afp
AFRIKA

Nigerija i O. Bjelokosti na SP-u

Nigerija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u posljednjoj rundi afričkih kvalifikacija
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. studeni 2013. 20:06

Nogometaši Obale Bjelokosti osigurali su nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nakon što su u uzvratnom susretu odigrali sa Senegalom 1-1, te s ukupnim rezultatom 4-2 po treći puta zaredom izborili nastup na SP-u.

Obala Bjelokosti je u prvoj dvoboju kod kuće slavila s 3-1, a u uzvratu, zbog suspenzije Senegalaca odigranom u marokanskom gradu Casablanci, Senegal je u 77. minuti poveo zgoditkom Mousse Sowa iz jedanaesterca. Senegalci su zadnjih desetak minuta opsjedali vrata Obale Bjelokosti, da bi u četvrtoj minute sudačke nadoknade iz protunapada primili gol i ispali. Strijelac je bio Salomon Kalou, a njegovim golom Didier Drogba i ostali Bjelokoščani će po treći puta u povijesti igrati na Svjetskom prvenstvu. Na prvenstvima 2006. i 2010. Obala Bjelokosti nije uspjela proći skupinu, ali su oba puta voljom ždrijeba igrali u tzv "skupinama smrti".

Ranije je Nigerija postala prva afrička reprezentacija koja je osigurala nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine. Nigerijci su u uzvratnom susretu kod kuće u Calabaru slavili protiv Etiopije s 2-0, a veliki dio posla su odradili još u prvoj utakmici u Adis Abebi, kada su pobijedili s 2-1, te s ukupnih 4-1 osigurali vizu za SP. Napadač Liverpoola Victor Moses u 20. minuti je iz penala doveo Nigerijce u vodstvo, a pobjedu je potvrdio Victor Obinna iz mokovskog Lokomotiva u 82. minuti.

Nigerijcima će to biti peti nastup na svjetskim prvenstvima, 1994. i 1998. su ispali u osmini finala, a 2002. i 2010. nisu prošli skupinu. Još će tri afričke reprezentacije na SP, u nedjelju igraju Kamerun i Tunis (0-0), dok se u utorak sastaju Egipat i Gana (1-6), te Alžir i Burkina Faso (2-3).

Linker
21. rujan 2024 20:50