Andreas Brehme

 JURGEN FROMME/FIRO SPORTPHOTO Dpa Picture-alliance Via Afp
ŽIVOT ZA ROMAN I FILM

Nevjerojatna priča preminulog velikana: Dotaknuo je dno, nije htio čistiti WC-e i na kraju zaradio bogatstvo

Njemačka se oprašta od svog nogometnog miljenika, junaka koji je Elfu donio svjetski naslov
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. veljača 2024. 12:44

Andreasa Brehmea će nogometni svijet pamtiti po kaznenom udarcu u 85. minuti finala Mundijala 1990. koji je Njemačkoj donio trijumf protiv Argentine i naslov svjetskih prvaka međutim samo dva desetljeća kasnije legendarni nogometaš dotaknuo je dno.

Loše životne odluke Brehmea su 2014. dovele do financijskog kraha, a zbog duga koji je porastao na 250 tisuća eura prijetilo mu je da ostane bez kuće.

Franz Beckenbauer, koji je bio izbornik njemačke reprezentacije 1990., pozvao je bivše suigrače u pomoć.

- Imamo odgovornost pokušati ga izvući iz te situacije. dao je puno njemačkom nogometu, donio zemlji naslov svjetskog prvaka.Njemački nogomet sada mu mora zahvaliti tako da mu pomaže - kazao je tada Beckenbauer.

Prva ponuda stigla je od bivšeg nogometaša Oliviera Straubea, čija se tvrtka bavi čišćenjem i održavanjem WC-a.

- Voljni smo zaposliti Andreasa u našoj tvrtki za čišćenje kupaonica i sanitarnih čvorova. On će shvatiti što stvarno znači rad i stvarni život. To će mu pomoći da poboljša svoj imidž - rekao je Straube.

image

Andreas Brehme

INA FASSBENDER Afp

Na koncu Brehme nije morao čistiti WC-e, opet je stao na noge i zaradio bogatstvo zahvaljujući svojoj novoj tvrtki specijaliziranoj za izgradnju hibridnih terena.

Vijest o smrti Andreasa Brehmea potresla je Njemačku. Njegova partnerica Susanne Schaefer potvrdila je smrt junaka njemačkog trijumfa na Svjetskom prvenstvu.

- S dubokom tugom objavljujem u ime obitelji da je moj partner Andreas Brehme iznenada i neočekivano preminuo od posljedica srčanog zastoja. Molimo vas da poštujete našu privatnost i suzdržite se od postavljanja pitanja u ovom teškom trenutku - poručila je.

Oglasili su se i klubovi čiji je Brehme dres nosio.

- Oplakujemo gubitak Andreasa Brehmea. Dres Crvenih vragova nosio je ukupno deset godina, a s Kaiserslauternom je postao njemački prvak i osvajač kupa. Svojim je penalom 1990. njemačku reprezentaciju doveo do naslova svjetskog prvaka i konačno postao nogometna legenda - oglasili su se iz Kaiserslauterna.

- Bayern je duboko šokiran iznenadnom smrću Andreasa Brehmea. Ujedinjeni smo u žalosti sa svojom rodbinom i prijateljima. Andreasa Brehmea uvijek ćemo čuvati u našim srcima - kao svjetskog prvaka i još više kao vrlo posebnu osobu. Uvijek će biti dio obitelji Bayerna. Počivaj u miru, dragi Andi.

image
GEORGES GOBET Afp

Iz Intera su bili kratki u priopćenju, ali će napraviti veliku gestu. Na utakmici Lige prvaka protiv madridskog Atletica istrčat će s crnom trakom oko ruku u znak žalosti.

- Sjajan igrač. Ciao, vječna legendo - poručili su iz kluba.

U šoku su i Brehmeovi bivši suigrači, Pierre Littbarski s kojim je osvojio naslov Svjetskog prvaka kazao je kako je njemački nogomet u kratkom vremenu izgubio dvije veličine.

- Izuzetno je tužno i drugi udar sudbine u tako kratkom vremenu za svjetske prvake iz 1990. godine. Izgubili smo dvoje apsolutno dragih ljudi, Beckenbauera i Brehmea. Igrali smo nogomet zajedno i jedan protiv drugoga, tako da naravno postoji duboka veza.

Linker
27. travanj 2024 15:53