Goran Mehkek / CROPIX
KOBNO ISKLJUČENJE

Mandžukić u iščekivanju: 'Očekujem jednu utakmicu kazne, više nisam zaslužio!'

'Nemir će me pratiti do odluke, a sve što sam živio nakon tog kartona ne bih ijednom igraču poželio'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. studeni 2013. 23:29

Od prve minute utakmice s Islandom vidjelo se da je “unutra”. U maksimalnoj radnoj temperaturi Mario Mandžukić je veliki igrač. Tako govore vrhunski treneri koji su ga vodili, tako misle oni koji bi ga rado imali. Kad je “nabrijan”, a to je temelj njegova nogometa, Mandžukić djeluje kao napadač koji uz svoju obavlja i ulogu veznog, gdjekad i obrambenog igrača. Zato nije čudno da svojim načinom igre bitno utječe na momčadi za koje igra. Kad MM nije dostigao radnu temperaturu, a takav je, recimo, bio protiv Belgije, Škotske i u Reykjaviku, tada djeluje predvidljiv, a posljedično njegova momčad jalova.

Bilo je odveć jasno da ga pere adrenalin, što je za Vatrene bila dobra vijest. Gol u 28. minuti samo je to potvrdilo.

- Osjetio sam da će lopta stići na drugu vratnicu. Kad sam krenuo, krajičkom oka vidio sam prazan kut, s tribina se već osjetio urlik i kad sam je sprašio u gol činilo mi se da sam sa sebe odgurnuo teret težak sto kilograma!

Razgovaramo tri dana nakon te ekstaze i pretpostavljamo da vam je jasna vizija “blackouta” u 38. minuti. Je li upravo ta velika doza adrenalina, uz pražnjenje emocija kod gola, spustila koncentraciju i pridonijela prekršaju koji je doista u svojoj dinamici ružno izgledao?

- Izgleda ružno, ali baš dinamika akcije ukazuje na uzrok takvog epiloga i činjenicu da nije bilo nikakve namjere! Primao sam loptu, bio sam malo pognut jer sam osjetio da mi branič želi uletjeti ispred i oteti je pa sam se išao graditi. Spustio sam glavu i pogled prema lopti i kad sam primijetio dolazak igrača ispred instinktivno sam pružio nogu u želji da zauzmem prostor i zagradim se. Sve se to u trenu događalo, noga je bila ispružena u trenutku kad je on naletio i to je to.

Kuipers je postupio po pravilima igre? Ostali se bez teksta, što sugerira da ste bili svjesni prekršaja?

- Tako je odlučio i prihvatio sam, što ću. Pokušao sam tek objasniti da sam želio zagraditi loptu. Istina je da sam bio šokiran kad sam vidio crveni karton, zbog ukupnosti njegove težine. Doživio sam to kao prekršaj, ali ni grama namjere nije bilo u mojem startu da bih u tren pomislio “joj, izbacit će me”. Ispalo je nezgrapno, kao što nerijetko bude u duelima na terenu, ali se ne primijeti jer ne dođe do kontakta. Ono što mi je bilo tog trena ključno to je da se igrač Islanda odmah oporavio i nastavio igrati.

Sada slijedi kazna. Tumač sudačkih odluka i posljedica za HTV, Mateo Beusan, kaže da ćete dobiti do dvije utakmice?

- Prvo, nekorektno je što taj gospodin tvrdi da sam namjerno išao na protivnika. Mislim, odakle mu pravo da tako nešto ružno kaže, temeljem čega?! Onaj koji je igrao nogomet svakako je razumio da sam pokušavao zagraditi loptu i prostor te sam u tijeku akcije nezgrapnom kretnjom počinio prekršaj. Nadam se da će oni koji odlučuju prepoznati nehat i dinamiku duela te odrediti minimalnu kaznu. Svakako će me nemir pratiti do saznanja odluke, a sve što sam živio nakon tog kartona ne bih ijednom igraču poželio.

Šteta je samo odsutnosti na početku SP-a?

- Nadam se samo jednoj utakmici kazne i brzom povratku u momčad.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
21. rujan 2024 23:37