TOM DUBRAVEC Cropix
NAŠA SKUPINA

Armenci planiraju iznenaditi Wales koji i dalje sanja: ‘Pobjeda protiv Hrvatske bila je najbolja večer mog života‘

s tri velika tri boda protiv Hrvatske (2:1) Velšani grade optimizam za novi nastup na europskoj smotri
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. studeni 2023. 13:14

Hrvatskoj reprezentacija za izravni plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine treba pomoć Armenije ili Turske, reprezentacija koje se u preostala dva kvalifikacijska kola susreću s Walesom. Prvi ‘joker‘ nam je Armenija, koja danas u Erevanu dočekuje momčad izbornika Roberta Pagea.

Gosti s Otoka stigli su bez ozlijeđenoga kapetana Aarona Ramseyja, pa će vrpcu oko ruke staviti Tottenhamov branič Ben Davies.

- Imamo dobru momčad, znamo što se od nas očekuje i ne gledamo previše unaprijed. Ne možemo zanemariti činjenicu da je svaka utakmica važna za sebe. Ne ostvarimo li dobar rezultat u Armeniji, ogled s Turskom bit će na neki način nebitan, stoga je važno da se fokusiramo samo na Armeniju - najavio je Davies.

U sličnoj situaciji Velšani su bili i prilikom kvalifikacija za Euro 2020., tada su u posljednje dvije utakmice svladali Azerbajdžan u gostima i Mađarsku kod kuće.

- Naravno da postoje sličnosti. Te posljednje dvije utakmice su ključne, i mi smo spremni. Izgubili smo kod kuće od Armenije, ali uspjeli smo to ispraviti. Imamo iskustvo iz ranijih kvalifikacija, opet imamo priliku i na nama je da je i ovaj put iskoristimo - naglašava velški kapetan.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Wales je u listopadu upisao velika tri boda protiv Hrvatske (2:1) i na tome gradi optimizam za novi nastup na europskoj smotri. U tom je susretu zapaženu partiju pružio 19-godišnji veznjak Jordan James.

- Pobjeda protiv Hrvatske bila je sjajna stvar, ali i dalje nas čeka posao kojeg trebamo obaviti. Bila je to na papiru najteža utakmica u skupini, ali nećemo ni preostale dvije shvatiti lagano. Znamo što našoj zemlji znači sudjelovanje na velikim natjecanjima, to je naš fokus i nadamo se da ćemo se uspjeti plasirati - kazao je Jordan James, član engleskog drugoligaša Birmingham Cityja.

Velšani su se doimali otpisanima nakon poraza protiv Armenije i Turske u lipnju, no uspjeli su se izvući iz ponora, te s dvije pobjede u preostale dvije utakmice osiguravaju vizu za Njemačku.

- Pobjeda protiv Hrvatske bila je vjerojatno najbolja večer mog života. Moja je obitelj bila jako ponosna na tribini, bio je to ogroman trijumf za cijeli Wales. Nadam se da to možemo ponoviti i u dvije utakmice koje slijede.

Njemu je izbornik Page dao važnu ulogu u veznom redu, svidjela mu se njegova partija u prijateljskom ogledu s Korejom, te je povjerenje opravao i u kvalifikacijskim utakmicama.

- Bilo je briljantno. Sve što sam oduvijek želio bilo je igranje za reprezentaciju, a izbornik mi je ukazao ogromno povjerenje kao tako mladom igraču. Samo mu želim uzvratiti za sve što je učinio za mene.

U vezi će James vjerojatno krenuti u paru s 23-godišnjim Ethanom Ampaduom.

- Čim sam prvi put zaigrao s njim, odmah smo kliknuli. Vidim ga kao vođu, proučavao sam kako igra jer bih i ja želio krenuti njegovim stopama. Vidim Ampadua kao kapetana jednog dana. Volim igrati s njim, osjećam se dobro i mislim da dobro funkcioniramo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Velšani imaju priliku revanširati se Armencima za poraz na domaćem terenu (2:4).

- Da, želimo im uzvratiti jer nikad nije lijepo gubiti. Mi smo sportaši, želimo se natjecati i ne volimo gubiti protiv bilo koga. Znamo što nam je posao, fokusirat ćemo se na to, obaviti ga i onda se posvetiti Turskoj - najavio je James.

Za Hrvatsku je u svakom slučaju pozitivna činjenica da je i Armenija još uvijek u igri za plasman na Europsko prvenstvo, iako ne ovisi sama o sebi. Armencima samo pobjeda protiv Velšana dolazi u obzir kako bi ostali u igri za drugo mjesto u skupini, dok bi je remi ostavio u igri samo pod uvjetom da Vatreni ne uzmu sva tri boda u Latviji.

- Znamo da nam u goste dolazi jak suparnik, ozbiljno se pripremamo za utakmicu s Walesom. Ako nam Bog da pobjedu, protiv Hrvatske ćemo imati veliko finale i utakmicu života - najavio je armenski kapetan Varazat Haroyan.

Branič Edward Spertsjan također naglašava visoku motivaciju svih reprezentativaca.

image
KAREN MINASYAN/AFP/PROFIMEDIA Karen Minasyan/afp/profimedia

- Osjećamo obvezu izvršiti naše zadatke i boriti se za cilj koji je i dalje ostvariv. Pritisak uvijek postoji, no naša je dužnost da budemo profesionalci, da obavimo naš posao i ostvarimo naše snove - poručio je Spertsjan.

U prvom međusobnom ogledu u sklopu ovih kvalifikacija Armenija je šokirala Velšane, u Cardiffu je ostvarila pobjedu rezultatom 2:4. Domaće je u vodstvo doveo Daniel James u 10. minuti, izjednačio je Zelarayán devet minuta kasnije, a potom je dva pogotka za Armence postigao Ranos, u 30. i 66. minuti. Nadu je Walesu vratio Harry Wilson u 72. minuti, da bi konačnih 2:4 postavio Zelarayán u 75. minuti. Velški centarfor Kiefer Moore isključen je zbog prekršaja u 78. minuti, no izgubljene domaće bodove Pageova je momčad uspjela nadoknaditi domaćom pobjedom protiv Hrvatske...

Linker
30. travanj 2024 23:02