ULRIK PEDERSEN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Ulrik Pedersen/Zuma Press/Profimedia
‘USKRSNUĆE‘ NEUNIŠTIVOG DANCA

Prije godinu dana vodio je bitku za život, sada je opet zvijezda prijelaznog roka i žele ga sami velikani

Kapetan će predvoditi Dance protiv Hrvatske 363 dana nakon jeze na Parkenu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 08:40

Teško će biti zatomiti jezu, kad ga ugledamo na Parkenu, tamo kod aut linije. Proći će točno 363 dana od te scene, od trenutka kad smo shvatili da iščekivanje jedanaesterca koji tvoj igrač puca za pobjedu nije najveći nogometni triler i da nije najgori dan u životu kad tvoji ljubimci prime gol i izgube u 90. minuti. Ne, ta je “sudačka nadoknada” u koju je već ušao Christian Eriksen bila najdramatičnija u povijesti nogometa.

Osjećaj bespomoćnosti

Ovisi kako je tko osjećao gledajući njegovo beživotno tijelo na travnjaku i tražeći kroz poneku rupu u zidu, koji su “podignuli” njegovi uplakani suigrači da ga sakriju od kameru, samo neki znak života. Neki podignuti palac liječnika, ili osmijeh zaštitara koji je stajao u blizini. Nekome je trajalo kao vječnost, kao noćna mora bez kraja, nekome je prolazilo brzo, jer, svaka iduća sekunda smanjivala je nadu u pobjedu. Teško se, zapravo, uopće sjetiti tužnijeg, strašnijeg prizora i jačeg osjećaja bespomoćnosti na takvoj nogometnoj pozornici. Slika od koje Parken nikad, baš nikad neće moći pobjeći, unatoč svim velikim utakmicama koje su igrane ili će se na njegovom travnjaku tek igrati.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

No, srećom, 363 dana nakon što se od srčanog udara srušio uz aut liniju u utakmici protiv Finske na Europskom prvenstvu, nakon što su je već bilo izvjesno da je nogomet izgubio jednog sjajnog igrača, a Danska jednog od najboljih u svojoj povijesti, Christian Eriksen trebao bi, s kapetanskom trakom oko ruke, povesti Dance po još jednu pobjedu, protiv Hrvatske. Doduše, ne znamo kakav je dogovor izbornika, liječnika i Eriksena, koliko minuta mu planiraju dati u ove četiri lipanjske utakmice, pa, i oni potpuno zdravi igrači, koji nisu imali srčanih problema, slažu se da im je ritam prejak! Ali, čak i da Eriksen ne istrči od prve minute, on će biti tamo, na Parkenu, kao veliki pobjednik. Jer, nakon što je bilo upitno hoće li preživjeti, postalo je upitno hoće li imati kakvih trajnih posljedice, a hoće li ikad više igrati nogomet, zapravo, nije ni bilo upitno! Bilo je jasno da mu je karijera gotova...

image
STUART FRANKLIN/AFP/PROFIMEDIA Stuart Franklin/Afp/Profimedia

Još nije odlučio

Ali, dobio je Eriksen i tu bitku, vratio se nogometu. U Interu više nije bilo mjesta za njega, jer u Italiji igrači sa srčanim problemima ne smiju igrati. Čak i ako, poput Eriksena, imaju ugrađen implantabilni kardioverter-defibrilator, koji služi kao svojevrsni “osigurač”. Ipak, on se nije predavao, najavio je da će se vratiti nogometu, što je prije moguće i na kraju i uspio. Osam mjeseci nakon “jeze na Parkenu” Eriksen je istrčao u dresu Brentforda protiv Newcastlea. Potpisao je s premierligašem ugovor do kraja sezone, a u toj prvoj utakmici odigrao 38 minuta. Nešto manje od četiri mjeseca kasnije, Eriksen je opet “pravi nogometaš”. Do kraja sezone odigrao je ukupno 11 utakmica u Premiershipu, a nakon tih uvodnih 38 minuta, u svih preostalih 10 susreta imao je punu minutažu! Zabio je jedan gol, upisao četiri asistencije i pomogao Brentfordu da ostane u ligi.

image
LISELOTTE SABROE Afp

S Eriksenom u sastavu, Brentford je slavio sedam pobjeda, jednom remizirao i triput izgubio. Za koji dan, 15. lipnja, istječe mu ugovor, bit će slobodan igrač. A ponude stižu s raznih strana, praktički pola Premiershipa razmišlja o dovođenju Danca. Priča se o tome u Evertonu, Lampard u njemu, navodno, vidi nositelja nove momčadi koja bi se iduće sezone trebala približiti gornjem domu ili barem sredini poretka. Spominju ga i kroničari West Hama, engleski mediji bruje da bi mogao u Manchester United i Tottenham. Pogotovo Tottenham, u kojemu je već igrao i bio važan igrač. On još nije odlučio, ali poznavatelj Eriksena i danskog nogometa, novinar i urednik Carsten Werge tvrdi da nije nemoguće niti da ostane u Brentfordu.

- Ne bi me iznenadilo da Christian ostane u Brentfordu. Igrao je tamo vrlo dobro i izgleda vrlo sretno u ovom klubu s puno Danaca oko sebe te trenerom Thomasom Frankom. Iako bi novac mogao biti veći u drugim klubovima koji su spomenuti, ne mislim da je to pitanje novca, već je pitanje gdje su Christian i njegova obitelj osjeća ugodno - kazao je Werge.

A što na sve kaže Eriksen?

- Imam različite ponude i opcije koje ćemo razmotriti, a onda ćemo odlučiti. Da, volio bih ponovno igrati Ligu prvaka, znam koliko je to zabavno, ali za mene to ne mora biti u ovom trenutku i najvažnije - rekao je danski kapetan.

Puna minutaža

Inače, bude li igrao protiv Hrvatske, bit će mu to drugi put da kao igrač istrči na Parken nakon srčanog udara. Nakon “novog rođenja” debitirao je protiv Srbije u ožujku, u pobjedi 3:0 zabio je i gol. Kao da je potpuno zaboravio što se dogodilo prošloga ljet, nevjerojatno je, u prve dvije utakmice Lige nacije odigrao svih 180 minuta. Dok će nogometni zaljubljenici diljem svijeta pamtiti čitav život taj njegov pad na Parkenu, on kao da je zaboravio što je proživio. Odnosno, preživio.

Eriksen nakon 12. lipnja 2021. za klub i reprezentaciju

15 utakmica

1243 minute

3 gola

5 asistencija

Linker
26. travanj 2024 23:05