Nikola Moro slavi gol sa suigračima iz Bologne

 Lapresse/ddp Usa/Profimedia
OŽIVLJAVANJE KARIJERE

Dalić bi u bivšem dinamovcu mogao dobiti zamjenu za Brozovića: ‘On je prije Kroos nego Casemiro‘

Dolaskom novog trenera našao se na marginama, no sada doživljava prekretnicu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. travanj 2023. 06:04

Pobjedom protiv Udinesea (3-0), Bologna se vratila na osmu poziciju Serie A i zadržala (barem teoretske) izglede u europski plasman (šesta Atalanta "bježi" joj 8 bodova). Ključni igrač Bolognina uspjeha bio je Nikola Moro. Hrvatski je nogometaš u pobjedu svoje momčadi ugradio pogodak za vodstvo od 2-0 te asistenciju za treći gol. No, više od šture statistike, prevladava dojam kako je Moro (napokon) postao igrač od povjerenja trenera Thiaga Motte i stožerna figura Bolognine igre.

Moro je stigao u Bolognu krajem kolovoza prošle godine - na posudbu iz moskovskog Dinama. Na transferu u Serie A inzistirao je sam Moro. Bio je uvjeren kako će kroz izazov talijanske lige privući pozornost izbornika Zlatka Dalića i izboriti mjesto među 26 igrača za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

No, situacija nije krenula sukladno njegovim očekivanjima. Već početkom rujna smijenjen je Siniša Mihajlović, trener koji je hrvatskog igrača vidio u svojoj viziji momčadi Bologne. Dolaskom novog čovjeka, Brazilca Thiaga Motte, Moro se nenadano našao - na marginama. U prvih 12 utakmica s novim trenerom, Moro je upisao svega četiri nastupa (104 minute) i nijednom se nije pojavio među startnih 11 igrača.

Prekretnica je bila utakmica u Udinama, 15. siječnja ove godine, kada se Moro prvi put našao u početnoj postavi Bologne, protiv Udinesea. U pobjedi "crveno-plavih" (2-1) hrvatski je igrač asistencijom sudjelovao kod prvog gola svoje momčadi. Uslijedilo je potom 11 utakmica Bologne zaredom u kojima je igrački participirao, a u posljednje četiri bio je i u početnom sastavu.

image
GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

Posljedično, Moro je postao zanimljiviji i talijanskim medijima. Tako bolonjski list Il Resto del Carlino ističe kako je vrlo izvjesno da će "Bologna nakon završetka sezone otkupiti Morin ugovor od moskovskog Dinama". Odšteta za hrvatskog veznjaka iznosi sedam milijuna eura. Reanimacija Morine karijere mogla bi zaintrigirati i hrvatskog izbornika Dalića. Dosad je Nikola Moro bio na širem popisu kandidata. Ostvario je i jedan nastup (poluvrijeme), u prijateljskom susretu protiv Bugarske (2-1) u Kataru, tijekom pripremnog razdoblja za Svjetsko prvenstvo. Moro bi Daliću mogao biti posebno zanimljiv, jer igra na poziciji defenzivnog, odnosno središnjeg veznog igrača. Od svih kandidata koji su pozvani na startu kvalifikacija za Euro 2024, protiv Walesa i Turske, jedini igrač koji djeluje upravo na spomenutim pozicijama je Marcelo Brozović. Radi se, dakle, o deficitarnom zanimanju u kontekstu hrvatske reprezentacije.

I Nikola Jurčević, bivši trener Dinama (2018. vodio je momčad u kojoj je Nikola Moro imao važnu ulogu), ali i reprezentacije (u izborničkom mandatu Slavena Bilića) smatra da igrač Bologne ima potencijal za dodatni iskorak u karijeri:

- Bio sam mu trener u vrlo delikatnom razdoblju, kada je doživio tešku ozljedu koljena. Moro je na mene ostavio odličan dojam, kao ozbiljan dečko i profesionalac željan rada i napretka. On je po vokaciji, ofenzivi sklonija "šestica". Prema tipu igrača, ali ne tih razina, Moro je prije Kroos nego Casemiro. U kontekstu reprezentacije možemo govoriti o njemu kao igraču za budućnost. S 25 godina zaslužuje pozornost i respekt. On u defenzivnom segmentu nije na razini Brozovića, ali ima iskustvo igranja u Rusiji i Italiji, a radi se o ozbiljnim ligama. Nadam se da je posljednjim utakmicama uhvatio kontinuitet igara. To bi trebalo biti odlučujuće kada govorimo o iskoraku u karijeri, jer s povjerenjem trenera, Moro će steći dodatno samopouzdanje i prezentirati još kvalitetnije igre - smatra Jurčević.

Linker
01. srpanj 2024 01:55