GLYN KIRK Afp
VELIKI FINALE U PORTU

Mateo Kovačić napokon dočekao svoj trenutak: U lovu na četvrti naslov u LP, no prvi put s važnom ulogom!?

Trener filozof protiv drugog najprogresivnijeg stručnjaka današnjice, tko će pobijediti?
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 29. svibanj 2021. 17:46

Prije točno deset godina, Pep Guardiola zaustavio je u finalu Lige prvaka Manchester United, poguravši Sir Alexa Fergusona prema mirovini, a u novom nastavku priče kultni trener spušta se u grad kao noćna mora kluba s Old Trafforda. Cilj mu je donijeti "klempavi pehar" na Etihad i klatno moći trajno preseliti na stranu kluba iz plavog dijela Manchestera…

Trener filozof s cijelom sljedbom poklonika iza sebe, na tom putu ima problem - mora pobijediti drugog najprogresivnijeg stručnjaka današnjeg nogometa, Thomasa Tuchela. Guardiolina pobjeda značila bi da je 50-godišnjak stigao do hat-tricka medalja u ovom natjecanju, čime bi se izjednačio s Bobom Paisleyjem (3 x Liverpool), Carlom Ancelottijem (2 x Milan, 1 x Real Madrid) i Zinedineom Zidaneom (3 x Real Madrid). Tuchelov uspjeh značio bi da je Nijemac ostvario hat-trick pobjeda protiv Guardioline momčadi u posljednjih 40-ak dana. Iz hrvatske perspektive, Tuchelov uspjeh automatski bi značio i spektakularno ostvarenje za Matea Kovačića, koji se u biografiji hvali s tri osvojene Lige prvaka, ali bez odigrane minute u finalima (Real Madrid) te s jednom Europskom ligom, koju je osvojio s Chelseajem, pod vodstvom Maurizija Sarrija.

Tuchel ima recept

"U Parizu sam shvatio da su stvari kliknule te kako možemo do kraja. Tamo smo minus na poluvremenu protiv PSG-a okrenuli u 2-1 pobjedu, ali kasnije u svlačionici nije bilo euforije. Zadovoljstvo da, euforija ne, jer svi smo tu pobjedu shvatili kao samo jednu stepenicu do cilja", objašnjava Ruben Dias u predvečerje finalne utakmice.

Proglašen igračem premierligaške sezone u izboru engleskih nogometnih novinara, portugalski stoper Cityjevu je obranu odmah nakon dolaska presvukao slojem armiranog betona. "Građani" su u tekućoj kampanji Lige prvaka primili samo tri gola, sva tri u završnoj fazi natjecanja. Pritom su iz 12 utakmica uoči finala izvukli čak 11 pobjeda. Kuriozitet je da su jedini remi (0-0) upisali baš u Portovu "zmajevu gnijezdu", na stadionu Dragao, koji će u subotu otvoriti vrata za 16.500 tisuća navijača Man Cityja i Chelseaja.

Dvije momčadi poznaju se u dušu iz engleskih natjecanja pa na papiru trenerima ostaje malo manevarskog prostora za iznenađenja. Ona se ipak događaju: dok je u prvom dvoboju sezone Man City lakoćom otpuhao Lampardov Chelsea s travnjaka Stamford Bridgea (3-1), nakon smjene na klupi, dogodio se zaokret i Tuchelova momčad dobila je sljedeće dvije utakmice. Prvo je eliminirala City u polufinalu FA Cupa, a dvadesetak dana poslije, tada još neokrunjenog prvaka, iznenadila je na njegovu stadionu (2-1).

Sterling kao džoker

Zanimljivo je da je u heroja obje pobjede izrastao Hakim Ziyech, napadač čija brzina i nepredvidljivost dokazano mogu pokvariti kompas najboljim svjetskim obranama, ali on i pored toga u igru uglavnom ulazi s klupe. Ako Tuchel iznenada ne okrene ploču, Ziyech će u subotu čekati priliku u drugom poluvremenu, jer su ispred njega Mount, Havertz i Werner. Uloga džokera, prema svemu sudeći, na drugoj je strani rezervirana i za Sterlinga, kojem je dres uzeo izvrsni Foden.

Bez Kuna Agüera, koji je veći dio sezone proveo na marginama natjecanja, s indisponiranim Gabrielom Jesusom, Man City ove se sezone okrenuo koncepciji "lažne devetke". Tako smo saznali da se Kevin De Bruyne, motor i mozak momčadi, jako dobro snalazi i u ovoj ulozi slobodnog strijelca, lišenog obveze da podigne šator pred suparničkim kaznenim prostorom.

De Bruyne je tri utakmice nokaut-faze završavao s MVP naslovom, a engleski mediji podsjećaju ga da je finale u Portu prilika i za neke važnije titule, poput Zlatne lopte. Premda je dosad osvojio ukupno 15 klupskih trofeja u Belgiji, Njemačkoj i Engleskoj, te bivao proglašavan igračem godine u belgijskoj ligi, Bundesligi i Premiershipu, De Bruyne nikad nije dobacio iznad devetog mjesta u Balon d’Or poretku.

Jedan osvojeni finale ne može biti ultimativna preporuka u lovu na glasovitu nagradu France Footballa, ali pored još dva Cityjeva trofeja ove sezone, Liga prvaka bila bi više nego adekvatna preporuka nogometašu koji će uskoro navršiti 30 godina.

Linker
30. travanj 2024 17:37