Screenshot
POZADINA KAZNE

NEMA MILOSTI, STROGI DISCIPLINAC BEZ POPUSTA 'Ova će kazna pomoći Hajduku da utječe na svijest navijača na Sjeveru'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. studeni 2016. 20:16

Dogodilo se najavljivano: Rijekin nogometaš Franko Andrijašević kažnjen je s tri utakmice zabrane nastupa, a Hajduk će prvi sljedeći domaći susret, po pravomoćnosti odluke, morati igrati sa zaključanim vratima sjeverne tribine stadiona Poljud. Disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić ostao je dosljedan svojoj dosadašnjoj praksi, za izrečene uvrede na račun sudaca oštro je sankcionirao trenere Dražića i Labrovića u drugoj ligi, a ovaj put teško je kaznio i Rijekinog nogometaša Andrijaševića, koji je arbitra Andreja Burila indirektno prozvao smradom.

Pavličić-Bekić u obrazloženju je naveo da je Andrijašević vrijeđao i ponizio suca i za to ne može dobiti najmanju predviđenu kaznu čiji je raspon od 2 do 12 utakmica. Konstatirao je kako to Rijekin nogometaš nije napravio u afektu. Tako neće smjeti igrati derbi s Dinamom, a prije toga s Cibalijom u prvenstvu i Lokomotivom u četvrtfinalu Hrvatskoga kupa. Međutim, Andrijašević ima pravo žalbe u roku od osam dana i tek će Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza, ako joj se obrati, dati konačan pravorijek glede njegove sudjelovanja u derbiju.

Split, 301016.
Stadion Poljud.
Utakmica 14. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK  Hajduka i NK Osijeka.
Na fotografiji: Torcida.
Foto:  Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Hajduk će, dakle, prvi domaći susret nakon konačnosti odluke igrati pred praznim Sjeverom, a ujedno mora platiti i 30.000 kuna. Rezultat je to nove upotrebe pirotehnike i poziva na nasilje u vidu pokliča “Mamiću, cigane, čakija ti ne gine”, koji se mogao čuti na prethodnoj poljudskoj utakmici s Lokomotivom. Nakon svakog susreta Hajduk je kažnjavan, 15. kola zaredom, i jednom se moralo dogoditi i to. Dakako, na ostalim tribinama moći će biti gledatelji. Kamo će se smjestiti Torcida? Pavličić je naveo kako je dvaput u odlukama najavio takvu mjeru, da su to bile posljednje opomene i više nije imao izbora.

“Prekrasna koreografija u spomen na Vukovar ne može se opravdati korištenjem pirotehnike koju brane HNS i UEFA, a Hajduk je potpisnik tih pravila”, konstatirao je, među ostalim, Pavličić-Bekić u odluci. Hajduk je u očitovanju naveo da ne može sam utjecati na svijest pojedinaca, a disciplinski sudac Pavličić-Bekić im je u rješenju napisao kako je “jasno da će ova kazna Hajduku pomoći kako bi mogao utjecati na svijest navijača na sjevernoj tribini svojeg stadiona”.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Isto tako Rijeka mora podmiriti 18.000 kuna zbog bacanja predmeta i baklji njezinih navijača u Koprivnici, dok će Slaven Belupo kao domaćin platiti 6.000 kuna. Rijeka je također recidivist. Ivan Mance, pomoćnik sportskog direktora Rijeke kažnjen je sa 2.000 kuna, a pomoćni trener kluba s Rujevice Luka Brkljača sa 3.000 kuna. Cibalia mora platiti kaznu od 7.000 kuna zbog paljenja dvije baklje od strane domaćih navijača na tribini istok na utakmici Cibalia - Osijek.

Linker
17. rujan 2024 16:37