IAN KINGTON Afp
UŠLI U POVIJESNE KNJIGE

Bili su kandidati za titulu, a sada su u jednakoj situaciji kao posrnuli velikan: ‘Neprihvatljivo, mekani smo‘

‘Opet se dogodilo‘, rugali su se oduševljeni navijači West Hama na kraju utakmice
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 09. prosinac 2023. 14:14

Nakon uvodnih deset kola engleske Premier lige ekipa Tottenhama uživala je u najboljem ligaškom startu u povijesti kluba. Momčad Angea Postecogloua zauzimala je prvo mjesto na prvenstvenoj tablici s 26 bodova, dva više od tada drugoplasiranog Arsenala, a njihov novi australski trener poprimao je velike hvalospjeve diljem lige, prvenstveno zbog načina na koji je njegova momčad igrala, a kasnije i rezultata koji su ostvarivali. Postecoglou je kao priznanje za svoj rad nagrađen s dva trofeja trenera mjeseca, i činilo se kako stvari ne mogu poći po zlu za tadašnjeg hit trenera u Engleskoj.

Danas, pet kola kasnije, Tottenham i dalje ganja svoj agresivni stil nogometa, s visokom posljednjom linijom i konstantnim pritiskom na protivničku momčad, ali ovoga trenutka situacija je potpuno drukčija. U posljednjih pet prvenstvenih susreta Tottenham je upisao samo jedan bod, te se trenutno nalazi na petom mjestu u ligi, s jednakim brojem bodova kao šesti Manchester United, koji se prema medijskim praćenjima nalazi u znatnoj goroj situaciji od londonskog kluba.

Posljednji u nizu loših rezultata bio je poraz u gradskom derbiju protiv West Ham Uniteda, koji je slavio rezultatom 2:1. Spursi su odlično ušli u utakmicu i u potpunosti nadigrali ekipu Davida Moyesa u prvom poluvremenu, ali je u nastavku susreta proradio engleski reprezentativni dvojac u momčadi Čekićara, pa su tako Jarred Bowen i James Ward-Prowse osigurali pobjedu za goste. Tim rezultatom Tottenham je ušao u povijesne knjige Premier lige kao jedina momčad koja je u pet uzastopnih ligaških utakmica uspjela ispustiti bodove nakon što su uzeli inicijalno vodstvo u utakmici.

Tottenhamovu formu komentirao je i kapetan Heung Min-Son nakon utakmice.

- Poraz u ovoj utakmici je neprihvatljiv. Pet utakmica zaredom bili smo u vodstvu. Protiv West Hama je uvijek teško igrati, ali mi smo bili mekani – naglasio je Son nakon utakmice.

"Opet se dogodilo", rugali su se oduševljeni navijači West Hama na kraju utakmice. Problem za Tottenham je u tome što se takav scenarij nastavlja događati, a kao glavni uzrok loših rezultata identificirana je prva utakmica ovog crnog niza, kada je Tottenham poražen od Chelseaja rezultatom 1:4. U tom susretu sve se okrenulo naopačke za londonsku momčad, prvenstveno zbog ozljeda dvojice ključnih igrača. Micky van de Ven, važna karika u obrani, i James Maddison, ključna figura u veznom redu, zaradili su dugoročne ozljede zbog kojih će izbivati s terena minimalno do kraja 2023. godine, a stvari su pogoršala i dva crvena kartona koje su zaradili Christian Romero i Destiny Udogie, također vrlo važni kotačići za stil igre koji ganja Postecoglou.

Kao što je i sam Postecoglou naglasio, Spursi mogu samo sebe kriviti za posljednje rezultate. Igra i rezultat u posljednjim utakmicama bili su aktivni, a onda je postojala odgovornost na igračima da zaključe susret i održe pozitivan rezultat. Većina igrača u momčadi produkti su prethodnih trenera, prvenstveno Antonija Contea, tako da je pred upravom Spursa još uvijek veliki zadatak u nadolazećim prijelaznim rokovima stati iza Postecogloua i osigurati mu momčad koja se može istovremeno boriti na više frontova s adekvatnom širinom u rotaciji.

Priliku za prekid negativnog niza Tottenham će tražiti protiv jakog Newcastlea, koji gostuje sljedećem kolu na Tottenham Hotspur stadionu.

Linker
01. svibanj 2024 05:50