Fernando Santos

 PIOTR KUCZA/imago sportfotodienst/Profimedia
NOVI POTRES

Slavni trener dobio otkaz, ostaje bez dva milijuna eura godišnje: ‘Izdao je reprezentaciju‘

Santosu je presudio poraz na gostovanju kod Albanije (2:0), ali nezadovoljstvo traje od ranije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. rujan 2023. 16:39

Fernando Santos više nije izbornik poljske nogometne reprezentacije. Iskusni stručnjak dugo je uspješno vodio Portugal s kojim je 2016. osvojio i naslov europskog prvaka, no na poljskoj je klupi nije se proslavio.

Presudio mu je poraz na gostovanju kod Albanije (2:0), ali je nezadovoljstvo njegovim radom i odabirima trajalo je od ranije. Činjenica je da je Poljska u problemu kad su u pitanju kvalifikacije za Europsko prvenstvo, u skupini E zauzima tek četvrtu poziciju sa šest bodova.

Santos je u pet kola upisao tek dvije pobjede, protiv Albanije i Farskih otoka na domaćem terenu, a izgubio je u Češkoj, Moldaviji i Albaniji. Vodeća je na ljestvici Albanija s 10 bodova, dok Češka i Moldavija imaju po osam.

Lewandowski i društvo nisu izgledali dobro i vodstvo Nogometnog saveza Poljske moralo je reagirati. A dio događanja iza kulisa otkrio je Darius Dobek, novinar portala Przeglad Sportowy Onet.

Kad je preuzimao poljsku reprezentaciju početkom ove godine od svog sunarodnjaka Paula Souse, od Santosa se očekivalo da u momčad uvede svježu krv, no ispao je samo još jedno portugalsko razočaranje. Dobek je primijetio kako je jedini osmijeh Santos imao na licu na nastupnoj konferenciji za novinare, te da nije uspio stvoriti ozračje kakvo je potrebno u reprezentaciji.

Poljski novinar spominje čudne Santosove kadrovske odabire, loše skautiranje suparnika, njegove ‘jeftine izgovore‘, primjerice navođenje broja treninga koje je odradio s nacionalnom vrstom.

‘‘Stalno mijenjanje početne postave ne pomaže momčadi da se sabere, a Portugalac ne želi pomoći ni sam sebi. Ne objašnjava svoje odluke, potpuno promašuje s argumentima. Doveo nas je na rub ponora u kvalifikacijama, potom je počeo s čudnim ponašanjima da bi nas na kraju bacio u ponor‘‘, navodi Darius Dobek uz zaključak kako je Santos izdao Poljsku, te da njegova smjena neće riješiti probleme koji su dosta duboki i traju već neko vrijeme. Nedostaje ambicija, nacionalnog naboja, zajedništva...

Portugalac inače u Poljskoj zarađuje dva milijuna eura godišnje, više od bilo kojeg prethodnika na izborničkoj poziciji.

"Želio bih zahvaliti treneru Santosu na radu s našom reprezentacijom i želim mu puno sreće u sljedećim sportskim izazovima," poručio je Cezary Kulesza, predsjednik Poljskog nogometnog saveza.

Santos je Poljsku preuzeo u siječnju ove godine i u šest susreta ostvario je po tri pobjede i poraza.

"Iako ovdje završavamo našu vezu, zahvalan sam što sam vodio poljsku reprezentaciju i želim sve najbolje Poljskoj i njezinom narodu koji me tako dobro prihvatio dok sam živio ovdje," poručio je Santos koji je tijekom karijere vodio Portugal, Grčku, PAOK, Benficu, AEK, Sporting, Panathinaikos...

Linker
28. travanj 2024 15:35