STOPOSTOTNI UČINAK ELFA

Majstori završnica: Njemačka je jedina momčad koja nikad nije ispala prije četvrtfinala

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. srpanj 2014. 12:51

Proslavljena “maksima” isto tako proslavljenog engleskog reprezentativca Garyja Linekera o tome da je nogomet igra u kojoj 22 igrača trče za loptom, a u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci, zornu potvrdu ima u statistici svjetskih prvenstava. Naime, u svih 13 od dosad 20 igranih mundijala, u kojima se igralo klasično četvrtfinale - kakvo je uskoro pred nama - Nijemci su izborili tu fazu natjecanja.

Jedina konstanta

Bili su četvrtfinalisti svaki put od 1954. u Švicarskoj do 1970. u Meksiku, a zatim i u periodu od 1986. do danas, kada je opet uveden postojeći način natjecanja. Na SP-ima prije Drugog svjetskog rata nije se igralo tim sustavom, a nije ga bilo ni u Njemačkoj 1974., Argentini 1978. te Španjolskoj 1982., kada se poslije natjecanja po skupinama igrao drugi krug natjecanja (također po skupinama), odakle su najbolji prolazili direktno u polufinale.

Ako se, dakle, računaju samo SP-i na kojima su se igrala klasična četvrtfinala, samo Nijemci su maksimalni (13 od 13), što potvrđuje njihovu konstantnost bez obzira na generaciju igrača s kojom raspolažu.

Samo tri naslova

Iako Brazil ima pet naslova prvaka svijeta, iako ih Italija ima četiri, a Nijemci “samo” tri (Argentina i Urugvaj po dva, Francuska, Engleska i Španjolska po jedan), naprosto je nevjerojatno da Nijemci, za razliku od spomentih, nikad sasvim ne kiksaju. U spomenutom periodu Nijemci su nakon svih 13 četvrtfinala čak 11 puta bili u polufinalima, a nevjerojatnih sedam puta u finalima (samo tri naslova), te ispada da vrlo često gube najvažnije utakmice, no to ne umanjuje njihovu statističku superiornost nad svim ostalim nogometnim velesilama. “Deutschland über alles”.

Francuzi bez šansi?!

Statistika poručuje, možda neće biti prvaci svijeta, no protiv Francuza u četvrtfinalu (prošli 11 od 13) su favoriti. Za usporedbu, iako su najuspješniji po naslovima, Brazilci su u četvrtfinalima igrali 11 puta, Englezi su treći s osam pokušaja, Argentinci imaju sedam. Nijemci su, dakle, “Mount Everest”.

Iako je tek 20-ak godina na nogometnoj karti svijeta, samostalna Hrvatska ima jedan prolaz, onaj iz 1998., kad je otišla do bronce te je jedna od samo 39 zemalja koje su igrale u četvrtfinalima SP-a.

Računajući kontinentalnu zastupljenost zemalja u četvrtfinalima SP-a, Europa je, naravno, bez premca jer je, kumulativno - od 104 četvrtfinalista - dala čak 69 sudionika. Konkretnije, najveći uspjeh Europljani su imali na SP-ima 1958. u Švedskoj i 1994. u SAD-u, kad su imali po sedam četvrtfinalista, najmanje ih je bilo (samo tri, Nizozemska, Njemačka i Španjolska) na zadnjem SP-u u Južnoj Africi.

Dobili četiri od šest

Južna Amerika je “prva pratilja” i dosad je bila zastupljena sa 26 četvrtfinalista, a na ostatak svijeta otpao je bijedni “rest” od 9 sudionika četvrtfinala mundijala.

U postocima to izgleda ovako: Europa 66%, Južna Amerika... 25%, a mizerija od 9% otpada na ostatak svijeta. Iako je osmini finala tekućeg mundijala u Brazilu za Europu slika izgledala loše u usporedbi s dosadašnjim SP-ima, europske momčadi su u osmini finala u međusobnim ogledima s “ostatkom svijeta” slavile u četiri od šest srazova (ispali su samo Grčka od Kostarike i Švicarska od Argentine). Činjenica da su u četvrtfinalu “samo” četiri europske reprezentacije ukazuje generalno na trend jačanja ostatka svijeta u odnosu na Stari kontinent.

Zanimljivo je da domaćin turnira nije ušao u četvrfinale samo 1954. (Švicarska), 1994. (SAD), 2002. (Japan kao suorganizator s R. Korejom) i 2010. (Južna Afrika).

Linker
21. rujan 2024 08:47