KHALED DESOUKI Afp
TRIJUMF KRALJEVA

VIDEO: Luka Modrić i Real osvojili peti naslov svjetskog prvaka u spektakularnom finalu sa čak osam golova

Finale Svjetskog klupskog prvenstva ponudilo je marokanskoj publici pravi spektakl
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. veljača 2023. 22:12

Palo je u Rabatu čak osam golova, a Real Madrid je opravdao status izrazitog favorita i uvjerljivom pobjedom protiv Al Hilala sa 5:3 stigaodo sedmog naslova svjetskog prvaka u povijesti.

Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić bio je u početnoj postavi te je nakon dobre partije zamijenjen u 74. minuti.

Od samog početka Real se nametnuo kao bolji suparnik, a potvrda razlike u kvaliteti stigla je već u 13. minuti. Benzema je na sredini terena odigrao dupli pas s Kroosom i potom uposlio Viniciusa Juniora koji je izbio sam pred Al-Mayoufa koji nogom nije uspio zaustaviti udarac mladog Brazilca.

Sve golove s utakmice Real - Al Hilal možete pogledati OVDJE.

Opasno je u 14. minuti uzvratio bivši član Atletico Madrida i Villarreala Luciano Vietto, lopta je prohujala tek par centimetara od vratnice.

image
FADEL SENNA Afp

Već u 18. minuti bilo je 2:0. Nakon Modrićevog ubacivanja s desne strane vratar Al-Hilala je odbio loptu do Federica Valverdea čiji je udarac nakon sretnih odbijanja od suparničkih igrača pronašao put do mreže.

Urugvajac je odmah pohitao svom treneru Ancelottiju u zagrljaj, na vidiku je bila rutinska pobjeda...

Međutim, Al-Hilal je vrlo brzo munjevitom kontrom šokirao Madriđane. Nakon odlične lopte Mohameda Kannoa, bivši napadač Porta Moussa Marega poslao je loptu ispod Realovog pričuvnog vratara Lunina i vratio neizvjesnost.

image
FADEL SENNA Afp

Saudijski prvak nakon toga je još jednom opasno zaprijetio preko Marege koji je tukao pokraj vratiju, dok na drugoj strani Benzema nije pogodio iz dobre prilike koju je kreirao Kroos. Na odmor je europski prvak otišao s minimalnom prednošću.

Pokušao je Al-Hilal pritisnuti početkom nastavka, no obrana nije izdržala i Real je ubrzo vratio susret u mirnije vode. Vinicius je nakon duplog pasa s Camavingom vanjskom uposlio Karima Benzemu koji je s pet metara poentirao za 3:1.

Nije trebalo puno vremena da Real osigura pobjedu, nakon samo četiri minute školski primjer duplog pasa Carvajala i strijelca Valverdea rezultirao je i četvrtim pogotkom u mreži Al-Hilala.

Međutim, saudijska momčad nije se namjeravala predati bez borbe, u 63. minuti Abdulahmid je fino pronašao Vietta koji je majstorski prebacio Lunina i pogodio za 4:2.

image
KHALED DESOUKI Afp

I Vinicius Junior je stigao do drugog pogotka, u 69. minuti asistirao mu je Ceballos, a u završnici je dvostruki strijelac postao i Vietto kojem je za 5:3 asistirao Michael.

Na kraju veliko slavlje za Modrića i društvo, novi trofej u vitrinama kraljevskoga kluba i malo mira za Ancelottija.

Real je inače u ovom natjecanju pobijedio nakon 2014., 2016., 2017. i 2018. godine te je rekorder po broju naslova. Slijedi ga Barcelona koja je tri puta pobjeđivala.

Klupsko SP, finale:

Real Madrid - Al Hilal 5-3 (Vinicius Junior 13, 69, Valverde 18, 58, Benzema 54/Marega 26, Vietto 63, 79)

za treće mjesto:

Flamengo - Al Ahly 4-2 (Barbosa 11-11m, 84-11m, Pedro 77, 90+1/Radwan 37, 60)

Modrić osvojio 22. trofej s Realom

Trijumfom Real Madrida u finalu Svjetskog klupskog prvenstva u Rabatu, kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić stigao je do svog 22. trofeja u dresu "Kraljevskog kluba".

Ovo mu je ujedno i peti naslov na Svjetskom klupskom prvenstvu. Modrić je s Realom osvojio i pet Liga prvaka, tri španjolska prvenstva, četiri europska Superkupa, četiri španjolska Superkupa, te jedan Kup kralja. Dodajmo kako je klupski rekorder Brazilac Marcelo sa čak 25 trofeja.

Modrić je osvojio i šest trofeja s Dinamom pri čemu tri prvenstva, dva Kupa i Superkup. Jedino mu nije pošlo za rukom osvojiti trofej s Tottenhamom čiji je dres nosio od 2008. do 2012.

MODRIĆEVI TROFEJI S REAL MADRIDOM:

La Liga (3): 2017, 2020, 2022

Copa del Rey (1): 2014

Španjolski Superkup: (4): 2012, 2017, 2020, 2022

Liga prvaka (5): 2014, 2016, 2017, 2018, 2022

Europski Superkup (4): 2014, 2016, 2017, 2022

Svjetsko klupsko prvenstvo (5): 2014, 2016, 2017, 2018, 2023

Izjave nakon slavlja Reala

Nakon stotog Realovog trofeja oglasio se trener Carlo Ancelotti, kojeg se posljednjih dana spominjalo u kontekstu budućeg izbornika Brazila.

- Jako smo sretni. Real je osmi put osvojio naslov prvaka svijeta – rekao je talijanski stručnjak.

Fede Valverde zabio je i deseti gol ove sezone te tako ‘spasio‘ Ancelottija od odlaska s klupe nakon njihove oklade od prošlog ljeta. Naravno, riječ je o šali, no ozbiljno su djelovali napisi o tome da iskusnom strategu posao u Madridu možda ovisi i o ishodu ovog turnira.

- Odigrali smo dobru utakmicu, s puno kvalitete u napadu. Vinicius, Benzema, Valverde... Bili su vrlo dobri. Imali smo vještinu i kvalitetu - kazao je Ancelotti i najavio pohod na nove trofeje ove sezone.

Oglasio se i predsjednik Florentino Perez.

- Veterani i igrači koji dolaze. Taj miks, sa sjajnim trenerom poput Ancelottija stvara ovo. Jako sam zadovoljan. U ovoj momčadi su, osim što su sjajni igrači, i madridisti. I to nas čini nepobjedivima - konstatirao je prvi čovjek Reala.

Trener Al-Hilala je čestitao pobjedniku.

- Naišli smo na momčad sjajne razine, visoke kategorije. Ovo je za nas bilo iskustvo. Ponosan sam na moje igrače jer su odigrali predano. Međutim, mogla se vidjeti superiornost Reala - izjavio je Ramon Diaz.

Zlatnu loptu za turnir u Maroku dobio je Vinicius Junior, srebrnu Federico Valverde, a brončanu Luciano Vietto iz Al-Hilala.

Linker
11. svibanj 2024 22:41