Lionel Messi

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Afp
MRAK U GRADU SVJETLOSTI

PSG-ov san postao je noćna mora, a momčad izgleda kao krdo isluženih raga: ‘Europa im se ruga‘

Situacija za Parižane još nije izgubljena, ali tri poraza zaredom pokazuju da je igra u raspadu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. veljača 2023. 21:28

Mrak"u "Gradu svjetlosti" - ne, nisu se u Parizu pogasila svjetla, nije se dogodila neka prirodna katastrofa ili teroristički napad. Ništa od toga jer - riječ je samo o nogometu - riječ je o momčadi Paris Saint Germainea.

"Nabildana" momčad PSG-a, momčad u kojoj se šepure Lionel Messi, Kylian Mbappé i Neymar, momčad koja osim tog najubojitijeg trojca na svijetu, ima i svu silu genijalnih igrača, opet je na pragu ispadanja iz Lige prvaka u ranoj fazi sezone.

Najblaže rečeno, najbogatija, i po imenima najjača momčad na svijetu, ponovno će zakazati, i gotovo je sigurno, ponovno neće uzeti naslov prvaka Europe, koji joj izmiče već puno desetljeće, a svaka od tih sezona, otkad je u klubu katarski kapital, najavljivana je kao "ona prava". Kako sada stvari stoje, istu ćemo priču slušati i sljedeće godine, jer je Bayern na krilima strijelca Kingsleyja Comana ostvario pobjedu i veliki kapital uoči uzvrata koji se na Allianz Areni igra na Dan žena.

"Znao sam da će biti loše..."

Velik je posao napravila u Parizu momčad Juliana Nagelsmanna, no posao ipak nije zgotovljen, posebno u svjetlu činjenice da se više ne vrednuju pogoci u gostima. Nije još, dakle, sigurno hoće li se tog dana veseliti minhenske ili pariške žene, naravno one koje vole nogomet.

- Nismo očekivali da će Parižani biti toliko pasivni; odigrali smo dobro prvo poluvrijeme. Nakon odmora odlično smo počeli, a onda i malo "visili o koncu". Dvaput su zaista zaprijetili i sreća je da je bila riječ o zaleđima. Nije još ništa gotovo, znate valjda s kim igramo - rekao je Nagelsmann nakon pobjede.

Dok je njemački stručnjak na lovorikama, "gaće se tresu" njegovom kolegi sa suprotne strane. Christophe Galtier silno je nakon utakmice bio razočaran:

- Znali smo da se nitko neće kvalificirati ili biti eliminiran nakon prve utakmice, no to nas ne amnestira. Bayern nas je pritisnuo, znao sam i prije utakmice da će biti loše budemo li igrali bez dubine, bez okomitosti. Tako je i bilo, taman kad sam želio ubaciti Mbappéa, oni su zabili. No nije još gotovo...

image

Neymar i trener Christophe Galtier

FRANCK FIFE/Afp

Nije još, naravno, gotovo, čak se i čudnim čini činjenica da Galtier još nije "razapet", a mogao bi to uskoro biti. Mogao bi to biti jer njegova momčad već neko vrijeme ne liči na ergelu najfinijih grla, nego na krdo isluženih raga.

"Viagra" ili čarobni štapić

Tri utakmice u nizu donijele su tri poraza; najprije ih je iz francuskog kupa u osmini finala pobijedio Tudorov Marseille (2-1), zatim ih je u Le Championnatu pobijedio Monaco (3-1), a sada su "pali" u Ligi prvaka. Parižani u domaćem prvenstvu imaju još pet bodova fore pred Marseilleom, nisu još toliko ugroženi, no čeka ih teško raazdoblje povratka i konačnog sloma ambicija za ovu sezonu.

Prije no što odu na uzvrat u Njemačku, u sljedeća dva tjedna dočekuju kod kuće Lille, putuju (opet) u Marseille, i u uvertiri za München dočekuju Nantes. Premda su od većine francuskih medija "nagrađeni" očajnim ocjenama, dojam je da ipak nisu pribijeni na stup srama. A mogli su biti.

Istina, L‘Équipe je svoj tekst o utakmici naslovio: "Europa se ruga igri PSG-a." Istina je i da su Messi i Neymar za svoje predstave dobili ocjene 3/10, kao i trener Galtier, a samo su Marquinhos i Sergio Ramos ocijenjeni šesticama, i jedni imaju ocjenu veću od mizerne petice.

Na Valentinovo su se boljim "ljubavnicima" pokazali Nijemci i razveselili svoje navijačice, pitanje je što će se dogoditi na Dan žena. Možda se Messi, Mbappé i Neymar dotad probude; možda pronađu neku "viagru", a Galtier neki "čarobni štapić". Kako god, PSG je doživio težak udarac i prvi domaći poraz u Ligi prvaka u posljednjih osam utakmica, a u Ligi prvaka prvi put nisu zabili nakon 15 utakmica.

Linker
25. rujan 2024 04:25