AFP
REKAPITULACIJA EURA

10 trenutaka za pamćenje! Veliki povratak Azzurra, penal koji je uzburkao duhove, debakl Francuza...

Nakon mjesec dana uzbuđenja zaključeno je Europsko nogometno prvenstvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. srpanj 2021. 10:56

Iza nas je mjesec dana vrhunskog nogometa na Europskom prvenstvu. Vidjeli smo sve najbolje što Europa može ponuditi kad su u pitanju reprezentacije, a sve je kulminiralo slavljem Talijana na Wembleyju u nedjeljnom finalu. Na kraju turnira donosimo vam 10 slika koje su obilježile ovo Europsko prvenstvo.

1. TALIJANSKI TRIJUMF
Italija je osvojila svoj drugi naslov prvaka Europe u povijesti, a do titule je stigla na impresivan način. Izbornik Roberto Mancini preporodio je Azzurre nakon neodlaska na Mundijal u Rusiji, uveo je novi način igre, proširio krug reprezentativnih kandidata i stvorio moćan stroj koji gazi sve pred sobom. Na putu do trona padali su Turska, Švicarska, Wales, Austrija, Belgija, Španjolska i Engleska. Momčad je bila odlično posložena, Mancini ju je znalački vodio, a sve je bilo ukrašeno velikim zajedništvom i obiteljskom atmosferom.

2. ENGLESKA TRAUMA
'It's coming home', pjevalo se ovih mjeseca na Otoku. Nogomet je doista vratio kući, u svoju kolijevku, a nekako je ostao dojam da je sve bilo posloženo za engleski trijumf. Primili su Englezi svega dva pogotka na cijelom turniru, ali prikazanom igrom baš i nisu impresionirali, pogotovo ne u finalu protiv Italije. Izgubili su na dramatičan način, jedanaesterci su još jednom bili kobni za Tri lava, a tragičari su ispali najmlađi igrači Saka i Sancho. Harry Kane i dalje je najbolji igrač bez osvojenog trofeja, no treba reći da je i finale velik rezultat koji se nadovezao na polufinale SP-a.

3. 'SIMPATIČNI' KAZNENI UDARAC
Mnogi od nas tako su nazvali kazneni udarac kojeg je nizozemski sudac Danny Makkelie poklonio Engleskoj u produžetku polufinalnog ogleda s Danskom. Raheem Sterling pao je pokraj Maehlea i Jensena, arbitar je pokazao na bijelu točku i Kane je (iz odbijanca) osigurao Englezima prolaz u finale. Gotovo svi sudački stručnjaci složili su se da je penal dosuđen prestrogo i da je u toj situaciji Danska oštećena. Sve ljubitelje nogometa začudilo je što se u toj situaciji VAR uopće nije oglasio, pa su odmah krenule i razne teorije zavjere.

image
AFP


4. POVRATAK ŠPANJOLACA
Neslavno je svoj nastup na prošlom Svjetskom prvenstvu završila reprezentacija Španjolske, ispala je protiv Rusije u osmini finala. Ubrzo je stvari u svoje ruke preuzeo iskusni i dokazani trener Luis Enrique. Nije Enrique želio robovati imenima i starim zaslugama, igrali su oni koji su u tom trenutku bili spremni, pomladio je momčad nizom novih igrača i malo mu je nedostajalo da se probije do finala. Pedri je najbolji mladi igrač turnira, a nama je posebno drago vidjeti u kakvog se igrača razvio bivši HNL-ovac Olmo.

5. DANSKA BAJKA NAKON TRAGEDIJE
Malo je nedostajalo da ovaj Euro obilježi velika tragedija. Na sreću, danski kapetan Simon Kjaer i liječnici su brzo reagirali i spasili život Christiana Eriksena, koji je doživio srčani udar u utakmici 1. kola s Finskom u Kopenhagenu. Kroz turnir su se Danci dizali, izgubili su prve dvije utakmice u skupini, ali su potom eliminirali Wales i Češku i stigli čak do polufinala. Igrali su hrabro i odvažno, pucali iz svih pozicija i stekli simpatije velikog broja neutralnih gledatelja. Dalje od polufinala nije išlo, ali i ovo je sjajan rezultat.

6. REKORDER RONALDO
Iako po godinama već spada u veterane, Cristiano Ronaldo se ne predaje. Odigrao je samo četiri utakmice na ovom Euru, njegov Portugal se oprostio od obrane naslova već u osmini finala porazom od Belgije, ali je Ronaldo opet nešto osvojio. I to ne bilo što, postao je najbolji strijelac Europskog prvenstva. Zabio je pet golova, prva dva Mađarskoj, pa jedan protiv Njemačke i Francuske, te je postao najbolji strijelac Eura svih vremena. Sa 109 golova izjednačio se s Irancem Alijem Daeijem po najvećem broju pogodaka za reprezentaciju.

7. SJAJNI GOLOVI
Bilo je na ovom Euru puno dobrih utakmica u kojima se doista moglo uživati. Isto tako i dobrih poteza, lijepih akcija... No, nogomet ipak najviše prepoznajemo i pamtimo po golovima. A vidjeli smo u proteklih mjesec dana nekoliko golčina kojih ćemo se dugo sjećati. Patrick Schick zabio je škotskom vrataru Marshallu s centra, Luka Modrić prekrasnim je udarcem vanjskim dijelom kopačke matirao tog istog Marshalla, Lorenzo Insigne sjajno je pogodio za pobjedu protiv Belgije, dok je prvi i jedini gol iz slobodnjaka na Euru postigao mladi Mikkel Damsgaard protiv Engleske.

8. DEBAKL FRANCUZA
Na Europsko prvenstvo stigli su kao aktualni svjetski prvaci i glavni favoriti, no na kraju su neslavno ispali u osmini finala protiv autsajdera Švicarske. Francuzi nisu briljirali u 'skupini smrti', minimalno su pobijedili Njemačku i potom remizirali s Mađarskom i Portugalom, da bi ih Petkovićeva Švicarska izbacila na jedanaesterce i to nakon vodstva Tricolora od 3:1. Nakon tog debakla na vidjelo su izašli i problemi unutar momčadi, a jasno je da se s lošim ozračjem teško može do uspjeha na ovako jakom natjecanju.

image
AFP


9. ZAUSTAVLJENA BELGIJA
Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Eden Hazard... Velike zvijezde trebale su odvesti Belgiju u visine na europskoj smotri. Roberto Martinez ima generaciju spremnu za velike stvari, no najveći domet ove postave Crvenih vragova ostala je bronca s Mundijala u Rusiji. Nisu imali sreće s ozljedama De Bruynea i Hazarda, izbacili su Portugal u osmini finala nakon sve tri pobjede u skupini, ali su protiv Italije u četvrtfinalu ipak pokazali premalo. Svjetsko prvenstvo u Kataru možda im je i posljednja prilika za veliki rezultat.

10. NAVIJAČKE NEPRAVDE
Europsko prvenstvo trebalo je biti održano prošlog ljeta, ali je zbog pandemije koronavirusa prolongirano za godinu dana. Platinijeva ideja o održavanju Eura u velikom broju država možda bi i prošla u idealnim uvjetima, ali u korona-vremenu takva je organizacija dovela do velikih nepravdi kad je u pitanju dolazak navijača na utakmice. Dio reprezentacija u tom smislu bio je povlašten, najviše Engleska, no treba reći da su profitirale sve momčadi koje su grupnu fazu igrale na domaćem terenu. Ne ponovilo se!

Linker
25. travanj 2024 05:52