JAVIER SORIANO Afp
LUDA VEČER LIGE PRVAKA

VIDEO: Real dobio zvižduke pa izborio osminu finala, Modrić ušao na vrhuncu drame, golijada u Manchesteru

Real i Leipzig u konačnici su odigrali bez pobjednika, dok je Manchester City osigurao mirnu pobjedu
Piše: Goran Čičin-Mašansker, Ante Šakić, SNObjavljeno: 06. ožujak 2024. 22:52

Real Madrid - Leipzig 1:1 (Vinicius 65./Orban 68.)

Real Madrid (4-4-1-1): Lunin - Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy- Camavinga (od 46. Rodrygo), Valverde, Kroos🟨 (od 77. Modrić), Tchouameni🟨 - Bellingham (od 85. Joselu) - Vinicius🟨⚽

Leipzig (4-4-2): Gulacsi - Henrichs, Lukeba, Orban⚽🟨, Raum🟨 - Olmo, Haidara (od 90. Kampl), Schlager🟨 (od 85. Elmas), Simons - Openda (od 77. Poulsen), Šeško (od 85. Baumgartner)

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE


Manchester City - Kopenhagen 3:1 (Akanji 5., Alvarez 9., Haaland 45./ Elyounoussi 29.)

Manchester City (4-1-3-2): Ederson - Lewis, Akanji⚽, Dias (od 68. Dias), Gvardiol- Rodri (od 46. Gomez) - Nunes (od 74. Hamilton), Kovačić, Bobb- Alvarez⚽, Haaland⚽ (od 88. Wright)

Kopenhagen (4-5-1): Grabara - Jelert, Vavro, McKenna, Diks - Oskarsson (od 68. Cornelius🟨), Clem (od 68. Hojlund), Elyounoussi⚽, Ankersenn, Achouri (od 58. Bardghji) - Froholdt (od 58. Mattson🟨)

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE


Real Madrid nije očarao prikazanom igrom u uzvratu s RB Leipzigom, odigrao je na prolaz i to je i ostvario. Umjetnički dojam ionako će se brzo zaboraviti, no nema dvojbe da je španjolski velikan ostao puno toga dužan svojim navijačima. Gosti iz Njemačke dali su sve što su mogli, ali to nije bilo dovoljno za iznenađenje. Luka Modrić odradio je malu minutažu u završnici...

Prvo poluvrijeme nije ponudilo previše uzbuđenja. Real se odlučio na čekanje, Carlo Ancelotti izveo je postavu bez klasičnog napadača, u kojoj je najistureniji bio ofenzivni veznjak Jude Bellingham. Nije stoga previše čudno da su domaći ostali bez udarca u okvir suparničkih vratiju u prvih 45 minuta. Navijači su ih na odmor ispratili zvižducima nakon igre bez ideje i pravih prilika. RB Leipzig se predstavio u otvorenoj varijanti, nastojeći brzo i okomito krenuti prema domaćim vratima odmah nakon osvojene lopte. I bili su gosti konkretniji i opasniji u prvoj dionici, lako su dolazili do kaznenog prostora Reala, no šanse koje su imali nisu uspjeli konkretizirati.

Prvo uzbuđenje kreirao je Šeško, koji je u 9. minuti krenuo sam prema Luninu, koji je obranio njegov udarac, no suci su ipak označili zaleđe. Openda je u 13. minuti bio u zanimljivom prodoru, no izabrao je udarac umjesto da je na desnoj strani tražio Olma koji je ipak bio u ozbiljnijoj poziciji. Najbolju priliku stvorio je Leipzig u 16. minuti. Olmo se sjajnim driblingom oslobodio pratnje i sa svoje polovice sjajno uposlio Opendu, koji je poslao loptu pokraj vratnice. U 26. minuti pokušao je nešto i Real, Valverde je pronašao Bellinghama čiji je udarac blokiran.

