MIKA VOLKMANN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Mika Volkmann/imago Sportfotodienst/profimedia
SPORAN JE BROJ

Skandal u Njemačkoj: Novi dres povezan s nacizmom, Adidas ekspresno reagirao i povukao ga iz prodaje

Dizajn brojeva je nadahnut runama, a broj 44 neodoljivo podsjeća na simbol ‘SS‘ postrojbi
Piše: SNObjavljeno: 01. travanj 2024. 18:09

Adidas je odlučio povući iz prodaje novi dres njemačke nogometne reprezentacije s brojem 44 nakon što je dizajn izazvao veliki skandal.

Naime, Adidas je za brojeve na novom dresu uzeo drevne rune, ali ‘problem‘ je bio taj što su sličnu ideju za dizajn imali i nacisti koji su inspiraciju također imali u runama. Stoga je broj 44 jako sličan dizajnu slova ‘SS‘ koje su na svojim prsima imale zloglasne Schutzstaffel postrojbe poznati kao ‘es-es-ovci‘.

Nakon što je posljednjih dana bilo puno negativnih komentara na račun ovog dresa, Adidas je odlučio zaustaviti sve narudžbe koje su pojedinci imali za dres s brojem 44. Taj broj ionako ne može nositi nitko na Europskom prvenstvu jer će tamo igrači imati brojeve od 1 do 36, ali su navijači mogli naručiti dres s bilo kojim brojem do 99. Sada više neće imati priliku za to.

- Kao tvrtka smo posvećeni borbi protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u bilo kojim oblicima - izjavio je glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen prilikom objave o povlačenju dresa sa spornim brojem.

Iz Njemačkog nogometnog saveza oglasili su se da su bili nesvjesni cijele situacije te se distancirali oko bilo kakvih desničarskih ideja i konotacija.

Linker
16. travanj 2024 00:57