ALBERTO GARDIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia
KAO DA RADE PROTIV SEBE

Modrić je i dalje bolji od Realovih ‘izbacivača‘, ali javna je tajna zašto ga Ancelotti ne može vratiti u prvih 11

S Modrićem u momčadi to bolje izgleda i za Bellinghama, a pogotovo za Real, jer se tada igra nogomet
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. listopad 2023. 16:56

U nizu tehničko-taktičkih različitosti trenera postoje i neke načelne razlike. One se ogledaju u podijeli na trenere koji misle svojom glavom i vode se interesom momčadi da ostvari najbolji natjecateljski ishod, te na trenere koji su spremni podrediti svoje poglede interesu koji će nametnuti klub, ili svojem interesu u doživljaju navijača, medija ili nekog moćnijeg menadžera.

Kad u nekom klubu koji ne živi od “razvijanja igrača i momčadi za sutra”, nego treba rezultat sad i odmah, onda se može dogoditi da funkcioniraju treneri podložni kompromisu tih načela.

No, naposljetku, u velikom ili manjem klubu, natjecateljski gledano uvijek će prevlast boljeg donijeti pristup po logici nogometa i interesu momčadi...

Nešto će se ipak promijeniti

Luka Modrić ima 38 godina. I zbog tog određenja u Realu su odlučili da je vrijeme standardizirati mlade snage. Prije svega Tchouamenija, Camavingu, Valverdea, uz od početka programiranog lidera Bellinghama.

I po mogućnosti dati što više prostora Ceballosu. Dva veterana najvećih pobjeda u povijesti kluba, Kroos i Modrić, predviđeni su kao mentorski serviseri tog novog “motora” Blancosa. Pogotovo Modrić, kojem se već koju godinu non stop stavlja datum rođenja kao okvir svake javne priče.

image
900/CORDON PRESS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA 900/cordon Press/imago Sportfotodienst/profimedia

Neovisno kako igra, pogotovo su mediji forsirali priču o silasku sa scene, i u tome je prednjačila Marca, koja je nakon određenog vremena hladnijih odnosa napokon utoplila linije prema Florentinu Perezu.

Kako je Marca najavljivala ljetos, prije priprema, da će Ancelotti mijenjati sustav za korist Bellinghama i od 4-3-3 prijeći na romb 4-4-2, a da će najveće žrtve tog izbora biti upravo Modrić (više) i Kroos, dalo se naslutiti ono što se kasnije pokazalo u praksi. Modrić je od prvog kola određen kao rezerva...

Real međutim nije igrao bajno s “izbacivačima”, kako su neki malo osebujniji analitičari titulirali Tchouamenija i Camavingu, ali je novi kurs spašavao svojim fantastičnim ulaskom u Realovu povijest Jude Bellingham.

No, nogomet je priča na dugu stazu. U jačim utakmicama Real je djelovao “tanji” u igri, bez prepoznatljivog stila, posjeda i okomitosti, a kritični tonovi o igri prije svega Tchouamenija postali su svakodnevica.

Bellinghamova eksplozija pokrivala je te manjkavosti, ali usporedo je počeo rasti front pro modrićevskih analitičara, koje je predvodio bivši igrač i trener u Realu Alvaro Benito, svojevremeno najuren iz kluba jer se drznuo kritički tretirati nelogične poteze Pereza i nekih od trenera. Benito je od prvog kola iskazao sumnju u ispravnost odluke da se detronizira Modrića, i ponavljao ju je nakon svake utakmice u kojoj Real nije djelovao uvjerljiv.

image
MUTSU KAWAMORI/AFLO/PROFIMEDIA Mutsu Kawamori/aflo/profimedia

Istina je da je pobjeđivao (uglavnom), ali po igri više je to bilo mučenje nego željena dominacija. Naposljetku, kada je Ancelotti čak dvije utakmice u nizu povezao time da Modrića nije stavio niti s klupe (i bez zagrijavanja), proširio se krug kritičara...

Od subote poslijepodne španjolski mediji, uključujući Marcu, natječu se u komplimentiranju igri Luke Modrića u 32. mu El Clasicu (255. u povijesti) te ističu njegov odlučni utjecaj da se podređenost Barci pretvori u dominaciju i preokret Reala.

Najmanje to naglašavaju oni koji su već duže, kada se činilo da je Modrićeva priča u Realu na izdisaju, forsirali priču o nepravdi ali i stručnoj nelogičnosti Ancelottijevih odluka.

Hoće li se što promijeniti u tom kontekstu nakon što je Modrić bio detonator velike pobjede na Montjuicu? Objektivno gledano nešto hoće, u smislu da će Modrić dobiti više prostora nego do sada, već i zbog činjenice da se Tchouameni ozlijedio.