U završnici prvog poluvremena opet su gosti iz Njemačke zaprijetili u nekoliko navrata. Udarac Simonsa blokirao je Tchouameni, dvije minute kasnije njegov je pokušaj obranio Lunin, da bi potom Openda nakon kornera primio loptu na prsa i pogodio vanjski dio mreže.

Mijenjao je Real već na poluvremenu, umjesto neprimjetnog Camavinge ušao je Rodrygo i time je momčad dobila ofenzivniji izgled, ali na terenu se nije previše toga promijenilo. Moglo je postati i gore za domaće nakon što je Lunin u 47. minuti izletio u prazno, no Openda taj poklon nije iskoristio. Prvi udarac u okvir uputio je Kraljevski klub tek u 63. minuti, autor je bio Rodrygo nakon kombinacije s Carvajalom, no Gulacsi je obranio.

Poveo je Real dvije minute kasnije, i to iz kontranapada kojeg je započeo Kroos. Većinu posla odradio je Bellingham, koji je pretrčao pola terena i potom idealno uposlio Viniciusa Juniora, a Brazilac je iz prve s desetak metara lijepo zabio.

RB Leipzig je brzo uzvratio. Nakon kornera lopta je došla do Rauma čiji je ubačaj s lijeve strane glavom u pogodak pretvorio Willi Orban i gosti su opet bili u igri za četvrtfinale.

U igru je u 79. minuti ušao i Luka Modrić, zamijenio je Kroosa, koji je ostao bez snage. Gosti su još jednom zaprijetili preko Orbana u 82. minuti, tukao je Mađar glavom pored vratnice, dok se pet minuta kasnije Joselu spetljao pred Leipzigovim vratima nakon ubačaja Rodryga. U drugoj minuti sudačke nadoknade greda je spasila Real, Olmo je bio blizu pogotka, ali ipak nije uspio matirati Lunina. Promjene rezultata do kraja nije bilo, Real je četvrtu godinu zaredom osigurao prolaz među osam najboljih u Ligi prvaka.

Manchester City nastavio je danas obranu Lige prvaka dominantnim slavljem u drugom susretu protiv danskog Kopenhagena 3:1. Momčad Pepa Guardiole riješila je pitanje pobjednika već nakon devet minuta utakmice na njihovom Etihadu. Junak je bio Julian Alvarez, koji je prvo u petoj minuti asistirao Manuelu Akanjiju za vodstvo, da bi se i sam upisao u strijelce već u devetoj. Za Dance je vodstvo smanjio Mohamed Elyounoussi u 29. minuti. Erling Haaland je vratio dva pogotka prednosti domaćima u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela.

Ovim epilogom su "Građani" ukupnim rezultatom 6:2 osigurali svoje sedmo uzastopno četvrt finale elitnog kontinentalnog turnira. Mateo Kovačić i Joško Gvardiol počeli su utakmicu na Etihadu od prve minute. Guardiola je hrvatskim reprezentativcima ukazao povjerenje, ali i stavio potvrdu na prošlosti njihovih povreda. Oba "Vatrena" su na terenu proveli cijeli susret.

Nakon pet minuta susreta Akanji je ostao sam nakon kornera Alvareza i prekrasno iz voleja doveo Manchester City u vodstvo. Već samo četiri minute nakon prvog pogotka, domaći su dočekali veliku grešku vratara Kopenhagena. Alvarezu se lopta vratila nakon što je izveo udarac iz kuta i s ruba šesnaesterca pucao je ravno u Kamila Grabara, ali kapetanu gostiju lopta prolazi kroz ruke i City je praktički osigurao prolazak dalje.

Međutim, Kopenhagen više nije imao što izgubiti i počeo je u svojim trenucima s posjedom u nogama slobodnije igrati. U 29. minuti Orrin Stein Oskarsson odlično je u završnici akcije pronašao Elyounoussija, koji koristi njegovu asistenciju petom za smanjenje vodstva branitelja naslova Lige prvaka. Međutim, City je zatim opet preuzeo potpunu kontrolu. Haaland je "usisao" jednu dugu dijagonalu od Rodrija na rubu kaznenog prostora, dobro kontrolirao loptu i poslao ju uz bližu vratnicu, neobranjivo za Grabara.

