Petar Pušić

 Pascal Muller/Zuma Press/Profimedia
POSEBNA PRIČA

Hrvatski napadač zabio dva nova gola nakon životne drame. Evo zašto nikad neće moći zaigrati za Vatrene

Koronavirus mu je nakratko i prekinuo igračku karijeru. Dva mjeseca je ležao u krevetu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. travanj 2023. 13:24

Momčad Young Boysa osigurala je još jedan naslov u prvenstvu Švicarske. Šest kola prije kraja natjecanja "mladi dečki" imaju 19 bodova prednosti pred "progoniteljima". No u utorak su teško stradali u Zürichu. Domaći je Grasshoppers pobijedio lidera švicarske lige 4:1. Dvostruki je strijelac za "skakavce" bio 24-godišnji playmaker Petar Pušić.

Ovaj bivši švicarski reprezentativac (igrao je za sve mlađe uzrasne kategorije) rođen u Schaffhausenu (otac Ivan i stric Mijo igrali su za tamošnji Dinamo) bio je i na meti HNS-a. Prije sedam godina čak se "u konspiraciji" pripremala "otmica" Pušića, tadašnjeg kapetana U16 švicarske reprezentacije.

- Želimo li nekog nadarenog dječaka pridobiti da igra za Hrvatsku, ključno je to učiniti još u dobi do 16 godina. Zaigra li za selekciju U-17 ili U-18 zemlje u kojoj je rođen, onda se stvari jako kompliciraju i teže ga je nagovoriti da igra za nas - kazao je tada tehnički direktor HNS-a, Romeo Jozak.

No Švicarci su, nakon neugodnih epizoda s Mladenom Petrićem i Ivanom Rakitićem (koji su također u mlađim danima bili švicarski reprezentativci), očito bili pripravni na "pokušaj krađe igrača". Uostalom, gotovo tri četvrtine švicarske reprezentacije praktički ima dvojno državljanstvo i mogućnost izbora nogometnog državljanstva. Najeklatantniji je primjer albanske obitelji Xhaka: Granit igra za rodnu Švicarsku dočim se njegov brat Taulant priklonio reprezentaciji Albanije.

image
Pascal Muller/zuma Press/profimedia

No HNS u konačnici ipak nije Švicarcima preoteo Pušića. Štoviše, na Euru U21, odigranom prije dvije godine u Sloveniji, Hrvatska je pobijedila Švicarsku 3-2, u čijem su sastavu igrala i dvojica igrača hrvatskih korijena - Petar Pušić i Toni Domgjoni.

- Moji su roditelji živjeli u Hrvatskoj. Imam i obitelj tamo. Uvijek sam navijao za obje reprezentacije, švicarsku i hrvatsku. Posebno, 2018. kada je Hrvatska igrala u finalu Svjetskog prvenstva - kazao je Pušić.

U konačnici, njegova karijera nije krenula u željenom smjeru. Nikada se nije maknuo iz švicarske Superlige. Koronavirus mu je nakratko i prekinuo igračku karijeru. Dva mjeseca je ležao u krevetu, izgubio sedam kila i prošao mukotrpan proces rekuperacije i povratka u nogometnu zbilju. Na igraču krhke građe (Pušić je visok 169 cm) to je ostavilo traga.

Ali vratio se na teren, na radost navijača Grasshoppersa...

Linker
15. rujan 2024 20:45