KHALED DESOUKI Afp
KOCKICE SE SLAŽU

Zlatko Dalić našao rješenje za bolnu točku i ‘najjače oružje‘ Vatrenih, napravit će isto što i Pep Guardiola?

Prema sadašnjim pokazateljima, strateg Vatrenih ima plan za mladog defenzivca u Njemačkoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. ožujak 2024. 19:51

Joško Gvardiol je Dalićev najsofisticiraniji borbeni sustav kojeg na Europskom prvenstvu u Njemačkoj namjerava koristiti na način koji će biti najsvrhovitiji za reprezentaciju. Dojam je da se neće pitati igrača za njegove afinitete, nego će prioritet imati potrebe momčadi.

Iako Manchester City ne igra kao hrvatska reprezentacija, pa uloga Joška Gvardiola nije jednaka na lijevom braniču u shemama Josepa Guardiole i Zlatka Dalića, hrvatski je izbornik sve skloniji varijanti s najskupljim obrambenim igračem svih vremena upravo u toj roli. To što često “guli” u klubu mogla bi mu ponovno postati realnost i u nacionalnoj vrsti, kao na Euru 2021. godine kada je skupljao prve minute za Vatrene.

S tri sezone više iskustva i svime što je prošao kroz njemačku Bundesligu, engleski Premiership i Ligu prvaka, trebao bi biti samo bolji i uvjerljiviji. Kako Zlatko Dalić ima stoperski tandem Erlić - Josip Šutalo, koji je zajedno uvijek fantastično funkcionirao, a na lijevoj strani opet “gori”, pogotovo protiv najveći suparnika, kao što je Španjolska 15. lipnja u Berlinu, to bi mogla biti dobitna kombinacija.

image
FAREED KOTB Anadolu Via Afp

U dvije od posljednje četiri utakmice Hrvatska je startala s njim na tom zadatku, eto i s Egiptom u utorak u Kairu. Iščitava se i po sastavu obrane takva intencija, jer Dalić šansu nudi samo jednom lijevom braniču, Borni Sosi, a kada je zbog ozljede otpao Josip Šutalo, nije uzeo Bornu Barišića, nego stopera. Pozvan je Ćaleta-Car. Sosa ne uživa osobito pozitivne kritike, ni u klubu, pa niti u reprezentaciji, iako je imao značajnu ulogu u hrvatskim uspjesima u manje od tri godine koliko igra za A vrstu. On je među klasičnim bekovima izbor broj 1 i rješenje za slučaj kada Hrvatska igra otvorenije, ofenzivnije, protiv slabijih od sebe ili ganja rezultat, kad može doći do izražaja njegova najveća vrlina - centaršut. No, opcija s Gvardiolom na tom mjestu jako dobro kotira, a kao alternacija može poslužiti i Josip Juranović. Svojedobno je u Celticu uredno bio na toj strani.

ŠTO SE DOBIVA S GVARDIOLOM NA LIJEVOM BRANIČU?

Obrana je temelj svake uspješne momčadi, Hrvatska ima kvalitetnije stopere nego bekove, pa bi Vatreni u zadnjem redu djelovali čvršće kada bi igrali u formaciji Juranović (Stanišić), Erlić, J. Šutalo, Gvardiol nego bilo kojoj drugoj. Osim toga, tu su Vida i Pongračić spremni uskočiti na stoperska mjesta. Kako Gvardiol ima brzinu i moć otići naprijed, i po boku i kroz sredinu, on daje više od običnog beka.

ŠTO SE GUBI S GVARDIOLOM NA LIJEVOM BRANIČU?

Hrvatska je u Kataru na Svjetskom prvenstvu u njemu imala jednog od najboljih stopera, te među najboljim mladima igračima Mundijala. U paru s Lovrenom držao je sredinu obrane. Objektivno, Joško Gvardiol je kao stoper bolji igrač nego kao lijevi bek, to će kazati gotovo svi treneri. Tako vjerojatno misli i izbornik. On sam bolje se osjeća u sredini zadnjeg reda nego na boku, međutim, na prvom je mjestu interes momčadi. Ako tako rezonira Josep Guardiola, zašto ne bi i Zlatko Dalić...

Aktualni izbornik je do sada na velika natjecanja uvijek vodio osmoricu ili devetoricu obrambenih igrača. Sada više od osam nije realno zbog ograničene brojke na 23. Sve ukazuje da su to spomenuti, te da će Gvardiol imati dvostruku rolu - nekad stoper, nekad branič. Ovisno o planu igre i zahtjevima koje nosi.

I neka bude tako, Hrvatska mora biti iznad svega, a kada stanete sučelice teškašima najbitnije je da u defenzivi budete što sigurniji sa što manje briga. Tamo se udaraju temelji pobjede.

Kako je Guardiola koristio Gvardiola ove sezone?

Lijevi branič

20 utakmica, 1657 minuta, 1 asistencija

Stoper

9 utakmica, 667 minuta

Linker
29. ožujak 2024 20:09