DINAMO OSTAO PREKRATAK

Modri ponudili najveću svotu za pojačanje do sada, ali Kleber ipak ostaje u Portu

'Kruno Jurčić ima znanje, strast, prati evoluciju nogometa, organizacijski je izvrstan, budite sigurni da će ovoga puta dobiti priliku na duže staze. Eto, sad ću vam potpisati da će sljedeće godine u Turskoj na pripremama opet s nama biti Kruno Jurčić!'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. siječanj 2013. 12:51

Zdravko Mamić želio je kupiti Klebera, brazilskog napadača koji igra za Porto! Dinamo je poslao i službenu ponudu na adresu portugalskog kluba, za Kleberove usluge ponudio je 3,5 milijuna eura! To je najveća svota koju je Dinamo ikada ponudio za jednog nogometaša. Zanimljivo, Kleber, kojem bi plaća u Maksimiru iznosila milijun eura godišnje, pristao je na dolazak u Dinamo, ali se ispriječio njegov klub.

- Bili smo “prekratki”. Porto nije bio zadovoljan cifrom koju smo im ponudili - kazao je sportski direktor Zoran Mamić.

Dinamo bi mogao dobiti Klebera za, recimo, 6 milijuna eura, ali to bi ipak bila prevelika i prerizična investicija. Za takvu u Maksimiru ipak nisu spremni. Kleber inače ima 22 godine, počeo je u Atletico Mineiru, zatim je otišao na posudbu u portugalski Maritimo, a Porto ga je kupio 2011. godine, ubilježio je i 2 nastupa za reprezentaciju Brazila. Da je uspjelo, Dinamo bi se mogao pohvaliti da je zaista ulovio “kapitalca”.

Osim za Klebera, Dinamo je odaslao još jednu službenu ponudu. Ona je završila na adresi kijevskog Dynama, Modri su željeli i još žele, kupiti stopera Leandra Almeidu. O tome smo već pisali.

- S kijevskim Dynamom sve je dogovoreno, ali imamo problem što bi Almeida želio igrati u brazilskoj Coritibi. Razlog je jednostavan, u Brazilu bi imao veću plaću nego u Dinamu - kazao je izvršni predsjednik Modrih Zdravko Mamić.

Dakle, Kleber želi u Dinamo, ali ga Porto ne pušta za cijenu od 3,5 milijuna eura, dok kijevski Dynamo pušta Almeidu, no ovaj ne želi u Zagreb. Tko zna, možda se stvari još i promijene.

Te priče i želje maksimirskih čelnika čuli smo u jednom od noćnih razgovora vođenim u Beleku. Bilo je toga još. Recimo, u jednom trenutku Zdravko Mamić je dobacio bratu Zoranu.

- Zoki, zašto ne bismo kupili Rubena?

Argentinac Marco Ruben (26) također je igrač kijevskog Dynama, kojeg je ukrajinski klub stavio na transfer-listu. Bivši je španer River Plate i Villarreala.

- Mislim da ima preveliku plaću, da mi to ne bismo mogli ispratiti - odgovorio mu je sportski direktor.

Sve u svemu, iz svih ovih pokušaja kupnje “kapitalaca” vidi se želja za osnaživanjem momčadi. U Maksimiru su zaključili da bi s pravim, moćnim pojačanjima sljedeće godine ipak mogli biti ravnopravniji u Ligi prvaka, makar naravno niti kupnja tih igrača ništa ne može garantirati.

Bilo je još raznih tema, recimo, zanimljiva je bila ona o treneru Kruni Jurčiću.

- Kruno Jurčić ima znanje, strast, prati evoluciju nogometa, organizacijski je izvrstan, budite sigurni da će ovoga puta dobiti priliku na duže staze. Eto, sad ću vam potpisati da će sljedeće godine u Turskoj na pripremama opet s nama biti Kruno Jurčić!

Tako je govorio Zdravko Mamić te dodao:

- Znate koliko sam zaljubljen u Branka Ivankovića, ali najbolji trener za Dinamo je sigurno Krunoslav Jurčić! Zato i jest treći put ovdje.

Naravno da ta priča nije mogla samo tako proći kraj novinara. Pitali smo Mamića kako se to kune u Jurčića, a već dva puta mu je uručio otkaz?

Kazao je da se na dan one nesretne utakmice s Lyonom smijao skupa s Jurčićem i planirao sljedeće pripreme.

- Mediji su ga sahranjivali, ali meni to nije smetalo. Makar je situacija bila nesnošljiva, mediji su brujali da ga je odbacila svlačionica, da ga ne vole navijače... Tada se dogodio i taj nesretni Lyon. Tu nisam izdržao. Još tamo oko mene u loži svi su okrenuli prst prema dolje, vikali “mijenjaj ga”... Nisam tada mogao obraniti Jurčića, jednostavno sam ga “izručio”.

Kaže da je sad mnogo hladniji i da više ne bi donio takvu odluku, da bi sada izdržao pritisak koji onda nije.

- Jurčićev povratak bio je veliko iznenađenje, negativno predstavljeno. Ali sad mogu mirno rasuđivati što je za naš klub najbolje. Odgovorno tvrdim da je ovo najbolji stožer koji je Dinamo ikad imao.

Razgovaralo se i o trenerima.

- Bilo bi iznimno značajno da Slaven Bilić uspije u Rusiji, a Robert Prosinečki u Turskoj! Krucijalno je to za trenersku scenu u Hrvatskoj, nema nam struke u inozemstvu na velikoj sceni. Nakon Ivića, Barića i Blaževića, nismo imali ljude s uspjesima. Zato držim palce Biliću i Prosinečkom. Treba dati podršku i pratiti trenera Lazija Vladimira Petkovića, on je Hrvat rođen u Sarajevu.

Tako se eto, raznim nogometnim temama krate se dani priprema u Beleku koji se približavaju kraju. Kao što vidite, ima dosta zanimljivosti u plavom domu.

Linker
21. rujan 2024 13:01