igre! No, bilo je premalo za trenutačni odlazak prema Brazilu.

Azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine:

Skupina A:

Južna Koreja - Iran 0-1 (Ghoochannejhad 60)

Uzbekistan - Katar 5-1 (Nasimov 60, 74, Zotejev 72, Ahmedov 88, Bakajev 90+1 / Abdulqadir Ilyas 37)

Konačni redoslijed: 1. Iran 16 bodova, 2. Južna Koreja 14, 3. Uzbekistan 14, 4. Katar 7, 5. Libanon 5.

Skupina B

Australija - Irak 1-0 (Kennedy 83)

Jordan - Oman (kasnije)

Redoslijed: 1. Japan 17 (8), 2. Australija 13 (8), 3. Oman 9 (7), 4. Jordan 7 (7), 5. Irak 5 (8)

Linker
21. rujan 2024 09:11