Njemu je stradala jedna od metatarzalnih kosti u stopalu te će po prvim liječničkim procjenama biti izvan pogona 1,5 do 2 mjeseca. No, ne vjerujemo da će dogoditi ono što neki analitičari taktike u Marci i Asu promiču, a to je da Modrić treba igrati najjače utakmice.

image
MATTHEW VISINSKY/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Matthew Visinsky/icon Sportswire/newscom/profimedia

- Kako djeluje na terenu, primjerice u Bragi u Ligi prvaka te četiri dana kasnije u Barceloni, bilo bi logičnije da je Modrić igrao pola sata u Portugalu i devedeset minuta na Montjuicu, a ne obratno...

Fantastični učinci

Carlo Ancelotti je, naravno, javno istaknuo veliki Modrićev utjecaj za ovu pobjedu, ali njegova sloboda odlučivanja, javna je tajna, limitirana je klupskim “preporukama”. I kad bi u nekoj od sljedećih utakmica izostao rezultat, a Modrić igrao kao starter, brzo bi se medijski i ini gard po tom pitanju vratio na “staro”.

Jedini način da Modrić bude standardno u postavi, i da ga trener dozira (čuva) u manje zahtjevnim utakmicama, može biti ako Real stalno bude pobjeđivao te jake utakmice. Što, sukladno objektivnim limitima igre Blancosa, nije baš izvjesno...

Protiv Barcelone Carlo Ancelotti je odradio 250. utakmicu na klupi Reala (dvije ere), a Vinicius je upisao 150. nastup. Oni zajedno su 100 utakmica udaljeni od Luke Modrića, koji je na najljepši mogući način obilježio 500. nastup za Real Madrid!

Sudbina je htjela da to bude protiv Barcelone, s istim rezultatom (pobjeda 2:1), kao i u prvom nastupu 29. kolovoza 2012., kada je debitirao na Bernabeuu u Superkupu Španjolske i u 8 minuta odmah stekao naklonost navijača.

Od tada je kroz 332 pobjede (66,4%), 83 remija (16,6%), uz 85 poraza (17%) te 37 pogodaka, Modrić kao lider sredine terena doprinio osvajanju 5 Liga prvaka, 5 svjetskih naslova, 4 Superkupa Španjolske i 4 Superkupa Europe, 3 španjolska naslova i 2 Kupa kralja. Veličanstvenih 23 trofeja, garniranih Zlatnom loptom, srebrom i broncom s Mundijala s Hrvatskom.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

Fantastični učinci za mjesto u panteonu najvećih nogometaša modernog doba. I zgodno je napomenuo jedan od analitičara, “Real je slavio golovima Bellinghama, ali je u pobjedu vođen Lukom Modrićem.”

Na tragu je to teze kako je Englez, kao u 7 od dosadašnjih 12 utakmica golovima mijenjao rezultat, ali je nogomet koji pokazuje Modrić onaj faktor koji mijenja odnose na terenu. Jer Bellingham jest fantastičan talent, koji je učinkom od 13 golova u 13 utakmica poravnao rekord Alfreda di Stefana i Cristiana Ronalda.

Prvi je postigao 308, drugi 450 golova, pa je to dobar nagovještaj za Bellinghama. Koji je i s 10 pogodaka u 10 nastupa u La Ligi dostigao fenomene kao Ronaldo Il Fenomeno, Romario i Lewandowski. No, bitno je podvući kako je Bellingham u igri manje uvjerljiv u odnosu na efikasnost.

I protiv Barcelone, s dva super važna gola od kojih je jedan fantastičan (šut s distance) a drugi “instinktivan”, Englez je pokrio rezerviranost u igri. Što će biti kada ga “karta” stane, a na koju se referirao i razočarani Xavi, trener Barcelone, poslije ovog poraza...

image
LLUIS GENE Afp

S Modrićem to bolje izgleda i za Bellinghama, a pogotovo za Real, jer se tada igra nogomet. Bez Modrića Real “radi” nogomet i nameće mišiće. No, kako je naglašeno u analitičkim tekstovima, igra dugoročno donosi i štiti uspješnost, dok mišići imaju ograničenost.

Luka Modrić je kraljevski simbol tog igranog nogometa i podsjetnik da bez takvih pristupa i velikani nogometa imaju ograničeni domet...

Igrači s 500 nastupa za Real Madrid

1. Raul 741

2. Iker Casillas725

3. Manuel Sanchis710

4. Sergio Ramos671

5. Karim Benzema648

6. Santillana645

7. Fernando Hierro601

8. Francisco Gento600

9. Jose Antonio Camacho 577

10. Pirri561

11. Michel559

12. Marcelo546

13. Guti542

14. Roberto Carlos527

15. Luka Modrić500

Linker
09. svibanj 2024 21:54