Cropix
ANALIZA TRANSFERA

Naletilić opisao nemoguću situaciju: 'Od ovoga što je doživio Kovačić nema goreg!'

Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 18. kolovoz 2015. 21:59

Prelazak Matea Kovačića iz Intera u Real dogovoren je u takvoj tajnosti da su u nedjelju navečer ostali iznenađeni i najveći igrači zakulisnog svijeta nogometnih transfera. Teško je bilo povjerovati u prvorazrednu senzaciju sve dok trener milanske momčadi Roberto Mancini nije te večeri potvrdio da njegov dojučerašnji stožerni igrač zaista odlazi u Madrid, i to pod izgovorom 'financijskog fair-playa'.

Istog trenutka, Kovačić je postao 21-godišnjak od 35 milijuna eura i jedini sigurni pobjednik u najvećem hrvatskom transferu svih vremena. Tko je u ovoj priči najviše dobio, a tko možda izgubio, popričali smo s uglednim menadžerom Markom Naletilićem, apsolutnim autoritetom za talijansko, ali i španjolsko nogometno tržište.

"Ovo je fenomenalan razvoj situacije za Matea jer odlazi ligu koja je za njega idealna. Španjolska je liga najadekvatnija njegovim nogometnim karakteristima i ono što je najvažnije, tu će moći još više napredovati u budućnosti. Došao je u momčad koja voli posjed lopte, koja stalno napada i zato mislim da mu se sve poklopilo. Jednaka razina u smislu klubova koji bi mu odgovarali osim Real Madrida bila bi naprimjer Barcelona, pa recimo Sevilla ili Valencia, Atletico u svakom slučaju ne, jer igra specifični, ratnički nogomet. Ali jednostavno, španjolska liga je za njega savršena i mislim da će biti demantirani svi oni koji su sumnjali u njega", smatra Naletilić i komentira ocjenu 'raznih stručnjaka' koji tvrde 'da Kova u Realu neće skupiti ni 17 minuta po sezoni'.

"Istina je da mu liga odgovara, ali isto tako, to će trebati pokazati u momčadi Reala što je trenutno jedan od najtežih zadataka u nogometnom svijetu. Postoji sigurno dobar razlog zašto ga uzimaju i ja osobno mislim da je on Realu potreban. Za sada je još uvijek teško pričati o Benitezu i njegovim planovima. U Napulju i Liverpoolu je igrao na kontranapade, a Real je momčad koja se brani tako da drži loptu, a ne da ju osvaja u duelima ili u bloku. Oni u suštini nemaju pravog defenzivnog veznog igrača kao što je bio Khedira, pa vjerujem da će nastaviti tradiciju i ići na posjed lopte. A što se tiče Mateove kontrole lopte, trke, taktike i rješavanja individualnih situacija, tu je on jedan od najboljih igrača na svijetu. Ono što mora popraviti je taj zadnji pas, šut i tako neke stvari, ali ljudi dragi, pa mi pričamo o momku koji ima 21 godinu i definitivno je premlad da bi trebao bio nositelj igre kako su ga vidjeli u Interu", objašnjava ugledni menadžer i otkriva kako transfer za njega nije bio iznenađenje, dobrim dijelom zato što su se i Inter i Kovačić našli u gotovo nemogućoj situaciji.

"Ovo je sjajan potez jer Kovačić je u Interu imao jako tešku situaciju. Nisu znali na koje ga mjesto staviti, nisu znali što on igra, i to je ona situacija kad si negdje 'u kanalu' i jednostavno trebaš promjenu. Od ovoga što je on doživio zapravo nema goreg. Nema goreg jer više nije imao pravi motiv, nije imao optimizam, nije imao samopouzdanje. I zato mislim da je napravio vrhunsku stvar, bez obzira što je otišao u jednu ekipu u kojoj se objektivno teže nametnuti. On sad kreće od početka, a u Interu je bio u minusu. Više nije imao opcija, gubio je podršku i općenito, momčad Intera je jedan specifičan skup igrača koji se još uvijek nije našao. Nemaju kostur momčadi, nemaju bazu igrača i kad pogledamo zadnjih nekoliko godina - teško se sjetiti koji je to igrač tamo proigrao. Nije ni Mateo proigrao, ali je za razliku od svih njih napravio ogroman transfer i potvrdio da se u njega i dalje vjeruje. To sugerira i matematika - on u Real odlazi za puno veću odštetu nego što je došao iz Dinama. Ja mislim, u skladu s njegovim potencijalom".

'Možemo biti ponosni, pa to su fenomenalne stvari za reprezentaciju'

Naletilić kao posebno bitan aspekt najvećeg hrvatskog transfera svih vremena ističe i utjecaj na hrvatski nogomet i reprezentaciju.

"Mi možemo biti ponosni. Hrvatska je brojčano mala nacija, nema nas niti pet milijuna, a imamo dva igrača u Real Madridu, od toga je Luka Modrić objektivno treći igrač momčadi i najbitniji u veznom redu, imamo sad Matea Kovačića koji će sazrijevati u tom Realu, Mandžukića u Juventusu, Subašića kao jednog od stožernih igrača Monaca, Rakitića u Barceloni..., pa to su fenomenalne stvari za reprezentaciju. Jer nije stvar samo u talentu i kvaliteti, stvar je u osobnosti, jačanju karaktera, podnošenju pritiska, igranju tih velikih utakmica... Pa kad s takvim momcima dođeš na Svjetsko ili Europsko prvenstvo, ne može ih impresionirati pun stadion ili neko polufinale. To su velike stvari, strašno veliki plusevi za našu reprezentaciju", zaključio je Naletilić.

Linker
22. rujan 2024 11:27