getty images
PROPALI PREGOVORI

Mamić odustao od Magatha: Nijemac traži 2,5 milijuna eura godišnje i četiri pojačanja

Njemački trener hoće barem četiri pojačanja i plaću od 2,5 milijuna godišnje
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. studeni 2013. 22:02

Vjerovao sam da su pregovori s Felixom Magathom u Eindhovenu bili tek taktički manevar Zdravka Mamića, kako bi skrenuo medijsku pažnju s loših Dinamovih europskih rezultata. No, “dimni signali” nisu bili bez podloge, Magath je doista došao na pregovore u Zagreb, ali je, po svoj prilici - odustao. I prije nekoliko dana razgovarao je sa svojim bivšim igračem iz vremena dok je bio trener VfB Stuttgarta, Zvonimirom Soldom, i povjerio mu da je angažman u Dinamu - na dugom štapu.

Zvonimir Soldo i Felix Magath su ostali u vrlo prijateljskim odnosima. Naime, kada sam 2005. intervjuirao Magatha u Münchenu, tada trenera Bayerna, rekao je: “Cijenim hrvatske nogometaše jer su sjajni tehničari, a najbolje sam surađivao sa Soldom. Imam dojam da će trajati vječno...”

Ponuda Olympiakosa

Rekao je Magath da nikada nije bio na Jadranskom moru, ali da još stoji poziv Zvonimira Solde, te da će jednom ipak doći... Sada je idealna prilika, jer, Magath je i u vrlo prijateljskim odnosima sa Zdravkom Mamićem. Jednom, dok je bio trener HSV-a, malo je nedostajalo da angažira Igora Cvitanovića. I današnji pomoćni trener Dinama je bio na toj večeri u Hamburgu i rekao Magathu: “Dovedite u Hamburg mene i Gorana Vlaovića, garantiramo vam 30 golova po sezoni!” Hrabro obećanje, koje ipak nije Magatha uvjerilo da im ponudi ugovor.

Magath je danas slobodan trener, međutim, vrlo je skup. Nedavno je pregovarao i s grčkim Olympiakosom i tražio godišnju plaću od 3,500.000 eura neto, plus četvoricu “svojih” igrača. Za Mamića ta cijena vjerojatno ne bi bila prihvatljiva, govori se da bi njegov menadžer Iranac Reza Fazeli, koji zastupa i Mesuta Özila, sklopio posao i za 2,500.000, ali, Magath uvijek dovodi i svoje igrače, što Dinamo ne može platiti. I tako će epizoda s Magathom vjerojatno ostati samo “dimna bomba”, Zdravko Mamić se davno opredijelio za prihvatljivije, domaće i jeftinije rješenje. Makar uporno tvrdi da hrvatski treneri pojma nemaju...

Čačić na Kajzericu?

Nogometnim kuloarima već dugo kruži vijest da je sve dogovoreno s Tomislavom Ivkovićem i da će nesuđeni trener godine od zime preuzeti Dinamo. Asistirat će mu Goran Jurić, a pretpostavlja se da će na Kajzericu opet Ante Čačić. Tomo Ivković je logično rješenje, sljedbenik je nogometne filozofije Josea Mourinha, a njegova Lokomotiva, unatoč tome što je u prijelaznom roku okljaštrena za četvoricu glavnih igrača, igra možda i najljepši nogomet u Hrvatskoj. I makar su im uzeli Antolića, Kramarića, Maleša i Borasa, u gornjem su dijelu hrvatske nogometne lige.

Nedavno je i Cico Kranjčar kazao da je Tomo Ivković najbolje rješenje. U najboljim je trenerskim godinama, nametnuo se u malom, sporednom klubu i na Kajzerici stvorio momčad za svaki respekt. Dinamo je stepenica više, u Maksimiru su izazovi i zahtjevi veći, ali, uopće ne sumnjam da bi Ivkovićeva fakinska narav, dovela u red i Sammira, Halilović bi napredovao, a Mamić profitirao. Ivković se, naravno, ne izjašnjava o tim glasinama, iako “pouzdani izvori” (grozim se tog izraza, nap. p.) tvrde da je sporazum već kod javnog bilježnika. Zdravko Mamić se tako opredijelio za trenera “na akciji”, umjesto unikatnog Felixa “Sadama” Magatha, sljedbenika brutalnih metoda, koje je naučio od Branka Zebeca, koji bi ga koštao kao Svetog Petra kajgana. A i Ante Čačić će opet dobiti “komad torte”...

Linker
22. rujan 2024 00:52