Nastavak se nastavio inicijativom Cityja, koji ju ipak nije konkretizirao u vidu pogodaka. Jacob Neestrup pokušao je razbuditi momčad izmjenama, što je u jednu ruku i uspio, ali uglavnom zahvaljujući "sitosti" igrača branitelja naslova Premier lige.

Uglavnom su to bili ubačaji, koji su završavali u rukama Edersona. U 80. minuti jedna odbijena lopta dolazi do Elyounoussija, koji udarac s desetak metara šalje iznad gola Manchestera. Osim još jednog njihovog pokušaja pet minuta prije isteka 90. minute, kada je strijelac prvog gola Akanji blokirao udarac Andreasa Corneliusa, oba sastava kao da su samo čekala posljednji sučev zvižduk. Manchester City postao je jučer prva momčad u povijesti europskih natjecanja koja je u tri uzastopne domaće utakmice zabila minimalno tri gola.

KRAJ UTAKMICE U MANCHESTERU

Manchester City je sve riješio u prvih 45 minuta i samo mirno priveo susret kraju. Pred kraj susreta su mladi igrači dobili priliku zaigrati u Ligi prvaka.

KRAJ UTAKMICE U MADRIDU

Real je preživio i prošao u četvrtfinale Lige prvaka. Igrači Leipziga mogu žaliti za brojnim propuštenim prilikama.

90+2. Kako je ovo bilo blizu. Olmo je iz teške situacije sjajnim udarcem zatresao prečku. I ovo je preživio Real.

89. Rodrygo je propustio priliku riješiti pitanje pobjednika. Nakon sjajnog prodora pucao je ravno u Gulacsija.

U Manchesteru se ne događa previše. Kao da obje ekipe samo čekaju kraj utakmice.

82. Real je na konopcima. Ponovno je nakon prekida sam ostao Orban koji ovoga puta loptu šalje pored gola. Kraj utakmice za igrače Reala ne može doći dovoljno brzo.

80. Novi pokušaj Leipziga. Udarac Henrichsa s ruba kaznenog prostora otišao je ravno u Lunina.

77. Evo nam i Luke Modrića. Ušao je umjesto Tonija Kroosa i upisao 123. nastup u Ligi prvaka.

77. Olmo je ovoga puta bio blizu, ali je dva puta loše pucao. Imao je bivši igrač Dinama i boljih opcija kako završiti napad.

74. Još jednom Openda kvari priliku Leipziga. Orban je nakon slobodnog udarca vratio loptu u sredinu gdje je sam bio Openda. Njegov udarac blokirao je Carvajal.

68. GOOOL! Ekspresan odgovor Leipziga. Orban je bio najviši nakon centaršuta Rauma i sjajnim udarcem glavom poslao loptu u mrežu.

POGODAK LEIPZIGA POGLEDAJTE OVDJE

65. GOOOL! Kroos je presjekao loptu i dao za Bellinghama koji je povukao kontru. Dao je loptu za Viniciusa koji takve prilike ne propušta. Ovim golom Real je na korak od četvrtfinala Lige prvaka.

POGODAK REALA POGLEDAJTE OVDJE

image
JAVIER SORIANO Afp

63. Ponovno prijeti Real. Rodrygo je pokušao iz teškog kuta, ali njegov udarac Gulacsi odbija u korner.

image
JAVIER SORIANO Afp

60. Napokon prilika Reala. Udarac Tonija Kroosa s ruba kaznenog prostora je sjajno obranio Gulacsi.

54. Vinicius bez lopte udara Orbana i zarađuje žuti karton. VAR soba je provjeravala radi li se o crvenom kartonu, ali nije bilo ništa od toga.

