NOGOMET KAO KRIKET

Aukcija ocvalih zvijezda razbudila nogomet u Indiji, za Crespa najviša cijena

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 01. veljača 2012. 12:33

Sve je izgledalo kao u Sotheby’su, samo indijskom. Dame i gospoda u frakovima, s brojevima na svojim tablicama, pijuckali su šampanjac i nervozno pogledavali oko sebe. Roba na aukciji, naime, bila je vrlo vruća...

A onda je krenulo. Prva umjetnina i - lom. Ajmo, kazao je šef cermonije, a s druge strane dvorane krenulo je oštro nadmetanje: 100, 200 pa 350...

- Prvi put, drugi put - zavapio je meštar.

- 840! - doletjelo je iz publike i izazvalo komešanje - Prvi put, drugi put, treći put, prodano!

Nije ni Picasso, niti Van Gogh, već Crespo, Hernan Crespo. Upravo je taj 36-godišnjak postao najskuplji artikl indijske aukcije nogometa, prve u povijesti, u kojoj je pet franšiza kupilo igrača u protuvrijednosti 5,2 milijuna američkih dolara. Crespo je bio najskuplji, njega je za 840 tisuća dolara kupila franšiza Barasat. Fabio Cannavaro odlazi u Siliguri (650 tisuća dolara), Robbie Fowler u Kolkatu (400 tisuća dolara), Robert Pires u Howrah (600 tisuća dolara), Jay-Jay Okocha u Durgapur za 420 tisuća dolara... Svaka je momčad, naime, mogla kupiti jednu “ikonu”, dva stranca i trenera. Svrha: popularizacija nogometa u ionako nogometom zaluđenoj pokrajini, Zapadnom Bengalu, otkud Indijci kane napraviti ekspanzijski boom nogoloptanja.

- Ovo je presedan u indijskom, ali i svjetskom nogometu - priča Bhaswar Goswami, izvršni direktor Celebritiy Management Groupa (CMG), organizatora natjecanja.

- Ovdje postoji granica preko koje klubovi ne smiju trošiti i čini mi se da su u premijernoj aukciji trošili vrlo mudro.

Indijska Premier liga kreće 25. veljače i trajat će do 8. travnja.

Linker
25. rujan 2024 03:37