Damir Krajač/CROPIX
STIŽU TRI POJAČANJA

Legija stranaca u Maksimiru: Dinamo nikad nije imao čak 12 stranih igrača u kadru!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. studeni 2013. 19:09

Iako je nogomet odavno srušio sve zidove, iako strani igrači već dugo nisu vijest ni u našim klubovima, ove bi zime Dinamo mogao dodatno pomaknuti granice.

- Na zimu ćemo dovesti tri igrača, stranca - najavio je Zoran Mamić u petak.

Dođu li na zimu uistinu trojica novih igrača iz inozemstva, u Maksimiru bi mogao pasti svojevrsni rekord; na proljeće bi u modroj svlačionici polovica igrača mogli biti stranci. Trenutno su tamo devetorica: Sandomierski, Addy, Lima, Pinto, Sare, Husejinović, Soudani, Fernandes i Beqiraj. Dakle, još trojica, bilo bi to 12 stranaca, toliko ih istovremeno nikad nije bilo u Dinamu. Bilo je sezona kad ih je ukupno bilo i više, međutim, na zimu su se mijenjali, odlazili iz kluba ili na posudbe, dolazili su novi. Tako su, primjerice, u proljetni dio prošle sezone ušla tek četvorica Addy, Husejinović, Ibanez (u međuvremenu dobio hrvatsku putovnicu) i Beqiraj, na jesen nije bilo Addyja i Husejinovića, a bili su Carrasco, Calello, Tonel i Alispahić. Jasno, svaki kvalitetan stranac je dobrodošao, ali ponekad veliki broj inozemnih igrača ne donosi dobar rezultat. A može donijeti i pomutnju.

U čemu je problem sa strancima? Nije stvar ni u kakvoj ksenofobiji ni u rasizmu, već u činjenici da je Dinamova svlačionica oduvijek specifična. Ona vrlo dobro prihvaća strance, međutim, nepisano je pravilo da domaći igrači vode glavnu riječ. Opet ne zbog neke nesnošljivosti, već prije svega zbog drugačijih navika i mentalnog sklopa, domaći bolje znaju što je Dinamo, kako funkcionira hijerarhija unutar kluba, kakvi su odnosi s navijačima, medijima, koji su klupski ciljevi... I što u Hrvatskoj znači Dinamo, taj pojam strancima često nije dovoljno jasan. Recimo, baš ova sezone pokazala je da kad stranci stignu s raznih strana svijeta, a većina njih ne zna jezik osim svojeg materinjeg, teško ijedan trener stvara momčad i homogenost u kabini. Pogotovo jer vremena u Dinamu nikad nema dovoljno.

- Ja s tim problema nisam imao. Znam engleski, moji pomoćnici također, pomažu i neki igrači, koji znaju španjolski ili portugalski. Uvijek smo se nekako sporazumjeli - rekao nam je nedavno Branko Ivanković o svom mandatu ove jeseni. Premda, kako je Dinamo tada igrao, izgleda da ga mnogi nisu razumjeli.

Linker
20. rujan 2024 12:13