48. Lunin je otišao u prazno i pojavila se prilika za Opendu. Belgijac nije dobro reagirao te na kraju nije niti uputio udarac.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Manchester City postao je prva momčad u povijesti europskih natjecanja koja je u tri uzastopne domaće utakmice zabila minimalno tri gola.

KRAJ POLUVREMENA

City je u prvih 45 minuta sve riješio i mirno čekaju kraj utakmice i potvrdu prolaska u četvrtfinale. U Madridu je RB Leipzig bio bolji protivnik i imali su dosta prilika. O igri Reala najbolje govore zvižduci Bernabeua nakon što je označen kraj poluvremena.

45+3. GOOOL! Rodri je poslao loptu za Haalanda koji se riješio svog čuvara i udarcem u prvi kut ponovno odveo City na dva gola prednosti.

GOL HAALANDA POGLEDAJTE OVDJE

image
PAUL ELLIS Afp

42. Leipzig ponovno prijeti iz kornera. Openda je ostao sam, ali još jednom ne uspijeva pogoditi okvir gola.

41. Dobra prilika za Leipzig. Udarac Simonsa s krila je dobro obranio Lunin.

38. Ponovno razdoblje bez puno događanja na obje utakmice. Puno dodavanja, bez pravih uzbuđenja.

33. Navijači Kopenhagena unatoč nepovoljnom rezultatu nisu stali s navijanjem od prve minute. Dodatno su pojačali s navijanjem nakon gola svoje momčadi.

29. GOOOL! Odlična akcija Kopenhagena koja je završena golom Elyounoussija. U nekoliko poteza on i Oskarsson su izbacili obranu Cityja i smanjili zaostatak.

SJAJNU AKCIJU KOPENHAGENA POGLEDAJTE OVDJE

25. Nakon uzbudljivih prvih 20-ak minuta situacija se u obje utakmice smirila. Tako u oba susreta sada gledamo razdoblje bez previše uzbuđenja.

20. Činilo se da Real juri u kontru, ali je Schlager imao drugačije planove. Napravio je "profesionalni" prekršaj nad Viniciusom i zaradio žuti karton.

15. Leipzig je još jednom bio blizu vodstva. Olmo je sjajnim potezom pronašao Opendu koji ponovno iz dobre situacije puca pored gola.

image
JAVIER SORIANO Afp

13. Najbolja prilika na susretu za Leipzig. Openda je pokušao s ruba kaznenog prostora, ali je pucao daleko od gola.

12. Igra je stala jer je na travnjak pao Mateo Kovačić. Čini se kako se hrvatski reprezentativac ozlijedio.

9. GOOOL! Ogromna greška vratara Kopenhagena. Naizgled lagani udarac Alvareza je ispustio u mrežu za udvostručenje vodstva Cityja. Alvarez je tako nakon asistencije upisao i gol.

OGROMNU GREŠKU VRATARA GOSTIJU POGLEDAJTE OVDJE

5. GOOOL! Manchester City vodi. Akanji je ostao sam nakon kornera Alvareza i efektnim volejem praktički osigurao prolazak Manchester Cityja.

POGODAK CITYJA POGLEDAJTE OVDJE

image
OLI SCARFF Afp

1. Počele su utakmice u Manchesteru i Madridu.

Real Madrid samo jednom nije uspio proći dalje nakon pobjede u prvoj utakmici nokaut faze Lige prvaka. To se dogodilo na današnji dan prije pet godina kada ih je šokirao Ajax.

Nogometaši Real Madrida pobijedili su u svih sedam utakmica u Ligi prvaka ove sezone. Eventualnom pobjedom večeras protiv RB Leipziga će ostvariti svoj najdulji pobjednički niz u Ligi prvaka. Dosadašnji rekord je sedam iz sezone 2014/2015 kada ih je također vodio Carlo Ancelotti.

Linker
06. ožujak 2024 23:08